Dlaczego zimą przybywa kilogramów? Dietetyk radzi, jak nie przytyć zimą

Pogoda za oknem nie rozpieszcza, a jedyne, na co masz wtedy ochotę, to zaszyć się pod kocem na kanapie z paczką ulubionych ciastek lub chipsów. Pokus dookoła nie brakuje, a kilogramy niestety przybywają. Jak temu zapobiec i czy to w ogóle możliwe? Oczywiście! Wystarczy tylko znaleźć trochę motywacji. Przeczytaj, co zrobić, by nie przytyć zimą.
1. Dbaj o to, aby w Twojej diecie znalazły się warzywa i owoce
Latem dużo łatwiej jest znaleźć w sklepie świeże warzywa i owoce. Wtedy są one często bez dodatków pestycydów (na przykład te od babci z działki czy z rynku od ekologicznych dostawców). Zimą również masz dostęp do tych produktów, jednak niektóre z nich różnią się na przykład smakiem od tych, jakie można było kupić latem.
Zimą najlepiej sięgać po produkty sezonowe oraz mrożonki.
Co jeść, żeby nie przytyć zimą? Mrożone warzywa i owoce są bardzo cenne w Twojej diecie! Wbrew pozorom zawierają wiele witamin i składników mineralnych.
Sprawdź witaminy i minerały w tabletkach.
Do świeżych warzyw i owoców sezonowych w okresie zimowym zalicza się m.in.:
- brukselkę i kapustę
- kalarepę
- dynię
- jarmuż
- cykorię
- ziemniaki
- warzywa korzeniowe
- jabłka i gruszki
Jeśli będziesz sięgać po produkty z powyższej listy, uzupełnisz swoją dietę w odpowiednią ilość witamin, składników mineralnych i bioaktywnych, które wzmocnią Twój organizm, oraz błonnik pokarmowy, który zapewni Ci uczucie sytości. Błonnik zapobiega nagłym napadom głodu i sięganiu po niezdrowe, szybkie przekąski.
2. Szukaj alternatywy dla słodyczy i przekąsek, by nie przytyć zimą
Zimą obchodzisz święta Bożego Narodzenia oraz Sylwester, w czasie których trudno Ci odmówić sobie wielu smacznych dań oraz przekąsek. Nie ma potrzeby, by wtedy powstrzymywać się od próbowania tradycyjnych posiłków.
Zdrowy styl życia to nie tylko zdrowe ciało, ale także zdrowy umysł.
Podczas świąt najważniejsze jest, aby próbować wszystkiego z umiarem i spędzać przy tym miło czas z rodziną i przyjaciółmi.
Sprawdź miody oraz soki i syropy.
Objadanie się i przeciążenie układu pokarmowego bardzo negatywnie wpływa na Twoje samopoczucie. Apetyt na słodycze możesz zaspokoić za pomocą ich zdrowszych odpowiedników. W internecie znajdziesz wiele przepisów na potrawy, które smacznie i zdrowo je zastąpią. Ich smak i łatwość wykonania Cię zaskoczą, a przekąski urozmaicą Ci zimne wieczory przy herbacie.
Sięgaj po ciastka i batoniki na bazie orzechów czy masła orzechowego, ponieważ są źródłem błonnika pokarmowego, a jak wykazało wiele badań, również cennym pomocnikiem w redukcji oraz utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
3. Dbaj o kondycję organizmu
Podejmowanie jakiejkolwiek aktywności fizycznej w ciągu dnia pomoże Ci w utrzymaniu smukłej sylwetki zimą.
Ile należy ćwiczyć? Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca:
- minimum 30 minut umiarkowanej aktywności fizycznej przez 5 dni w tygodniu
- lub 20 minut bardzo intensywnej aktywności fizycznej przez 3 dni w tygodniu
Może warto więc zamiast windy wybrać dziś schody, a po pracy wybrać się na siłownię? Spróbuj znaleźć swoją ulubioną aktywność fizyczną, która sprawi Ci przyjemność, przez co będzie Ci łatwiej wykonywać ją regularnie nawet podczas zimowych miesięcy. Ciągłe przeziębienia i choroby potrafią być szczególnie dokuczliwe zimą i zdecydowanie nie poleca się wtedy ćwiczyć.
4. Nie zapominaj o swojej odporności!
Pamiętaj profilaktyce i o prawidłowej podaży witaminy D oraz C. W okresie od września do kwietnia istnieje ryzyko niedoboru witaminy D, ponieważ jest ona syntetyzowana przez skórę pod wpływem promieni słonecznych. Witamina D jest bardzo ważna dla Twojego organizmu, ponieważ m.in. bierze udział w mechanizmach odpornościowych. Po skonsultowaniu się z lekarzem i zbadaniu jej poziomu stężenia w organizmie rozpocznij suplementację.
Z kolei codzienne, profilaktyczne przyjmowanie witaminy C skraca okres przeziębienia, szczególnie u osób, które są aktywne fizycznie.
Zobacz preparaty na odporność.
Do naturalnych źródeł witaminy C zalicza się:
- czarną porzeczkę
- czerwoną paprykę
- natkę pietruszki
- warzywa z rodziny kapustnych, np. brukselkę
Pokarmy bogate w przeciwutleniacze, witaminę C i beta-karoten, takie jak owoce cytrusowe, kapusta, brokuły, dynia, słodkie ziemniaki i szpinak, mają moc zwiększania odporności. Aby zwalczyć infekcję, zwiększ spożycie cynku, który znajduje się w rybach, ostrygach, drobiu, jajach, mleku, nieprzetworzonych ziarnach i zbożach.
Sprawdź tabletki z witaminą D i tabletki z witaminą C
Objadanie się również nie sprzyja Twojej kondycji! Badania pokazują, że zarówno dieta uboga w energię, jak również ta wysokokaloryczna bardzo osłabiają Twój układ odpornościowy. Jak nie przytyć zimą? Najważniejszy jest umiar i spożywanie produktów zgodnie z zasadami zdrowego żywienia.
Najnowsze artykuły
Dieta na trądzik różowaty – co jeść, a czego unikać?
Nieodpowiednia dieta może wyzwalać powstawanie zmian skórnych u osób z trądzikiem różowatym. Podpowiadamy, co jeść, a jakich produktów unikać, by zapobiegać zaostrzeniu objawów choroby.Dieta trzustkowa – jakie są jej podstawowe zasady i jakie produkty warto jeść?
Choroby trzustki mogą prowadzić do dolegliwości związanych z zaburzeniami trawienia. Co jeść, aby unikać tych objawów? Poznaj zasady diety na trzustkę!Dieta na nadciśnienie – co można jeść, a czego unikać?
Modyfikacje stylu życia są jedną z podstawowych metod profilaktyki i terapii chorób układu krążenia. Jaka dieta sprawdzi się najlepiej przy nadciśnieniu tętniczym?Dieta przy kamicy nerkowej – co jeść a czego unikać?
Co może jeść i pić, a czego w jadłospisie powinna unikać osoba z kamicą nerkową? Podpowiadamy, jak za pomocą diety zapobiegać powstawaniu złogów w układzie moczowym.Dieta w chorobach nerek – zalecenia i zasady żywienia
Zaburzenia funkcji nerek mają różnorodne przyczyny oraz przebieg. Zasady żywienia pacjentów dostosowujemy do konkretnego schorzenia. Jaką dietę zaleca się chorym na niewydolność nerek?Białko w diecie – co to jest i jaką pełni rolę?
Odpowiednie spożycie białka jest jedną z podstaw zbilansowanej diety. Czy zrealizowanie zaleceń dotyczących ilości tego składnika często przysparza trudności?Jak obniżyć trójglicerydy?
Wysokie trójglicerydy stanowią jedną ze składowych dyslipidemii aterogennej − stanu predysponującego do rozwoju miażdżycy. Izolowana hipertrójglicerydemia może być powodem ostrego zapalenia trzustki.Odchudzanie dzieci – jak pomóc dziecku osiągnąć prawidłową masę ciała?
Odchudzanie dzieci to proces, który wymaga zidentyfikowania najistotniejszych błędów żywieniowych i wprowadzenia trwałych zmian w ich jadłospisie. O czym należy przy tym pamiętać?
Przeczytaj też
Zdrowe słodycze po treningu – kulki mocy z kaszy jaglanej
Jeśli szukasz sposobu na przygotowanie organizmu do wysiłku, sprawdź nasz przepis na kulki mocy. Dowiedz się, jak wykonać wysokoenergetyczne przekąski do spożywania przed treningiem!Ksylitol, stewia, syrop z agawy... Czym zastąpić cukier?
Chcesz wyeliminować cukier ze swojej diety? Sprawdź, jakie zamienniki zastosować! Przeczytaj, czym są ksylitol i stewia. Dowiedz się, czy warto sięgać po syropy roślinne!Łosoś pieczony w niskiej temperaturze z salsą mango-awokado
Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj nasz przepis z łososiem i awokado. Danie przygotowuje się w piekarniku w niskiej temperaturze. Dzięki temu ryba zachowuje swój wyjątkowy smak. Dowiedz się więcej!Dietetyczny deser – trójwarstwowy pudding chia
Szukasz pomysłu na zdrowy i jednocześnie pyszny deser? Poznaj nasz przepis na trójwarstwowy pudding chia. Sprawdź, jak przygotować pożywne i słodkie danie z nasion chia, malin i bananów!Sałatka z rukoli, pieczonych buraków i sera feta – oto jak jeść, żeby schudnąć
Nie masz pomysłu na smaczną sałatkę do kolacji lub do obiadu? Poznaj nasz wyjątkowy przepis i połącz buraki, rukolę, miód, oliwę z oliwek oraz ser feta. Sprawdź szczegóły!Przepis od dietetyka: zielony chłodnik ogórkowy z awokado i rzodkiewką
Chłodnik stanowi źródło składników odżywczych. To doskonały pomysł na obiad w upalne dni. Jak go przygotować? Poznaj przepis prezentowany przez naszego dietetyka!Tortilla pełnoziarnista z kurczakiem i warzywami z sosem paprykowym
Odpowiednie przygotowanie do treningu ma ogromne znaczenia i wpływa na wydolność organizmu. Sprawdź, co jeść, przygotowując się do wysiłku! Poznaj nasz zdrowy przepis!Odżywczy koktajl potreningowy – dietetyk radzi co jeść po treningu
Odżywienie mięśni po treningu to obowiązkowy element, dzięki któremu mogą się zregenerować i wzmocnić po intensywnym wysiłku. Sprawdź naszą propozycje na szybki i odżywczy koktajl potreningowy!
Więcej artykułów na ten temat
Ksylitol, stewia, syrop z agawy... Czym zastąpić cukier?
· 6 minut czytaniaChcesz wyeliminować cukier ze swojej diety? Sprawdź, jakie zamienniki zastosować! Przeczytaj, czym są ksylitol i stewia. Dowiedz się, czy warto sięgać po syropy roślinne!Zasady zdrowego odżywiania na wakacjach − dietetyk radzi!
· 9 minut czytaniaIle wody dziennie warto pić? Jak nawodnić organizm latem?
· 8 minut czytania