Zdrowa wątroba (137)

Sortuj według
Zdrowa wątroba

Zdrowa wątroba

Wątroba jest ważnym narządem w organizmie. Wspomaga trawienie, zamienia pokarm w energię, a także utrzymuje odpowiedni poziom cukru we krwi. Choroba może zaburzyć jej pracę, a wtedy pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości. Aby je zmniejszyć i chronić ten narząd, warto zażywać leki na wątrobę.


 


Wątroba – najczęstsze dolegliwości i choroby


Wątroba waży około 1,5 kg i pełni wiele istotnych funkcji w organizmie. Tak duży i zapracowany organ szybko i boleśnie reaguje na niewłaściwą dietę, używki oraz wirusy. To może prowadzić do rozwinięcia się chorób, które wywołują ostre w przebiegu i utrudniające codzienne funkcjonowanie dolegliwości.


 


Do najczęstszych schorzeń tego narządu zalicza się alkoholowe zapalenie wątroby spowodowane spożywaniem zbyt dużych ilości etanolu. Związek ten jest toksyczny i uszkadza wrażliwą błonę śluzową wątroby. Najmniej groźnym objawem tej choroby jest ból brzucha, na który mogą pomóc tabletki na wątrobę. Jednak zdarza się, że występują o wiele poważniejsze powikłania w postaci gorączki, żółtaczki i gromadzenia się wody w jamie brzusznej. 


 


Innym, ostrym w przebiegu schorzeniem jest zapalenie wirusowe wątroby typu B. Może prowadzić do niewydolności i marskości narządu lub stanowić przyczynę rozwoju komórek nowotworowych. To najgroźniejsza postać zapalenia spośród pozostałych odmian (A, C, D i E), dlatego tak duże znaczenie ma profilaktyka w postaci szczepień.


 


Jednym z czynników wywołujących chorobę wątroby jest również alkohol. Skutek nadmiernego spożywania tego trunku uwidacznia się jako stłuszczenie alkoholowe, które polega na gromadzeniu się zbyt dużej ilości komórek tłuszczowych wokół komórek wątroby. W sytuacji gdy powodem tego schorzenia nie stanowi etanol a otyłość, cukrzyca, insulinooporność lub nadciśnienie tętnicze, wówczas nazywa się to schorzenie stłuszczeniem niealkoholowym. Obie choroby zaburzają funkcje wątroby, której trudno usunąć nadmiar szkodliwych substancji atakujących jej komórki. Organ nie może również w pełni regulować procesów metabolicznych węglowodanów, polegających na ich rozkładzie na mniejsze cząsteczki, czyli cukry proste. Tylko w takiej postaci mogą zostać wchłonięte do jelita cienkiego, gdzie są dalej trawione.


 


W alkoholowym stłuszczeniu wątroby objawy nie zawsze występują. Mogą pojawić się trudności ze spaniem, niemoc fizyczna, gorsza sprawność ruchowa i osłabienie, a także brak apetytu, mdłości, wymioty i kłujący ból w prawym podżebrzu. W przypadku takich objawów warto skonsultować się z lekarzem, który po wykonaniu badań przepisze odpowiednie leki na wątrobę.


 


Mniej groźnymi chorobami wątroby są przedawkowanie leków (np. paracetamolu) lub alergie pokarmowe spowodowane składnikami, które są w nich zawarte.


 


Leki na wątrobę – rodzaje i kiedy warto je stosować


Leki na wątrobę usuwają toksyczne substancje, usprawniają wydzielanie żółci, która odpowiada za trawienie, a także zmniejszają dolegliwości bólowe. Mając na uwadze inne choroby, takie jak nadciśnienie lub podwyższony cholesterol, rzadko zdarza się więc, że sięgamy wyłącznie po tabletki na schorzenia wątroby.


 


Wątrobę można zabezpieczyć przed obciążeniem i niepożądanym działaniem stosowanych preparatów leczniczych, jak również wspomóc jej pracę tuż po ciężkostrawnym posiłku. W aptekach dostępne są leki osłonowe na wątrobę, które tworzą na jej miąższu barierę ochronną. W ich składzie jako główne substancje czynne znajdziemy fosfolipidy i fosfatydocholiny. Leki osłonowe można zażywać wraz z innymi specyfikami.


 


Tabletki na wątrobę w postaci suplementu diety bazują na wyciągach z roślin, głównie takich jak karczoch, rzodkiew zwyczajna i ostropest plamisty. Stosuje się je, aby przyspieszyć trawienie (przede wszystkim tłuszczów) i wspomóc ogólną pracę wątroby. W przypadku kobiet w ciąży suplementy diety przyjmowane na dolegliwości wątroby dodatkowo redukują cellulit i pomagają kontrolować masę ciała.


 


Niektóre leki na wątrobę są możliwe do kupienia wyłącznie na receptę. Trzeba zażywać je przede wszystkim zgodnie z zaleceniami lekarza, a nie tylko sugerując się informacjami umieszczonymi na ulotce. Dawki takich preparatów mogą zmieniać się w zależności od nasilania się objawów bólowych lub ich zmniejszania i powinny być zawsze konsultowane ze specjalistą.


 


Co pomaga w regeneracji wątroby?


Zlikwidowanie skutków chorób wątroby lub efektów niewłaściwej diety i sprawienie, aby organ znów prawidłowo funkcjonował, nie jest proste, ale możliwe. Tym, co można zmienić od razu, jest tryb życia. Dotyczy to zarówno aktywności fizycznej, jak i diety. Ruch przyspiesza zaburzony przez chorobę metabolizm, a także zmniejsza predyspozycje do gromadzenia się tłuszczu w wątrobie. Szczególne znaczenie ma wysiłek aerobowy w postaci spacerów, marszobiegów lub truchtu, które poprawiają przepływ krwi w wątrobie i jej wydolność. Nie poleca się  podejmowania intensywnej aktywności fizycznej, dodatkowo obciążającej ten narząd.


 


Umiarkowany wysiłek fizyczny przyniesie o wiele lepsze efekty, jeśli będzie połączony z odpowiednią dietą. Tworząc menu, należy wybierać produkty, które nie będą długo zalegały w układzie pokarmowym. Potrawy należy przygotowywać na parze lub gotować w wodzie. Wsparcie dla ustalonego jadłospisu stanowi indywidualnie dobrany lek na wątrobę przepisywany przez lekarza np. w postaci tabletek na wątrobę.


 


Dieta przy dolegliwościach wątroby


Odpowiednio zbilansowana dieta w dolegliwościach wątroby, wywołanych substancjami toksycznymi i ciężkostrawnym pożywieniem, jest niezbędna. Powinna opierać się na ograniczonej ilości tłuszczów, indywidualnie dostosowanej ilości białek i witamin. Istotne jest, aby ograniczyć, a najlepiej wyeliminować wszelkie używki. W aptekach leki na wątrobę bez recepty są dostępne dla wszystkich jako środki wspomagające pracę narządu i ułatwiające usuwanie toksyn ze spożywanych produktów spożywczych. Oprócz właściwej diety pomogą dbać o prawidłowe funkcjonowanie pracy wątroby.


 


Ustalając jadłospis dla osoby z chorą wątrobą, bierze się pod uwagę kondycję narządu oraz objawy chorego. Na przykład podczas marskości wątroby lekarze dość często obserwują u swoich pacjentów niedożywienie, którego powodem jest zmniejszony apetyt. Trzeba wówczas zadbać o to, by pożywienie zawierało odpowiednią ilość dostarczających energii węglowodanów (około 35 g na każdy kg masy ciała), by stopniowo zwiększać masę ciała. Można to osiągnąć poprzez wprowadzenie 5-6 mniej obfitych posiłków zamiast 3 większych.


 


W chorobach wątroby nie zaleca się spożywanie więcej niż 30-50 g lipidów lekkostrawnych na dobę. Produktami, które można uwzględnić w diecie, są: masło, oleje roślinne, mleko, jogurt naturalny, cielęcina, drób, jagnięcina, indyk. Niewskazane tłuszcze to przede wszystkim karkówka, tłusta wołowina, ser żółty, jajko na twardo wraz z żółtkiem. W przypadku nabiału nie zaleca się przekraczać 1,3 g na każdy kilogram masy ciała. W menu mogą znaleźć się dania z białek jaj, chude twarogi i maślanka.