Pasta kanapkowa z czerwonej fasoli i pieczonej papryki

7. 2. 2018 · Jolanta Chojnowska · 4 minuty czytania
  • zdrowe przepisy
Pasta kanapkowa z czerwonej fasoli i pieczonej papryki

Szukasz nowego sposobu na kanapki? Oto przepyszna pasta z fasoli i pieczonej papryki, która może też służyć jako dip do surowych warzyw. Zobacz przepis!

Coś nowego do kanapek

Nie wiem jak Ty, ale ja mam czasami dość robionych na szybko kanapek z szynką i serem - po prostu zwyczajnie mi się znudziły. Dlatego postanowiłam zrobić coś innego. Taką pastę możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać ją nawet przez kilka dni w lodówce. Chociaż zazwyczaj nie jest jej dane tyle wytrzymać, bo szybko znika w brzuchach głodnych domowników.

Do tego kanapka z moją pastą to dobry sposób na przemycenie nasion roślin strączkowych dzieciom. Wiele maluchów, kiedy słyszy hasło „zupa fasolowa” lub „fasolka po bretońsku” ma jedną odpowiedź: „Fuuuj!”. Tu może pomóc właśnie ta pasta – dziecko nawet nie zorientuje się, co tak na prawdę zjada ze smakiem.

marchewka

Przepis na pastę kanapkową z pieczonej papryki i czerwonej fasoli

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 10 (1 porcja to 2 pełne łyżeczki = 30g)

Składniki:

    • 2 czerwone papryki
    • 1 puszka czerwonej fasoli
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżka oleju rzepakowego
    • 1 łyżeczka papryki wędzonej
    • 2 szczypty soli
    • szczypta pieprzu czarnego
    • szczypta pieprzu ziołowego

czerwona papryka

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik do 180oC.

2.Papryki dokładnie umyj i osusz.

3. Przekrój je na pół i usuń gniazdo nasienne.

4. Połóż paprykę skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

5.Z przodu blaszki połóż nieobrane ząbki czosnku.

6. Blaszkę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Papryka będzie dobra, gdy skórka będzie lekko przypalona w kilku miejscach.

papryka w piekarniku

7. Na około 5 minut przed końcem czasu wyjmij czosnek. Nie pozwól, aby się przypalił, wtedy będzie zbyt gorzki.

8. Ostudź przez chwilę paprykę i czosnek. Zdejmij skórkę z papryki i obierz czosnek.

9. Do kielicha blendera wrzuć odcedzoną fasolkę i resztę składników. Zblenduj na gładką masę.

blendowanie papryki

Smacznego!

Jeśli uważasz, że pasta jest za rzadka (wszystko zależy od tego, jak dużo wody znajduje się w kupionych przez Ciebie paprykach), możesz odparować ją na patelni: wrzuć pastę na patelnię i cały czas mieszaj, aż będzie wystarczająco gęsta.

pasta paprykowa

Dlaczego warto jeść nasiona roślin strączkowych?

Jest środek zimy. Nie ma co się oszukiwać – świeże warzywa potrafią być drogie, co odczuwam po swojej studenckiej kieszeni. Dlatego, kiedy widzę, że papryka w moim osiedlowym sklepie jest na promocji, to od razu ją biorę i idę też po czerwoną fasolkę, żeby przygotować moją ulubioną pastę kanapkową. 

Zapewne zastanawiasz się, dlaczego używam fasoli z puszki? Lepiej jest namoczyć dzień wcześniej fasolę, a potem ją ugotować niż zjeść taką z puszki. Ale spójrzmy prawdzie w oczy – czy nie zrezygnowałabyś wtedy z przygotowania tego dania? Ja wychodzę z założenia, że lepiej zjeść warzywo z puszki, niż nie zjeść go wcale!  Ważne jest jedynie to, żeby dokładnie czytać skład produktu – im krótszy tym lepszy. Można również przepłukać fasolkę pod bieżącą wodą, dzięki czemu zmniejszy się ilość soli w produkcie.

Według najnowszych zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia z 2016 roku, należy ograniczać spożycie mięsa do 0,5 kg na tydzień, szczególnie tego przetworzonego, jakim są parówki i wędliny. Jednocześnie zaleca się zastępować je między innymi właśnie nasionami roślin strączkowych. Do nasion roślin strączkowych zaliczamy fasolę, groch, bób, soczewicę, ciecierzycę i soję.

Fasola czerwona jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. W fasoli znajdziemy także duże ilości białka roślinnego, choć nie jest ono tak dobrze przyswajalne jak białko zwierzęce. Jednak spożywanie fasoli wraz z produktami zbożowymi, np. chlebem pełnoziarnistym, powoduje, że białko z obu produktów przyswaja się o wiele lepiej. 

Wartość odżywcza 1 porcji

Nazwa potrawyIlość w porcji (g)Ilość w porcji (miara opisowa)Energia (kcal)Białko (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)Błonnik (g)
Pasta z fasoli i pieczonej papryki302 łyżeczki41,31,81,34,11,9
Papryka czerwona281/5 sztuki8,960,360,141,290,56
Fasola czerwona z puszki241,2 łyżki19,441,250,12,281,03
Czosnek401/3 ząbka2,240,10,010,430,06
Olej rzepakowy401/5 łyżeczki91
Papryka wędzona mielona0,5mała szczypta1,40,070,060,10,17

WW: 0,4
WBT:0,2

Więcej artykułów na ten temat

Jolanta Chojnowska