Zdrowe grillowanie: przepis na dietetyczne szaszłyki z kurczakiem i warzywami
9. 4. 2018
· 4 minuty czytania
Grill kojarzy się z kiełbasą i piwem, ale przecież lista potraw może być bardziej zróżnicowana. Co przygotować, by uniknąć nadmiaru kalorii? Poznaj przepisy na zdrowe i pyszne dania!
Spis treści
Otwarte ogródki, balkony, tarasy... Co to oznacza? Oczywiście sezon grillowy! A wraz z nim zapach pieczonych, tłuściutkich kiełbasek i karkówki. Co jednak zrobić, kiedy jesteś na diecie i tradycyjne, grillowe potrawy nie są dla Ciebie najlepszym pomysłem? Czy danie z grilla może być zdrowe i smaczne jednocześnie? Tak! Ten przepis możesz śmiało, bez wyrzutów sumienia wykorzystać na imprezie z grillem w roli głównej.
Spis treści:
„Zdrowy grill” może być smaczny!
Dania z grilla często towarzyszą wiosennym i letnim imprezom w gronie przyjaciół i rodziny. Niestety, wiele z nich nie jest zalecanych w zdrowej diecie. Szczególnie grillowane, tłuste mięsa oraz kiełbasy. A w sezonie, zdarza się, że po takie rarytasy sięgasz pewnie i co tydzień. Takie uczty odbijają się nie rzadko na Twoim zdrowiu.
Nie zawsze jednak musisz odmawiać sobie smakołyków podpieczonych na rozżarzonych węglach. Zdrowe grillowanie jest możliwe! Wystarczy tylko, że zamiast ciężkostrawnych mięs i kiełbas, przygotujesz lekkie szaszłyki z kurczaka na grilla. Dokładnie takie, jak z mojego przepisu. W ten sposób nie tylko nie będziesz odmawiał sobie biesiady, ale i będziesz się zdecydowanie lżej czuł na żołądku, po skończeniu kolacji.
Poznaj przepis na kiszony czosnek.
Przepis na zdrowe szaszłyki z kurczaka na grilla
Składniki (3 − 4 porcje)
- pierś z kurczaka (1 cała)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 5 − 6 pieczarek
- Zielona pasta curry
- Suszony majeranek, bazylia, cząber, oregano
- Patyczki do szaszłyków
Wykonanie
1. Kurczaka umyj i pokrój w drobną kostkę.
2. Następnie wymieszaj go z majerankiem, cząbrem, bazylią, oregano i pastą zielona curry i odstaw na minimum 30 min do lodówki, żeby kawałki nasiąknęły marynatą.
3. Warzywa pokrój w kostkę.
4. Wszystkie kawałki warzyw i mięsa posmaruj olejem rzepakowym.
5. Następnie, na zmianę nadziewaj na patyczki kawałki warzyw i mięsa.
6. Grilluj aż kawałki piersi będą gotowe do jedzenia (zwykle trwa to około 30 − 35 minut jednak najlepiej podczas grillowania sprawdzać je widelcem)
Zdrowe grillowanie − wybieraj odpowiednie składniki!
Tłuste potrawy z grilla nie są dobre dla dzieci, kobiet w ciąży czy karmiących piersią, a także dla osób starszych oraz cierpiących na różne choroby przewlekłe. Można jednak grillować zdrowiej, stosując się do kilku zasad.
Wybieraj chude mięsa, bez widocznego tłuszczu. Dobrym wyborem będzie drób (pierś z kurczaka, indyka) lub chude części wieprzowiny (schab).
Poznaj przepis na sałatkę z pęczaku i szpinaku.
Bardzo ważne jest również to, w jaki sposób przyprawiasz mięso. Ja przyprawiłam pierś z kurczaka mieszanką ziół (majeranek, cząber, bazylia, oregano) oraz pastą z zielonego curry (taką pastę można kupić w większości supermarketów). Pasta powinna zawierać w składzie jedynie naturalne składniki: chili, trawa cytrynowa, olej sojowy, czosnek, galangal, sól, szalotka, kolendra, gałka muszkatołowa − wtedy będziesz miał pewność, że nie jesz konserwantów i ulepszaczy smaku. Dzięki odpowiednim przyprawom potrawa nie będzie zawierać tak dużo soli dodanej, jaka występuje w większości gotowych mieszanek do potraw z grilla, a nie straci na smaku i wciąż będzie aromatyczna.
Zbyt duża ilość soli w diecie źle wpływa na Twoje zdrowie. Według zasad zdrowego żywienia maksymalna ilość soli w diecie ze wszystkich źródeł (w tym sól znajdująca się np. w zupie, wędlinach) nie powinna przekraczać 1 płaskiej łyżeczki. Oprócz tego gotowe mieszanki często zawierają konserwanty, ulepszacze smaku (glutaminian sodu), które mogą pogłębiać dolegliwości dyspeptyczne po ich spożyciu.
Najlepsze mieszanki przypraw to takie, które komponujesz sam w domu. Suszone zioła użyte do szaszłyków ułatwiają trawienie, zapobiegają wzdęciom i dolegliwością dyspeptycznym, które mogą wystąpić po ciężkostrawnych daniach z grilla.
Sprawdź też preparaty na niestrawność oraz leki i tabletki na wzdęcia.
Pamiętaj o grillowaniu na przeznaczonych do tego tackach. Tłuszcz, który wycieka z potraw leżących na ruszcie spala się, wydzielając szkodliwe związki chemiczne. Zadbaj również o czystość rusztu oraz o dobry jakościowo węgiel. Kilka prostych tricków spowoduje, że zadbasz o zdrowie swoje i swoich bliskich.
Wartość odżywcza 1 porcji (156 g)
Nazwa składnika/ | Ilość na porcję g/ml | Ilość miara domowa | Energia Kcal | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) | WW |
Szaszłyki z kurczakiem | 156 g | 182,55 | 12,075 | 11,675 | 4,3 | 5,225 | 0,525 | |
Pierś z kurczaka | 25 g | 1/4 porcji | 30 | 5,625 | 0,65 | 0,075 | ||
Papryka czerwona | 18 g | 1/4 sztuki | 5,6 | 0,225 | 0,1 | 0,8 | 0,35 | 0,1 |
Papryka zielona | 18 g | 1/4 sztuki | 3,85 | 0,2 | 0,05 | 0,45 | 0,35 | 0,05 |
Papryka żółta | 18 g | 1/4 sztuki | 4,725 | 0,175 | 0,025 | 0,95 | 0,15 | 0,1 |
Cukinia | 37,5 g | 1/4 sztuki | 6,375 | 0,45 | 0,05 | 0,825 | 0,375 | 0,075 |
Olej rzepakowy | 10 g | 1 łyżka | 90 | 10 | ||||
Pieczarki | 40 g | 2 sztuki | 42 | 5,4 | 0,8 | 1,2 | 4 | 0,2 |