Kluski z makiem w zdrowszej wersji na święta! Przepis, że palce lizać!

19. 12. 2018 · 3 minuty czytania

Szukasz pomysłu na wigilijny posiłek? Dowiedz się, jak przygotować kluski z bakaliami, miodem oraz makiem. Przeczytaj, co zrobić, by zmniejszyć kaloryczność deseru!

Izabela Daniel
Izabela Daniel
Kluski z makiem w zdrowszej wersji na święta! Przepis, że palce lizać!

W niektórych częściach polski, na wigilijnym stole można spotkać tradycyjne kluski z makiem. Wigilijne, tradycyjne kluski nie są najgorsze pod względem zdrowotnym, ale zawsze znajdzie się miejsce na poprawę! Zobacz, przepis na mój zdrowy makaron z makiem i bakaliami.

Zdrowe kluski z makiem na wigilijnym stole!

Na wielu wigilijnych stołach pojawić się mogą kluski z makiem. Tradycyjnie, biały makaron skąpany jest w morzu białego cukru i słodkich suszonych owoców. Choć mak jest bardzo zdrowy, a sam tradycyjny przepis, nie jest najbardziej niezdrową potrawą na świecie, postanowiłam go nieco ulepszyć.

Makaron zamieniłam na pełnoziarnisty, cukier − na odrobinę miodu, a w moich bakaliach więcej jest orzechów niż słodkich suszonych owoców. Przy odpowiedniej modyfikacji potrawa ta nadaje się nawet na wigilię dla diabetyka czy osoby z insulinoodpornością. Zobacz, jak szybko i prosto możesz przygotować zdrowszą wersję wigilijnej potrawy!

Sprawdź też przepis na jaglankę z mango.

 

Zdrowe kluski z makiem − przepis

Składniki:

Na 1 porcje:

  • 100 g mleka 1,5%
  • 20 g maku niebieskiego (zmielonego)
  • 5 g miodu
  • 30 g bakalii
  • 50 g makaronu pełnoziarnistego (masa przed ugotowaniem)
składniki - zdrowy makaron z makiem i bakaliami na wigilię

Przygotowanie:

1. Mleko zagotuj z miodem, następnie dodaj zmielony mak.

2. Gotuj przez kilka minut, a następnie dodaj bakalie. Gotuj wszystko do czasu, aż masa będzie odpowiednio zagęszczona.

3. W międzyczasie, ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4.Gdy wszystkie składniki będą gotowe – wymieszaj całość razem i gotowe!

propozycja podania - makaron z makiem i bakaliami na wigilię

Dlaczego mak jest zdrowy?

Czemu zdecydowałam się na ten przepis? Odpowiedź jest prosta. Po pierwsze, przygotowanie tego dania trwa bardzo krótko i jest ono łatwe. Po drugie, mak, który znajdziesz w tradycyjnym, świątecznym makowcu, kutii czy kluskach z makiem ma wiele wartościowych składników.

Na wyróżnienie zasługuje szczególnie wapń! W 100 g maku (myślę, że w święta spokojnie uda się spożyć taką porcję) jest ok. 1400 mg wapnia! To sporo ponad dzienne zapotrzebowanie. Mak może wzbogacić dietę w wapń, np. osób, które nie jedzą nabiału.

Kolejny składnik mineralny godny wyróżnienia to magnez. W maku znajdziesz go tyle, że niemal będzie można nim pokryć Twoje dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. W 100 g maku niebieskiego znajduje się prawie 350 mg magnezu (dzienne zapotrzebowanie wynosi 300 − 400 mg w zależności od płci, wieku itp.). Ponadto, w maku znajdziesz cynk, żelazo, selen i cały wachlarz witamin z grupy B. Oprócz witamin i minerałów jest też sporo białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika.

Niestety, podczas przygotowania wigilijnych potraw, często dobrodziejstwo maku ginie w morzu cukru w cieście i innych w potrawach. Mak może stracić swoje właściwości podczas obróbki. Proponowany przeze mnie przepis jest słodzony, ale tylko odrobiną miodu. Potrawa jest także słodka dzięki bakaliom − znajdują się w nich słodkie rodzynki i żurawina. W moim zdrowych kluskach z makiem, w miejsce zwykłego białego makaronu pojawił się pełnoziarnisty, co zwiększyło jeszcze ilość witamin, nie wspominając już o błonniku!

Pomysł na danie dla diabetyków − makaron z makiem

Zwróć uwagę, że suszone owoce w daniu dostarczają sporo węglowodanów łatwo przyswajalnych, dlatego jeżeli przygotowujesz wigilię dla osób z problemami z gospodarką cukrową (np. cukrzyc, insulinooporność) warto pominąć suszone owoce, a dodać np. lifilzowane lub całkowicie zastąpić je orzechami. Nie musisz też słodzić klusków miodem, a możesz dodać erytrol, który jest coraz tańszym i powszechniejszym zamiennikiem cukru. Bardzo ważne jest też, żeby w daniu zamienić makaron na pełnoziarnisty i już danie nie będzie szkodliwe dla diabetyka.

Wartość odżywcza

Nazwa produktuMiara wagowaMiara domowaWartość energetyczna (kcal) Białko (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)WW
Kluski z makiem250 g 50320,421,558,35,8
Mleko 2%100 ml1/2 szklanki513,424,90,49
Mak niebieski20 g2 łyżki1084,78,64,90,49
Miód5 g1 łyżeczka1640,4
Makaron pełnoziarnisty50 g 1737,60,7343,4
Mieszanka orzechów i bakalii30 gGarść1564,610,310,51,05

 

 

    Więcej artykułów na ten temat

    O autorze
    Izabela Daniel
    Izabela Daniel
    Jestem dietetykiem i współtworzę bloga o zdrowym odżywianiu i gotowaniu „Easy with food”. Od ponad 7 lat moją pasją jest zdrowe żywienie, ponieważ jest ono jednym z najważniejszych sposobów profilaktyki wielu chorób. Wierzę, że wprowadzając proste zmiany w codzienności, każdy z nas może zapobiec wielu schorzeniom, dlatego moją misją jest pomoc innym w osiągnięciu tego celu.
    Przeczytaj więcej od tego autora
    O autorze
    Izabela Daniel
    Izabela Daniel
    Jestem dietetykiem i współtworzę bloga o zdrowym odżywianiu i gotowaniu „Easy with food”. Od ponad 7 lat moją pasją jest zdrowe żywienie, ponieważ jest ono jednym z najważniejszych sposobów profilaktyki...
    Przeczytaj więcej od tego autora