Cukrzyca typu 1 – dieta ma znaczenie! Przepis na kaszotto z warzywami i indykiem

20. 11. 2019 · Ewa Antoniak · 5 minut czytania
  • dieta w chorobie
Cukrzyca typu 1 – dieta ma znaczenie! Przepis na kaszotto z warzywami i indykiem

Cukrzyca typu 1 i dieta niezwykle istotne połączenie. Właściwie skomponowana dieta to jeden z elementów leczenia cukrzycy typu 1. Dieta wpływa bowiem na utrzymanie prawidłowych stężeń glukozy we krwi, a tym samym zapobiega występowaniu powikłań. Przeczytaj, jak powinno wyglądać menu dla cukrzyka typu 1 i sprawdź przepis na pyszne kaszotto.

Cukrzyca typu 1  dieta optymalna dla rozregulowanej gospodarki węglowodanowej

Cukrzyca typu 1 to choroba o podłożu autoimmunologicznym, w której organizm sam niszczy komórki odpowiedzialne za produkcję insuliny.

Insulina jest hormonem regulującym stężenie glukozy we krwi. W efekcie braku wydzielania insuliny przez trzustkę, powstaje hiperglikemia. Zwiększone stężenie glukozy, które trwa przez dłuższy czas, wiąże się z zaburzeniem funkcjonowania wielu narządów, przede wszystkim: oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych.

W cukrzycy typu 1 wymagane jest podawanie insuliny z zewnątrz. Zalecanym sposobem leczenia jest intensywna funkcjonalna insulinoterapia przy użyciu wielokrotnych, podskórnych dawek hormonu, bądź ciągły podskórny wlew insuliny za pomocą pompy insulinowej.

Istotną częścią leczenia cukrzycy typu 1 jest wprowadzenie odpowiedniej diety, która pomoże uzyskać i utrzymać prawidłowe stężenie glukozy i lipidów we krwi, optymalne wartości ciśnienia tętniczego i właściwą masę ciała.

Dieta w cukrzycy typu 1  przepis na kaszotto z warzywami i indykiem

Czas przygotowania: 50 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej (1 torebka)
  • 1 mały brokuł
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 g piersi z indyka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Przyprawy: pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, lubczyk, sól

 kaszotto z warzywami i indykiem składniki

Przygotowanie:

1.Pierś z indyka pokrój w kostkę i przypraw solą i pieprzem ziołowym.

2.Marchewkę obierz i pokrój w paski.

3.Paprykę pokrój w paski.

4.Brokuł pokrój tak, żeby oddzielić od siebie drobne różyczki.

5. Pieczarki obierz i pokrój w plastry.

6.Cebulę obierz i pokrój w piórka.

jadłospis dla cukrzyka typu 1

7.Olej rozgrzej na patelni i wrzuć cebulę.

8. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj indyka.

9.Kiedy indyk będzie już usmażony, dodaj marchew i paprykę. Dolej odrobinę wody tak, żeby prawie przykryła zawartość patelni. Całość przypraw lubczykiem.

10. Po ok. 10 minutach dorzuć brokuł. Duś przez ok. 5 minut. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.

11.Na patelnię dodaj pieczarki. Duś całość jeszcze przez ok. 10 minut.

12. W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną według instrukcji na opakowaniu.

13. Kiedy warzywa będą miękkie przypraw całość pieprzem ziołowym, papryką słodką i ostrą, lubczykiem oraz solą.

14. Zagęść danie mąką pszenną.

15.Całość wymieszaj z ugotowaną kaszą gryczaną. Danie pozostaw na ogniu jeszcze przez 3 minuty, aby kasza nasiąknęła sosem. Smacznego!

kaszotto z warzywami i indykiem

Jak powinien wyglądać jadłospis dla cukrzyka typu 1?

Dieta osób chorych na cukrzycę typu 1 powinna być zgodna z zasadami żywienia osób zdrowych, jednak z pewnym wyjątkiem. Dotyczy on ograniczenia spożycia węglowodanów łatwoprzyswajalnych, które znajdują się w: cukrze, słodyczach, miodzie, owocach, czy sokach i napojach owocowych.

Ze względu na to, że cukrzyk musi uzupełniać insulinę, bardzo ważne jest nauczenie się wyliczania wymienników węglowodanowych(WW). Metoda ta umożliwia diabetykom samodzielne komponowanie posiłków, dobieranie odpowiednich dawek insuliny i przede wszystkim zmniejsza ryzyko hipo- i hiperglikemii.

Najprościej mówiąc, 1 WW to taka ilość produktu wyrażona w gramach, która zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych. Twój dietetyk z pewnością nauczy Cię, jak szacować ilość WW. Na początku wyliczanie może być uciążliwe, dlatego też przydatne jest używanie tabel WW podstawowych produktów spożywczych.

W planowaniu diety warto korzystać również z wartości indeksu i ładunku glikemicznego. Indeks glikemiczny (IG) określa wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu danego produktu.
Im wyższa jego wartość, tym gorzej. Dlatego też przepisy dla cukrzyków typu 1 powinny składać się
z produktów o niskim indeksie.

Niski indeks glikemiczny mają:

  • większość surowych warzyw,
  • surowe owoce klimatu umiarkowanego,
  • warzywa strączkowe,
  • nieprzetworzone pieczywo pełnoziarniste
  • nierozgotowane kasze, makarony i ryż brązowy

Ciekawe jest to, że IG posiłku można obniżyć poprzez zastosowanie kilku sztuczek. Np.: krótki czas obróbki termicznej produktu, niski stopień jego rozdrobnienia czy dodanie białka, tłuszczu i błonnika pokarmowego. IG odnosi się jedynie do rodzaju zjadanego produktu.

Z kolei, ładunek glikemiczny (ŁG) określa wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu konkretnej ilości produktu. Analogicznie, im niższa jego wartość tym lepiej. Tabele IG i ŁG poszczególnych produktów spożywczych są łatwo dostępne w Internecie. Dieta w cukrzycy typu 1 jest podobna jak w cukrzycy typu 2, dlatego też po więcej informacji na temat żywienia w cukrzycy możesz sięgnąć w artykule: Dieta dla cukrzyka typu 2. O czym warto pamiętać?

Moje kaszotto to idealny obiad dla cukrzyka typu 1 czy też ciepła kolacja dla cukrzyka typu 1. Spróbuj wykonać je w domu, a przekonasz się, że jest pyszne!

Wartość odżywcza 1 porcji

WW: 6,1
WBT: 2,7

 IlośćEnergia (kcal)Białko (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)Błonnik (g)
Kaszotto z warzywami i indykiem1 miseczka55033,414,874,413


 

Więcej artykułów na ten temat

Ewa Antoniak