Dieta na trądzik różowaty – co jeść, a czego unikać?

18. 1. 2023 · 6 minut czytania

Nieodpowiednia dieta może wyzwalać powstawanie zmian skórnych u osób z trądzikiem różowatym. Podpowiadamy, co jeść, a jakich produktów unikać, by zapobiegać zaostrzeniu objawów choroby.

Milena Marchewka
Milena Marchewka
Dieta na trądzik różowaty – co jeść, a czego unikać?

Trądzik różowaty jest chorobą objawiającą się zmianami skórnymi w obrębie twarzy. U pacjentów obserwuje się okresowe występowanie intensywnego zaczerwienienia, a także uwidocznienie małych naczyń krwionośnych oraz pojawianie się krost. Leczenie ma na celu łagodzenie tych symptomów. Ważnym elementem terapii jest zastosowanie odpowiedniej diety. Co jeść, a jakich produktów unikać przy trądziku różowatym? Dowiesz się z tego artykułu!

Jaką dietę stosować przy trądziku różowatym?

Dieta na trądzik różowaty polega przede wszystkim na unikaniu produktów, które mogą wyzwalać epizody występowania objawów. Oprócz tego istotne jest regularne uwzględnianie w jadłospisie żywności o działaniu przeciwzapalnym. W tej grupie wymienia się głównie artykuły spożywcze bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz przeciwutleniacze (do których zaliczamy m.in. witaminę A, C i E). Ważną rolę może odgrywać również wystarczające spożycie błonnika pokarmowego.

Zobacz suplementy na skórę, włosy i paznokcie!

Jaką dietę stosować przy trądziku różowatym

Czego nie jeść przy trądziku różowatym?

Naukowcy dotychczas zidentyfikowali kilka grup produktów, których spożycie może wpływać na pojawienie się objawów trądziku różowatego lub ich zaostrzeniem. Należą do nich:

  • Alkohol (w tym głównie wino oraz napoje wysokoprocentowe),
  • Gorące pokarmy i napoje,
  • Produkty zawierające kapsaicynę, przede wszystkim ostra papryka i sosy wyprodukowane z jej udziałem,
  • Artykuły bogate w aldehyd cynamonowy, do których należą pomidory, cynamon, czekolada,
  • Produkty o wysokiej zawartości histaminy, w tym sery długo dojrzewające, przetworzone mięso, skorupiaki, produkty fermentowane.

Co jeść przy trądziku różowatym?

Żywność zawierająca składniki o działaniu przeciwzapalnym może zmniejszać ryzyko powstawania zmian trądzikowych. Wśród zalecanych z tego powodu pokarmów wymienia się:

  • Produkty bogate w antyoksydanty przede wszystkim warzywa i owoce (postaw szczególnie na owoce jagodowe i zielone warzywa liściaste), a także zioła świeże i suszone oraz łagodne przyprawy (np. kardamon, kumin, kolendrę),
  • Produkty zawierające kwasy omega-3 w tym tłuste ryby, olej rzepakowy, orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia,
  • Produkty dostarczające błonnika pokarmowego czyli ponownie owoce i warzywa, a także orzechy, nasiona i pełnoziarniste produkty zbożowe.

Pamiętaj, że dieta przy trądziku przede wszystkim powinna być zbilansowana. Unikanie produktów, które mogą wyzwalać objawy i regularne spożywanie przeciwdziałających występowaniu stanu zapalnego, to jedna kwestia. Drugą jest zrównoważenie jadłospisu tak, by zapewnić wszystkie istotne dla organizmu składniki w odpowiednich proporcjach. 

Z tego względu zadbaj o to, by w każdym posiłku znalazły się:

  • Warzywa i/lub owoce,
  • Produkty będące dobrym źródłem węglowodanów, np. pieczywo razowe, ryż, kasze, makarony,
  • Produkty dostarczające białka, np. drób, ryby, nabiał, nasiona roślin strączkowych,
  • Zdrowe tłuszcze, np. oleje roślinne (rzepakowy, oliwa z oliwek, lniany), orzechy, nasiona.

Dodatkowe wsparcie w zwalczaniu zmian skórnych mogą stanowić zioła na trądzik, spożywane w postaci naparu. Poleca się m.in. rumianek, koper włoski i pokrzywę. Pamiętaj, by pić je w umiarkowanej temperaturze jak wspomnieliśmy wcześniej, gorące napoje mogą wyzwalać objawy choroby.

Babeczki banoffee przy trądziku rożowatym

    Dieta i trądzik różowaty przepis na babeczki banoffee

    Poniżej znajdziesz przepis na babeczki, które spełniają wymagania diety polecanej dla osób z trądzikiem różowatym. Nie zawierają one produktów przeciwwskazanych. Ich skład opiera się natomiast na wielu artykułach polecanych pacjentom zmagającym się z tą chorobą (w tym m.in. płatkach owsianych, borówkach, orzechach). Przepis został zbilansowany tak, by białka, węglowodany i tłuszcze miały odpowiednie proporcje.

    Przepis na babeczki banoffe Izabeli Daniel (składniki na 4 babeczki):

    • 70 g płatków owsianych,
    • 1 łyżka miodu,
    • 1 łyżka oleju kokosowego,
    • 1 jajko,
    • 1 łyżeczka masła orzechowego,
    • 4 plasterki banana,
    • 4 łyżki stałej części mleczka kokosowego,
    • Sok z cytryny,
    • Borówki,
    • Erytrol/cukier puder do smaku.

    Sprawdź miody naturalne i ekologiczne!

    Przygotowanie:

    1. Miód i olej rozpuść do uzyskania płynnej konsystencji.
    2. Płatki owsiane wymieszaj z jajkiem, miodem i olejem. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
    3. Nagrzej piekarnik do 160 stopni C. Przełóż masę do 4 foremek. Piecz 10 15 minut tak, żeby spody babeczek się lekko zrumieniły.
    4. Po upieczeniu, zostaw spody do ostygnięcia i przygotuj śmietankę.
    5. Mleczko kokosowe powinno być odpowiednio dobrze schłodzone (chcemy, żeby stała część oddzieliła się od wody). Dzięki temu będzie można ją ubić jak bitą śmietanę. Mleczko kokosowe ubijaj przez kilka minut. Na koniec wciśnij sok z 1 plasterka cytryny i dodaj łyżeczkę cukru pudru lub erytrolu. Wymieszaj.
    6. Gdy spody do babeczek ostygną, posmaruj je cienką warstwą masła orzechowego. Połóż na nim plasterki banana.
    7. Na banany nałóż po 1 łyżce ubitego mleczka kokosowego i posyp borówkami. 
    Trądzik różowaty co jeszcze może pomóc

    Trądzik różowaty co jeszcze może pomóc?

    Zastosowanie opisanej w artykule diety na trądzik różowaty jest tylko jedną z metod zwalczania objawów choroby. Ważne również, by unikać innych, niezwiązanych z dietą czynników wyzwalających zmiany skórne. 

    Warto pamiętać również, że istnieje wiele opcji terapii farmakologicznej, które dermatolog może zalecić w oparciu o wiedzę o określonym rodzaju zmian skórnych pojawiających się u pacjenta.

    Dieta przy trądziku różowatym podsumowanie

    Jadłospis zalecany dla pacjentów z trądzikiem różowatym nie różni się znacząco od polecanego dla osób zdrowych. Opiera się na warzywach i owocach, produktach zbożowych z pełnego ziarna, a także zawiera dobre źródła białek oraz tłuszczów. Osoby z tym schorzeniem powinny jednak dodatkowo pamiętać o eliminowaniu z diety artykułów spożywczych mogących wyzwalać objawy, m.in. gorących pokarmów i napojów, alkoholu i przypraw zawierających kapsaicynę.

    Źródła:

    1. NHS inform (2022) Rosacea, https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/skin-hair-and-nails/rosacea#about-rosacea [dostęp 06.01.2023]
    2. Weiss E., Katta R. (2017), Diet and rosacea: the role of dietary change in the management of rosacea, Dermatology Practical & Conceptual, 7(4): 31-37, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5718124/ [dostęp 06.01.2023]
    3. Searle T., Ali F. R., Carolides S. i wsp. (2021), Rosacea and Diet: What is New in 2021?, The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, 14(2): 49-54, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8794493/pdf/jcad_14_12_49.pdf [dostęp 06.01.2023]
      O autorze
      Milena Marchewka
      Milena Marchewka
      Jestem magistrem dietetyki i osobą od wielu lat pasjonującą się kulinarną stroną zdrowego żywienia. Mam silne przekonanie, że umiejętność przygotowywania dań, które są jednocześnie wartościowe pod względem odżywczym i naprawdę nam smakują to jedna z podstaw dla długoterminowej profilaktyki najczęstszych chorób. Na co dzień zajmuję się m.in. prowadzeniem szkoleń z zakresu gotowania w restauracji specjalizującej się w kuchni roślinnej. Praktycznymi wskazówkami kulinarno-dietetycznymi chcę się dzielić również poprzez swoje artykuły.
      Przeczytaj więcej od tego autora
      O autorze
      Milena Marchewka
      Milena Marchewka
      Jestem magistrem dietetyki i osobą od wielu lat pasjonującą się kulinarną stroną zdrowego żywienia. Mam silne przekonanie, że umiejętność przygotowywania dań, które są jednocześnie wartościowe pod względem odżywczym i naprawdę...
      Przeczytaj więcej od tego autora