Pieczona ryba z mujaddarą i sałatką libańską − orientalnie i zdrowo!
18. 7. 2018
· 4 minuty czytania
Mujaddara to inaczej ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką. Doskonale smakuje w towarzystwie pieczonej ryby. Sprawdź, jak przygotować pyszne libańskie danie!
Spis treści
To już koniec ery ryżu i kurczaka w diecie sportowca! Nastał czas czerpania tego, co najlepsze z innych kultur! Spróbuj mujaddary, czyli ryżu z dodatkiem soczewicy i karmelizowanej cebulki. Do tego proponuję pieczoną rybę i sałatkę w stylu libańskim. Ten pożywny posiłek da Ci nie tylko dużo energii podczas treningu, ale jest też bardzo zdrowy i smaczny. Sprawdź mój przepis!
Kuchnie świata na polskim talerzu
Przed podróżą w nieznane zawsze staram się wcześniej poznać kuchnię regionu, do którego jadę. Wakacje już w pełni, jednak nie każdy może wygospodarować czas i środki na zagraniczne wyjazdy. Ja na przykład niestety raczej nieprędko udam się do jakiegoś kraju arabskiego. Dlatego właśnie proponuję wybrać się w podróż kulinarną do słonecznego Libanu – możesz to zrobić w zaciszu własnej kuchni.
Potrawy w kuchni libańskiej są proste w przygotowaniu, a do tego mają niepowtarzalny smak i aromat. W libańskiej kuchni – jak to tradycyjnie w diecie śródziemnomorskiej – znajdziesz m.in. warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste, ryby i oliwę.
Sprawdź też preparaty ziołowe.
Pieczona ryba z mujaddarą i sałatką libańską − przepis
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 1h 30min
Składniki:
Do przygotowania ryżu:
- 200 g ryżu
- 1 cebula
- 100 g soczewicy
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżka oliwy
Do przygotowania sałatki:
- Sałata
- 3 małe ogórki
- 1 pomidor
- Mała cebula
- Gałązka mięty
- 0,5 małego pęczka pietruszki
- Sok z cytryny
- Sól
- Pieprz
- Łyżeczka oliwy
- Szczypta mielonego chili
Do przygotowania ryby:
- 2 pstrągi łososiowe
- 1 cytryna
- 1,5 pomarańczy
- Sól
- Pieprz
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 5 listków laurowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie sałatki
1. Sałatę porwij na małe kawałki.
2.Pokrój ogórka i pomidora. Z pomidora usuń pestki.
3.Cebulę, miętę i natkę pietruszki drobno posiekaj.
4. Wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj go z oliwą, solą i pieprzem.
5.Wszystko razem wymieszaj i wstaw do lodówki.
Przygotowanie mujaddary
1.Przepłukaną soczewicę zalej wodą i zagotuj. Gotuj ją przez 20 minut na małym ogniu.
2.W tym czasie usmaż cebulę na oliwie tak, żeby się zezłociła.
3.Po 20 minutach gotowania soczewicy, do garnka dodaj sól, pieprz, ryż i większość cebuli (część zostaw do posypania na wierzch dania).
4. Wszystko wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 15 minut na małym ogniu.
5. Pod koniec gotowania odkryj garnek tak, żeby pozostała woda odparowała.
Sprawdź też, jak przygotować jajko zapiekane w awokado.
Przygotowanie ryby
1. Najpierw przygotuj marynatę. Liście laurowe pokrusz na mniejsze kawałki i zalej odrobiną wrzątku tak, żeby zmiękły. Jeśli masz taką możliwość – użyj świeżych liści laurowych. Przełóż liście do salaterki.
2. Do salaterki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, kmin, oliwę i sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy.
3. Marynatę najlepiej odstaw na godzinę.
4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
5. Polej rybę marynatą i dokładnie ją wetrzyj.
6. Rybę przełóż na folię aluminiową i połóż na niej cienkie plasterki cytryny.
7. Zawiń rybę w folię i wstaw do piekarnika na 25 − 30 minut. Na ostatnie 5 − 10 minut pieczenia, zdejmij folię z góry, pokrop lekko rybę oliwą i daj rybie się lekko zarumienić.
Ryba z mujaddarą − co dobrego znajdzie w niej sportowiec?
O czym myślisz, kiedy słyszysz hasło „posiłek sportowca”? Najprawdopodobniej przed oczami pojawił Ci się ryż z kurczakiem. Takie połączenie jest oczywiście dobre i zdrowe, ale powiedzmy sobie szczerze − ile można? Znam osobiście kilka intensywnie ćwiczących osób, którym ryż z kurczakiem dosłownie już staje w gardle. Okazuje się, że ryż nie musi smakować zawsze tak samo! Jeśli użyjesz ciekawych dodatków lub przypraw, możesz odczarować mdły ryż i pokochać go na nowo.
Soczewica, którą dodałam do ryżu, zawiera sporo białka, które może być alternatywą dla białka zwierzęcego. Więcej na ten temat napisała Monika w swoim artykule: Rośliny strączkowe w diecie: czy mogą całkowicie zastąpić mięso?
Soczewica jest też źródłem potasu, czyli pierwiastka niezbędnego w procesach regulacji ciśnienia krwi. Potas jest również odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie mięśni i przewodnictwo nerwowe. Zdrowemu człowiekowi, który prawidłowo się odżywia, niedobór potasu raczej nie grozi. Jednak w sytuacjach wyjątkowych może dojść do hipokaliemii, czyli obniżenia stężenia jonów potasu we krwi. Dzieje się tak np. podczas biegunek, wymiotów czy przy zwiększonej potliwości w czasie intensywnego treningu lub przy gorączce. Niedobór potasu objawia się zaburzeniami rytmu serca, skurczami mięśni, drętwieniem rąk i nóg. Dlatego warto uzupełniać swoją dietę w produkty bogate w potas. A takimi są pomidory, banany, nasiona roślin strączkowych czy produkty pełnoziarniste.
Wartość odżywcza 1 porcji
WW: 10
WBT: 4,8
Miara domowa | Masa (g) | Energia (kcal) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) | |
Pieczona ryba z mujaddarą i sałatką libańską | 875 | 28,36 | 101,12 | 56,23 | ||
Pieczona ryba | 348 | 17,2 | 10 | 40,23 | ||
Pstrąg tęczowy | Jeden mniejszy lub pół większego | 200 | 240 | 9 | 1 | 39,4 |
Cytryna | 1/3 cytryny | 20 | 2 | 0,02 | 0,65 | 0,08 |
Pomarańcza | 1/2 pomarańczy | 30 | 31 | 0,08 | 7,7 | 0,62 |
Czosnek | 2/3 ząbka | 4 | 3 | 0,01 | 0,65 | 0,13 |