Slow cooking. Przepis na halibuta z pesto z jarmużu

29. 7. 2020 · 3 minuty czytania

Ryby powinno się spożywać regularnie. Jeśli chcesz poznać oryginalny przepis na halibuta z pesto z jarmużu, zapoznaj się z naszym artykułem. Sprawdź, jak przygotować pyszny posiłek!

Monika Kaczorek
Monika Kaczorek
Slow cooking. Przepis na halibuta z pesto z jarmużu

Slow cooking to metoda gotowania w niskiej temperaturze. Danie, które przygotujesz z mojego przepisu dostarczy wiele składników odżywczych, takich jak kwasy EPA, DHA, foliany, beta-karoten. Gotowanie w niskiej temperaturze sprawi, że ryba zachowa więcej prozdrowotnych właściwości, a pesto z jarmużu zaostrzy smak filetu z ryby. Jest to doskonałe zdrowe połączenie. Smacznego!

Slow cooking − długie gotowanie w niskiej temperaturze

Metoda slow cooking to niezawodny sposób, żeby wydobyć smak mięsa, ryby czy nawet nasion roślin strączkowych. Pieczenie i gotowanie w niskiej temperaturze zapewni optymalną wilgotność potrawy. Na pewno zauważysz, że smak jedzenia przyrządzanego metodą slow cooking będzie inny – lepszy. Szczególnie polecam wykorzystać tą metodę do pieczenia ryb.

Sprawdź też przepis na wegańskiego burgera.

 

Slow cooking: przepis na halibuta pieczonego w niskiej temperaturze z pesto z jarmużu

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki do ryby (1 porcja):

  • 150 g filetu z halibuta
  • pieprz cytrynowy, łyżka soku z cytryny, czubryca zielona

Składniki do pesto (5 porcji):

  • 2 szklanki liści z jarmużu (bez twardych łodyg)
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki płatków drożdżowych (wersja wegańska)/ 3 łyżki parmezanu (wersja nie wegańska)
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 duże ząbki czosnku
jarmuż

Sposób przygotowania:

1. Rybę umyj, osusz i podziel na porcje.

2. Dopraw rybę pieprzem cytrynowym, sokiem z cytryny, czybrycą zieloną.

3. Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.

4.Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 80 stopni C na około godzinę.

5.W czasie, kiedy ryba będzie w piekarniku przygotuj pesto.

6. Jarmuż opłucz i porwij na kawałki liście do rozdrabniacza. Czosnek obierz z łupin.

7.Dodaj wszystkie składniki do blendera i zblenduj na jednolite, gładkie pesto.

8.Rybę podawaj posmarowaną łyżką pesto. 

Smacznego!

halibut z jarmużem

Przepisy na wolne gotowanie − pyszne ryby i mięso!

Slow cooking to doskonały sposób przygotowania ryby. Dodaje jej smaku i struktury. Niska temperatura powoduje, że białko ścina się powoli – dzięki temu z ryby nie ucieka woda i tłuszcz. W smaku jest ona bardziej soczysta niż tradycyjnie przygotowana ryba. Pieczenie w niskiej temperaturze sprawi, że ryba zachowa swoje wartości odżywcze. Białko zaczyna ścinać się w temperaturze 60 stopni C, dlatego  preferowana temperatura wolnego pieczenia wynosi około 70 − 80 stopni C.

Proponowana porcja halibuta (150 g) może pokryć Twoje zapotrzebowanie na kwasy omega-3 na 2 dni! Kwasy wielonienasycone to niezbędny element zdrowego odżywiania. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, obniżają prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych i depresji. Warto wykorzystywać ryby w swoim jadłospisie przynajmniej 2 razy w tygodniu. Filet z ryby upieczony w niskich temperaturach można wykorzystać także do past kanapkowych na przykład z dodatkiem gotowanego jaja lub awokado. Pasty kanapkowe z rybą to doskonały sposób aby przemycić ryby do diety dzieci.

Sprawdź też przepis na pstrąga łososiowego.

liście jarmużu

 

Pesto to natomiast propozycja na przemycenie warzyw zielonych w diecie. Taką pastę na bazie oliwy z oliwek możemy wykonać z dowolnego zielonego warzywa i liści: jarmużu, szpinaku, bazylii, natki pietruszki, natki marchewki, a nawet z liści rzodkiewki, które zazwyczaj się wyrzuca. Jeśli szukasz pomysłów na kuchnię no-waste, to właśnie pesto jest doskonałym sposobem na wykorzystanie resztek z warzyw.

Główny składnik pesto to jarmuż, czyli warzywo które powinieneś poznać. Charakteryzuje się dużą zawartością folianów i beta-karotenu. Warzywo to wyjątkowo polecane jest w profilaktyce nowotworów. Zawiera składnik działający przeciwnowotworowo i antybakteryjnie – sulforafan. Warto wykorzystywać go w diecie jako składnik sałatek, pesto, zup, koktajli.

Wartość odżywcza 1 porcji:

 

ProduktMasa g/ miara domowaEnergia (kcal)Białko (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)
Halibut150g / 1 filet136,527,81,9
Jarmuż20g/ 1 garść9,80,8560,21,75
Oliwa z oliwek10 ml/ 1 łyżka8510
Pestki słonecznika5g/ 1 łyżeczka291,042,51
Płatki drożdżowe5g/ 1 łyżeczka152,10,21,8
SUMA 278,931,814,94,55

    Więcej artykułów na ten temat

    O autorze
    Monika Kaczorek
    Monika Kaczorek
    Od zawsze wierzyłam w to, że zdrowe odżywianie ma kluczowe znaczenie w naszym życiu, dlatego też postanowiłam studiować dietetykę, gdzie pogłębiam wiedzę na ten temat. Szczególnie interesuję się dietetyką kliniczną, związaną z żywieniem osób chorych. Moją pasją jest również fotografia oraz grafika komputerowa. Udało mi się połączyć zainteresowania poprzez prowadzenie „Easy with food” – bloga o zdrowym odżywianiu.
    Przeczytaj więcej od tego autora
    O autorze
    Monika Kaczorek
    Monika Kaczorek
    Od zawsze wierzyłam w to, że zdrowe odżywianie ma kluczowe znaczenie w naszym życiu, dlatego też postanowiłam studiować dietetykę, gdzie pogłębiam wiedzę na ten temat. Szczególnie interesuję się dietetyką kliniczną,...
    Przeczytaj więcej od tego autora