
Dieta bogata w błonnik – najważniejsze zasady. Jak ją wprowadzić?
Dieta bogata w błonnik pomaga uchronić się przed zaparciami, otyłością i zwiększonym poziomem cholesterolu. Może pomóc także w strawieniu ciężkich potraw podczas świąt! Żywność bogata w błonnik obfituje również w witaminy i minerały korzystnie wpływające na organizm. Zobacz, jak działa błonnik w diecie!
Dieta błonnikowa – o co w niej chodzi? Najważniejsze zasady
Dieta bogata w błonnik (inaczej bogatoresztkowa) polega na wprowadzaniu do codziennych posiłków produktów o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Aby zwiększyć podaż błonnika do co najmniej 40 g na dobę, zadbaj, by w Twoim jadłospisie znalazły się:
- Pieczywo pełnoziarniste,
- Kasza,
- Ryż brązowy,
- Makaron pełnoziarnisty,
- Płatki owsiane,
- Warzywa i owoce,
- Nasiona roślin strączkowych (np. groch, fasola, soczewica).
Decydując się na dietę błonnikową, przestrzegaj następujących zasad:
- Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu organizmu,
- Ilość błonnika zwiększaj stopniowo, by nie doprowadzić do zaparć,
- Unikaj tłustych i ciężkostrawnych i smażonych potraw (do posiłków wprowadzaj m.in. chude mięso, ryby, twaróg),
- Zastąp tłuszcze zwierzęce olejami roślinnymi.
Sprawdź też, jakie właściwości ma błonnik.

Dieta błonnikowa – kiedy jest wskazana? Zalecenia
Dieta z błonnikiem jest szczególnie zalecana osobom cierpiącym na:
- Zaparcia oraz zaburzenia czynnościowe jelit – błonnik poprawia perystaltykę jelit i pasaż treści pokarmowych,
- Żylaki odbytu i uchyłkowatość jelit – błonnik pomaga w regulacji rytmu wypróżnień i utrzymaniu miękkich stolców,
- Hipercholesterolemię – błonnik wpływa na zmniejszenie absorpcji cholesterolu ze spożywanych posiłków,
- Cukrzycę i insulinooporność – frakcje błonnika spowalniają proces wchłaniania węglowodanów i tym samym zmniejszają stężenie glukozy we krwi po posiłku.
Dieta bogata w błonnik – dlaczego warto ją wprowadzić?
Błonnik powinny spożywać również osoby zdrowe. Zgodnie z rekomendacjami Instytutu Żywności i Żywienia dzienna dawka składnika zalecana dla dorosłych wynosi minimum 25 g. Dieta bogata w błonnik wspomaga prawidłową perystaltykę jelit, poprawia trawienie, a dodatkowo reguluje poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Ponadto zmniejsza ryzyko nowotworów jelit i ogranicza czas pasażu jelitowego. Usuwa też kwasy żółciowe z organizmu.
Dzięki temu dieta błonnikowa:
- Zapewnia uczucie sytości na dłużej,
- Wspomaga proces odchudzania,
- Stanowi element profilaktyki chorób cywilizacyjnych, w tym cukrzycy, otyłości, miażdżycy.

Dieta z błonnikiem – od czego zacząć?
Dieta bogata w błonnik powinna być wdrażana stopniowo, ponieważ organizm musi przystosować się do zwiększonej podaży tego składnika. Nagłe zmiany żywieniowe mogą powodować problemy w postaci kolek, wzdęć, uczucia ciężkości. O czym trzeba pamiętać, planując jadłospis?
- Ilość błonnika w posiłkach zwiększaj powoli – zacznij od niewielkich zmian, np. dodawaj do potraw migdały, słonecznik, nasiona lnu, orzechy, otręby. Staraj się jeść więcej warzyw i owoców. Zamień przetworzone produkty na zdrowe i dobrze zbilansowane posiłki.
- Obserwuj organizm – potrzeba czasu, by organizm zaadaptował się do zmian. Jeśli będziesz się dobrze czuć i nie wystąpią u Ciebie uciążliwe dolegliwości trawienne, możesz sięgnąć po suplementy diety w postaci kapsułek lub tabletek. W sprzedaży dostępny jest też błonnik w proszku, który świetnie sprawdza się jako dodatek do zup lub koktajli. W razie wątpliwości skonsultuj się z dietetykiem.
Dieta bogata w błonnik – sprawdź te przepisy!
Wiesz już komu polecana jest dieta bogata w błonnik? Przepisy, które prezentujemy, pomogą Ci w komponowaniu jadłospisu. Poniżej znajdziesz przykładowe potrawy.
Kasza jaglana z warzywami i ciecierzycą
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 1 puszka ciecierzycy (odcedzona i opłukana),
- 2 marchewki (starte),
- 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę),
- Sól i pieprz do smaku.
Przepis:
- Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu,
- W garnku podduś marchewkę i paprykę,
- Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj ciecierzycę i ugotowaną kaszę jaglaną, mieszaj przez kilka minut,
- Dopraw solą i pieprzem.

Koktajl jagodowo-bananowy
Składniki:
- 1 banan,
- 1/2 szklanki jagód (świeżych lub mrożonych),
- 1 łyżka nasion chia,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 1 szklanka mleka.
Przepis:
- Oczyszczone i obrane owoce wrzuć do blendera,
- Dodaj jagody, nasiona chia i siemię lniane,
- Wlej mleko,
- Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki.

Owsianka z otrębami
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie, do słodzenia),
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- Świeże owoce do dekoracji,
- Orzechy lub migdały.
Przepis:
- W garnku połącz płatki owsiane, otręby owsiane i mleko.
- Podgrzewaj owsiankę na średnim ogniu, mieszając ją od czasu do czasu. Gotuj do momentu, kiedy zacznie gęstnieć.
- Opcjonalnie dodaj miód, syrop klonowy lub cynamon.
- Gdy owsianka jest gotowa, przełóż ją do miseczki.
- Udekoruj owsiankę świeżymi owocami oraz orzechami lub migdałami.
Dieta z błonnikiem – podsumowanie
Dieta błonnikowa bardzo dobrze wpływa na perystaltykę jelit, a ponadto wspomaga odchudzanie i reguluje stężenie cukru oraz cholesterolu we krwi. Pamiętaj jednak, żeby stopniowo zwiększać podaż składnika, jednocześnie obserwując swój organizm. Staraj się również dostarczać błonnik w różnej formie i zadbaj by w codziennym menu znalazły się warzywa, owoce, orzechy, nasiona strączkowe, produkty pełnoziarniste.
Źródła:
1. A. Kowalczyk, Dieta błonnikowa – na czym polega, co można jeść i czy może szkodzić, https://odzywianie.wprost.pl/diety/11317537/dieta-blonnikowa-na-czym-polega-co-mozna-jesc-i-czy-moze-zaszkodzic.html [dostęp 6.09.23].
2. Błonnik pokarmowy – dlaczego jest taki ważny, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/32-infografika_blonnik-pokarmowy-dlaczego-jest-taki-wazny.pdf [dostęp 6.09.23].
3. A. Wojtasik, H. Kunachowicz, E. Pietraś, Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe); w: Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia 2017.
Najnowsze artykuły
Za co odpowiada błonnik pokarmowy? Poznaj jego właściwości!
Chcesz wspomóc swój metabolizm? Sięgnij po błonnik. Dowiedz się, dlaczego jest tak ważny w codziennej diecie. Sprawdź, w jakich produktach można go znaleźć!Dieta bogata w błonnik – najważniejsze zasady. Jak ją wprowadzić?
Zobacz, jak ułożyć dietę bogatą w błonnik i cieszyć się dobrym trawieniem.Cebula – zastosowanie, działanie, właściwości
Zaskakujące właściwości cebuli. Zobacz, w jaki sposób ten niepozorny składnik może poprawić Twoje zdrowie i smak potraw. Wszystko o cebuli!Dieta w chorobie refluksowej – co można jeść a czego unikać przy refluksie?
Podstawowym zaleceniem terapeutycznym, mającym na celu łagodzenie objawów refluksu, jest stosowanie odpowiedniej diety. Zobacz, co należy jeść, a czego powinno się unikać w chorobie refluksowej.
Przeczytaj także
Bulletproof coffee − komu przyda się kawa z masłem?
Bulletproof coffee to espresso z dodatkiem masła lub tłuszczu kokosowego. Uważa się, że napój pomaga w odchudzania i zapewnia uczucie sytości na długi czas. Czy to prawda? Sprawdź!Dieta OXY. Zmodyfikowana dieta Dukana?
Dieta OXY określana jest również jako zmodyfikowana dieta Dukana. Na czym polega ten miesięczny plan żywieniowy? Czy istnieją przeciwwskazania do jego przeprowadzenia? Sprawdź!Wiosenna dieta odchudzająca. Co w nią wkomponować?
Wiosną przyroda budzi się do życia. W sklepach pojawiają się sezonowe owoce i warzywa, a pogoda sprzyja aktywności na świeżym powietrzu. Sprawdź, jak schudnąć i jak urozmaicać codzienną dietę!Grypa żołądkowa – co jeść i pić w trakcie i po jelitówce?
Czy wiesz, jakie produkty mogą skrócić czas występowania biegunki i wymiotów w przebiegu grypy żołądkowo-jelitowej? Sprawdź, co jeść i pić oraz jakich produktów unikać przy jelitówce!
Więcej artykułów na ten temat
Dieta przy wrzodach żołądka – co jeść, a czego nie jeść?
· 5 minut czytaniaDowiedz się, jak powinna wyglądać dieta przy wrzodach żołądka. Sprawdź, czego musisz unikać, a co jest zalecane w codziennym menu? Przeczytaj więcej na ten temat!Dieta wątrobowa – co można jeść, a czego unikać przy chorej wątrobie?
· 7 minut czytaniaOdpowiednio dobrana dieta dla osób z chorobami wątroby wspiera jej regenerację i przyspiesza powrót do zdrowia. Sprawdź, co jeść, a czego unikać na diecie wątrobowej.Dieta przy trądziku – czego warto się wystrzegać?
· 10 minut czytaniaNa trądzik pojawiający się na twarzy wpływa to, co jesz. Sprawdź, jaka powinna być dieta, co włączyć do jadłospisu, a czego unikać.