Kluski z makiem w zdrowszej wersji na święta! Przepis, że palce lizać!
19. 12. 2018
· 3 minuty czytania
Szukasz pomysłu na wigilijny posiłek? Dowiedz się, jak przygotować kluski z bakaliami, miodem oraz makiem. Przeczytaj, co zrobić, by zmniejszyć kaloryczność deseru!
Spis treści
W niektórych częściach polski, na wigilijnym stole można spotkać tradycyjne kluski z makiem. Wigilijne, tradycyjne kluski nie są najgorsze pod względem zdrowotnym, ale zawsze znajdzie się miejsce na poprawę! Zobacz, przepis na mój zdrowy makaron z makiem i bakaliami.
Spis treści:
Zdrowe kluski z makiem na wigilijnym stole!
Na wielu wigilijnych stołach pojawić się mogą kluski z makiem. Tradycyjnie, biały makaron skąpany jest w morzu białego cukru i słodkich suszonych owoców. Choć mak jest bardzo zdrowy, a sam tradycyjny przepis, nie jest najbardziej niezdrową potrawą na świecie, postanowiłam go nieco ulepszyć.
Makaron zamieniłam na pełnoziarnisty, cukier − na odrobinę miodu, a w moich bakaliach więcej jest orzechów niż słodkich suszonych owoców. Przy odpowiedniej modyfikacji potrawa ta nadaje się nawet na wigilię dla diabetyka czy osoby z insulinoodpornością. Zobacz, jak szybko i prosto możesz przygotować zdrowszą wersję wigilijnej potrawy!
Sprawdź też przepis na jaglankę z mango.
Zdrowe kluski z makiem − przepis
Składniki:
Na 1 porcje:
- 100 g mleka 1,5%
- 20 g maku niebieskiego (zmielonego)
- 5 g miodu
- 30 g bakalii
- 50 g makaronu pełnoziarnistego (masa przed ugotowaniem)
Przygotowanie:
1. Mleko zagotuj z miodem, następnie dodaj zmielony mak.
2. Gotuj przez kilka minut, a następnie dodaj bakalie. Gotuj wszystko do czasu, aż masa będzie odpowiednio zagęszczona.
3. W międzyczasie, ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4.Gdy wszystkie składniki będą gotowe – wymieszaj całość razem i gotowe!
Dlaczego mak jest zdrowy?
Czemu zdecydowałam się na ten przepis? Odpowiedź jest prosta. Po pierwsze, przygotowanie tego dania trwa bardzo krótko i jest ono łatwe. Po drugie, mak, który znajdziesz w tradycyjnym, świątecznym makowcu, kutii czy kluskach z makiem ma wiele wartościowych składników.
Na wyróżnienie zasługuje szczególnie wapń! W 100 g maku (myślę, że w święta spokojnie uda się spożyć taką porcję) jest ok. 1400 mg wapnia! To sporo ponad dzienne zapotrzebowanie. Mak może wzbogacić dietę w wapń, np. osób, które nie jedzą nabiału.
Kolejny składnik mineralny godny wyróżnienia to magnez. W maku znajdziesz go tyle, że niemal będzie można nim pokryć Twoje dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. W 100 g maku niebieskiego znajduje się prawie 350 mg magnezu (dzienne zapotrzebowanie wynosi 300 − 400 mg w zależności od płci, wieku itp.). Ponadto, w maku znajdziesz cynk, żelazo, selen i cały wachlarz witamin z grupy B. Oprócz witamin i minerałów jest też sporo białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika.
Niestety, podczas przygotowania wigilijnych potraw, często dobrodziejstwo maku ginie w morzu cukru w cieście i innych w potrawach. Mak może stracić swoje właściwości podczas obróbki. Proponowany przeze mnie przepis jest słodzony, ale tylko odrobiną miodu. Potrawa jest także słodka dzięki bakaliom − znajdują się w nich słodkie rodzynki i żurawina. W moim zdrowych kluskach z makiem, w miejsce zwykłego białego makaronu pojawił się pełnoziarnisty, co zwiększyło jeszcze ilość witamin, nie wspominając już o błonniku!
Pomysł na danie dla diabetyków − makaron z makiem
Zwróć uwagę, że suszone owoce w daniu dostarczają sporo węglowodanów łatwo przyswajalnych, dlatego jeżeli przygotowujesz wigilię dla osób z problemami z gospodarką cukrową (np. cukrzyc, insulinooporność) warto pominąć suszone owoce, a dodać np. lifilzowane lub całkowicie zastąpić je orzechami. Nie musisz też słodzić klusków miodem, a możesz dodać erytrol, który jest coraz tańszym i powszechniejszym zamiennikiem cukru. Bardzo ważne jest też, żeby w daniu zamienić makaron na pełnoziarnisty i już danie nie będzie szkodliwe dla diabetyka.
Wartość odżywcza
Nazwa produktu | Miara wagowa | Miara domowa | Wartość energetyczna (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | WW |
Kluski z makiem | 250 g | 503 | 20,4 | 21,5 | 58,3 | 5,8 | |
Mleko 2% | 100 ml | 1/2 szklanki | 51 | 3,4 | 2 | 4,9 | 0,49 |
Mak niebieski | 20 g | 2 łyżki | 108 | 4,7 | 8,6 | 4,9 | 0,49 |
Miód | 5 g | 1 łyżeczka | 16 | 4 | 0,4 | ||
Makaron pełnoziarnisty | 50 g | 173 | 7,6 | 0,7 | 34 | 3,4 | |
Mieszanka orzechów i bakalii | 30 g | Garść | 156 | 4,6 | 10,3 | 10,5 | 1,05 |