Dlaczego zimą przybywa kilogramów? Dietetyk radzi, jak nie przytyć zimą

28. 11. 2017 · 4 minuty czytania

Zimą marzymy o ciepłym kocyku, kanapie i paczce ciasteczek. Niestety to nie sprzyja utrzymaniu dobrej sylwetki. Jak się odżywiać, aby nie przytyć? Ile razy w tygodniu należy ćwiczyć? Sprawdź!

Monika Kaczorek
Monika Kaczorek
Dlaczego zimą przybywa kilogramów? Dietetyk radzi, jak nie przytyć zimą

Pogoda za oknem nie rozpieszcza, a jedyne, na co masz wtedy ochotę, to zaszyć się pod kocem na kanapie z paczką ulubionych ciastek lub chipsów. Pokus dookoła nie brakuje, a kilogramy niestety przybywają. Jak temu zapobiec i czy to w ogóle możliwe? Oczywiście! Wystarczy tylko znaleźć trochę motywacji. Przeczytaj, co zrobić, by nie przytyć zimą.

1. Dbaj o to, aby w Twojej diecie znalazły się warzywa i owoce

Latem dużo łatwiej jest znaleźć w sklepie świeże warzywa i owoce. Wtedy są one często bez dodatków pestycydów (na przykład te od babci z działki czy z rynku od ekologicznych dostawców). Zimą również masz dostęp do tych produktów, jednak niektóre z nich różnią się na przykład smakiem od tych, jakie można było kupić latem.

 

Zimą najlepiej sięgać po produkty sezonowe oraz mrożonki.

 

Co jeść, żeby nie przytyć zimą? Mrożone warzywa i owoce są bardzo cenne w Twojej diecie! Wbrew pozorom zawierają wiele witamin i składników mineralnych.

Sprawdź witaminy i minerały w tabletkach.

Do świeżych warzyw i owoców sezonowych w okresie zimowym zalicza się m.in.:

  • brukselkę i kapustę
  • kalarepę
  • dynię
  • jarmuż
  • cykorię
  • ziemniaki
  • warzywa korzeniowe
  • jabłka i gruszki

Jeśli będziesz sięgać po produkty z powyższej listy, uzupełnisz swoją dietę w odpowiednią ilość witamin, składników mineralnych i bioaktywnych, które wzmocnią Twój organizm, oraz błonnik pokarmowy, który zapewni Ci uczucie sytości. Błonnik zapobiega nagłym napadom głodu i sięganiu po niezdrowe, szybkie przekąski.

 

 

2. Szukaj alternatywy dla słodyczy i przekąsek, by nie przytyć zimą

Zimą obchodzisz święta Bożego Narodzenia oraz Sylwester, w czasie których trudno Ci odmówić sobie wielu smacznych dań oraz przekąsek. Nie ma potrzeby, by wtedy powstrzymywać się od próbowania tradycyjnych posiłków.

 

Zdrowy styl życia to nie tylko zdrowe ciało, ale także zdrowy umysł.

 

Podczas świąt najważniejsze jest, aby próbować wszystkiego z umiarem i spędzać przy tym miło czas z rodziną i przyjaciółmi.

Sprawdź miody oraz soki i syropy.

Objadanie się i przeciążenie układu pokarmowego bardzo negatywnie wpływa na Twoje samopoczucie. Apetyt na słodycze możesz zaspokoić za pomocą ich zdrowszych odpowiedników. W internecie znajdziesz wiele przepisów na potrawy, które smacznie i zdrowo je zastąpią. Ich smak i łatwość wykonania Cię zaskoczą, a przekąski urozmaicą Ci zimne wieczory przy herbacie.

 

    Sięgaj po ciastka i batoniki na bazie orzechów czy masła orzechowego, ponieważ są źródłem błonnika pokarmowego, a jak wykazało wiele badań, również cennym pomocnikiem w redukcji oraz utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

    masło orzechowe

    3. Dbaj o kondycję organizmu

    Podejmowanie jakiejkolwiek aktywności fizycznej w ciągu dnia pomoże Ci w utrzymaniu smukłej sylwetki zimą.

    Ile należy ćwiczyć? Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca:

    • minimum 30 minut umiarkowanej aktywności fizycznej przez 5 dni w tygodniu
    • lub 20 minut bardzo intensywnej aktywności fizycznej przez 3 dni w tygodniu

    Może warto więc zamiast windy wybrać dziś schody, a po pracy wybrać się na siłownię? Spróbuj znaleźć swoją ulubioną aktywność fizyczną, która sprawi Ci przyjemność, przez co będzie Ci łatwiej wykonywać ją regularnie nawet podczas zimowych miesięcy. Ciągłe przeziębienia i choroby potrafią być szczególnie dokuczliwe zimą i zdecydowanie nie poleca się wtedy ćwiczyć.

    4. Nie zapominaj o swojej odporności!

    Pamiętaj profilaktyce i o prawidłowej podaży witaminy D oraz C. W okresie od września do kwietnia istnieje ryzyko niedoboru witaminy D, ponieważ jest ona syntetyzowana przez skórę pod wpływem promieni słonecznych. Witamina D jest bardzo ważna dla Twojego organizmu, ponieważ m.in. bierze udział w mechanizmach odpornościowych. Po skonsultowaniu się z lekarzem i zbadaniu jej poziomu stężenia w organizmie rozpocznij suplementację.

    Z kolei codzienne, profilaktyczne przyjmowanie witaminy C skraca okres przeziębienia, szczególnie u osób, które są aktywne fizycznie.

    Zobacz preparaty na odporność.

    Do naturalnych źródeł witaminy C zalicza się:

    • czarną porzeczkę
    • czerwoną paprykę
    • natkę pietruszki
    • warzywa z rodziny kapustnych, np. brukselkę

    Pokarmy bogate w przeciwutleniacze, witaminę C i beta-karoten, takie jak owoce cytrusowe, kapusta, brokuły, dynia, słodkie ziemniaki i szpinak, mają moc zwiększania odporności. Aby zwalczyć infekcję, zwiększ spożycie cynku, który znajduje się w rybach, ostrygach, drobiu, jajach, mleku, nieprzetworzonych ziarnach i zbożach.

    Sprawdź tabletki z witaminą Dtabletki z witaminą C

    Objadanie się również nie sprzyja Twojej kondycji! Badania pokazują, że zarówno dieta uboga w energię, jak również ta wysokokaloryczna bardzo osłabiają Twój układ odpornościowy. Jak nie przytyć zimą? Najważniejszy jest umiar i spożywanie produktów zgodnie z zasadami zdrowego żywienia.

     

      Więcej artykułów na ten temat

      O autorze
      Monika Kaczorek
      Monika Kaczorek
      Od zawsze wierzyłam w to, że zdrowe odżywianie ma kluczowe znaczenie w naszym życiu, dlatego też postanowiłam studiować dietetykę, gdzie pogłębiam wiedzę na ten temat. Szczególnie interesuję się dietetyką kliniczną, związaną z żywieniem osób chorych. Moją pasją jest również fotografia oraz grafika komputerowa. Udało mi się połączyć zainteresowania poprzez prowadzenie „Easy with food” – bloga o zdrowym odżywianiu.
      Przeczytaj więcej od tego autora
      O autorze
      Monika Kaczorek
      Monika Kaczorek
      Od zawsze wierzyłam w to, że zdrowe odżywianie ma kluczowe znaczenie w naszym życiu, dlatego też postanowiłam studiować dietetykę, gdzie pogłębiam wiedzę na ten temat. Szczególnie interesuję się dietetyką kliniczną,...
      Przeczytaj więcej od tego autora