Zdrowe grillowanie: przepis na dietetyczne szaszłyki z kurczakiem i warzywami

9. 4. 2018 · Monika Kaczorek · 4 minuty czytania
  • dieta na odchudzanie
Zdrowe grillowanie: przepis na dietetyczne szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Otwarte ogródki, balkony, tarasy... Co to oznacza? Oczywiście sezon grillowy! A wraz z nim zapach pieczonych, tłuściutkich kiełbasek i karkówki. Co jednak zrobić, kiedy jesteś na diecie i tradycyjne, grillowe potrawy nie są dla Ciebie najlepszym pomysłem? Czy danie z grilla może być zdrowe i smaczne jednocześnie? Tak! Ten przepis możesz śmiało, bez wyrzutów sumienia wykorzystać na imprezie z grillem w roli głównej.

„Zdrowy grill” może być smaczny!

Dania z grilla często towarzyszą wiosennym i letnim imprezom w gronie przyjaciół i rodziny. Niestety, wiele z nich nie jest zalecanych w zdrowej diecie. Szczególnie grillowane, tłuste mięsa oraz kiełbasy. A w sezonie, zdarza się, że po takie rarytasy sięgasz pewnie i co tydzień. Takie uczty odbijają się nie rzadko na Twoim zdrowiu.

Nie zawsze jednak musisz odmawiać sobie smakołyków podpieczonych na rozżarzonych węglach. Zdrowe grillowanie jest możliwe! Wystarczy tylko, że zamiast ciężkostrawnych mięs i kiełbas, przygotujesz lekkie szaszłyki z kurczaka na grilla. Dokładnie takie, jak z mojego przepisu. W ten sposób nie tylko nie będziesz odmawiał sobie biesiady, ale i będziesz się zdecydowanie lżej czuł na żołądku, po skończeniu kolacji.

Przepis na zdrowe szaszłyki z kurczaka na grilla

Składniki (3 − 4 porcje)

  • pierś z kurczaka (1 cała)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2  żółtej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 5 − 6 pieczarek
  • Zielona pasta curry
  • Suszony majeranek, bazylia, cząber, oregano
  • Patyczki do szaszłyków

Zdrowe szaszłyki z kurczaka na grilla

Wykonanie

1. Kurczaka umyj i pokrój w drobną kostkę.

2. Następnie wymieszaj go z majerankiem, cząbrem, bazylią, oregano i pastą zielona curry i odstaw na minimum 30 min do lodówki, żeby kawałki nasiąknęły marynatą.

3. Warzywa pokrój w kostkę.

4. Wszystkie kawałki warzyw i mięsa posmaruj olejem rzepakowym.

5. Następnie, na zmianę nadziewaj na patyczki kawałki warzyw i mięsa.

Przepis na szaszłyki z kurczaka na grilla

6. Grilluj aż kawałki piersi będą gotowe do jedzenia (zwykle trwa to około 30 − 35 minut jednak najlepiej podczas grillowania sprawdzać je widelcem)

Zdrowe szaszłyki na grilla

Zdrowe grillowanie − wybieraj odpowiednie składniki!

Tłuste potrawy z grilla nie są dobre dla dzieci, kobiet w ciąży czy karmiących piersią, a także dla osób starszych oraz cierpiących na różne choroby przewlekłe. Można jednak grillować zdrowiej, stosując się do kilku zasad.

Wybieraj chude mięsa, bez widocznego tłuszczu. Dobrym wyborem będzie drób (pierś z kurczaka, indyka) lub chude części wieprzowiny (schab).

Bardzo ważne jest również to, w jaki sposób przyprawiasz mięso. Ja przyprawiłam pierś z kurczaka mieszanką ziół (majeranek, cząber, bazylia, oregano) oraz pastą z zielonego curry (taką pastę można kupić w większości supermarketów). Pasta powinna zawierać w składzie jedynie naturalne składniki: chili, trawa cytrynowa, olej sojowy, czosnek, galangal, sól, szalotka, kolendra, gałka muszkatołowa − wtedy będziesz miał pewność, że nie jesz konserwantów i ulepszaczy smaku. Dzięki odpowiednim przyprawom potrawa nie będzie zawierać tak dużo soli dodanej, jaka występuje w większości gotowych mieszanek do potraw z grilla, a nie straci na smaku i wciąż będzie aromatyczna.  

Zbyt duża ilość soli w diecie źle wpływa na Twoje zdrowie. Według zasad zdrowego żywienia maksymalna ilość soli w diecie ze wszystkich źródeł (w tym sól znajdująca się np. w zupie, wędlinach) nie powinna przekraczać 1 płaskiej łyżeczki. Oprócz tego gotowe mieszanki często zawierają konserwanty, ulepszacze smaku (glutaminian sodu), które mogą pogłębiać dolegliwości dyspeptyczne po ich spożyciu.

Najlepsze mieszanki przypraw to takie, które komponujesz sam  w domu.  Suszone zioła użyte do szaszłyków ułatwiają trawienie, zapobiegają wzdęciom i dolegliwością dyspeptycznym, które mogą wystąpić po ciężkostrawnych daniach z grilla.

Zdrowe grillowanie

Pamiętaj o grillowaniu na przeznaczonych do tego tackach. Tłuszcz, który wycieka z potraw leżących na ruszcie spala się, wydzielając szkodliwe związki chemiczne. Zadbaj również o czystość rusztu oraz o dobry jakościowo węgiel. Kilka prostych tricków spowoduje, że zadbasz o zdrowie swoje i swoich bliskich. 

Wartość odżywcza 1 porcji (156 g)

Nazwa składnika/Ilość na porcję g/mlIlość miara domowaEnergia KcalBiałko (g)Tłuszcz  (g)Węglowodany  (g)Błonnik  (g)WW
Szaszłyki z kurczakiem156 g 182,5512,07511,6754,35,2250,525
Pierś z kurczaka25 g1/4 porcji305,6250,650,075
Papryka czerwona18 g1/4 sztuki5,60,2250,10,80,350,1
Papryka zielona18 g1/4 sztuki3,850,20,050,450,350,05
Papryka żółta18 g1/4 sztuki4,7250,1750,0250,950,150,1
Cukinia37,5 g1/4 sztuki6,3750,450,050,8250,3750,075
Olej rzepakowy10 g1 łyżka9010
Pieczarki40 g2 sztuki425,40,81,240,2

Więcej artykułów na ten temat

Monika Kaczorek