Przepis na syrop na odporność – oto wzmacniająca mikstura z cebuli, imbiru i miodu!

22. 2. 2021 · 3 minuty czytania
Szukasz naturalnego syropu na odporność? Wszystko, czego potrzebujesz, to cebula, miód i imbir. Sprawdź, jak przygotować miksturę wspomagającą układ immunologiczny!
Monika Kaczorek
Monika Kaczorek
Przepis na syrop na odporność –  oto wzmacniająca mikstura z cebuli, imbiru i miodu!

Syrop z cebuli to naturalny sposób na wzmocnienie odporności u dzieci i dorosłych. W jego składzie znajdziesz składniki immunostymulujące: miód, cebulę i imbir. Poznaj mój zdrowy przepis na syrop na przeziębienie o potrójnym działaniu.

Domowy syrop na odporność − czy można go zrobić samemu?

Oczywiście, że tak! Żeby przygotować domowy syrop na odporność, potrzebujesz jedynie 3 składników, a sam proces przyrządzenia nie zajmie Ci więcej niż 10 minut. Ważne jest, żeby przeznaczyć odpowiedni czas na odstawienie syropu do wypuszczenia soków w cebuli. Pamiętaj, żeby przechowywać słoik w ciepłym i zacienionym miejscu. Nie otwieraj go, dopóki nie zacznie wydzielać się płyn z cebuli. Zazwyczaj proces trwa około 12 godzin.

Poznaj także mój inny przepis na syrop na odporność z wykorzystaniem czosnku: Przepis na syrop z czosnku! Na co pomoże?

 

Przepis na syrop na odporność domowej roboty

Czas przygotowania: 10 min + 12 godz. na wypuszczenie soku z cebuli

Ilość syropu: około 100 − 150 ml

Składniki:

  • 2 średnie cebule lub 4 małe (łącznie ok. 240 g),
  • 4 łyżki miodu,
  • 2 łyżki tartego korzenia imbiru.
Syrop na odporność - składniki

Przygotowanie:

  1. Cebulę dokładnie obierz ze skórki, umyj i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Imbir umyj i zetrzyj na drobnych oczkach na tarce.
  3. Przygotuj średniej wielkości słoik.
  4. Układaj w słoiku na zmianę z miodem plastry imbiru i cebuli.
  5. Odstaw roztwór w ciepłe miejsce.
  6. Powstały płyn z cebuli przelej przez sitko.

Spożywaj 1-2 łyżeczki dziennie w zależności od potrzeb.

Syrop z cebuli na przeziębienie

Syrop na odporność z cebuli, imbiru i cebuli − jak działa?

Ten przepis na syrop na przeziębienie zawiera w sobie składniki o wyjątkowej mocy i właściwościach: cebulę, imbir oraz miód. Naturalnie wzmacniają odporność i ogólnie wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

    Cebulę wyjątkowo często wykorzystuje się w polskiej kuchni. To nie tylko bogactwo smaku, ale i związków, które wykazują pozytywny wpływ na organizm człowieka. Związki bioaktywne w niej zawarte posiadają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Ma to znaczenie w walce z przeziębieniami. Syrop z cebuli działa immunomodulująco, co dosłownie oznacza, że wspiera działanie Twojego układu odpornościowego. Nazwa związków działających prozdrowotnie to fitokomponenty, m.in. fenole, flawonoidy, antocyjany, związki siarkowe. Więcej o działaniu cebuli przy przeziębieniu i sezonowych infekcjach wirusowych pisała Irmina Turek: Cebula na przeziębienie: polska torpeda w walce z chorobą!.

    Naturalne sposoby na wzmocnienie organizmu dziecka

     

    Korzeń imbiru jest niezwykle cennym surowcem, bo, podobnie jak cebula, zawiera substancje bioaktywne. Mają one działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. O imbirze przeczytasz więcej tu: Imbir na przeziębienie i nie tylko! Właściwości imbiru w diecie!.

    Miód oprócz słodkiego smaku, wzmocni działanie immunomodulujące syropu.

    Syrop na przeziębienie

     

    Warto pamiętać, że syrop na odporność to jeden z elementów wzmocnienia odporności. Zdrowy styl życia i odpowiedni poziom aktywności fizycznej mają szczególne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Wykazano, że regularne podejmowanie umiarkowanej aktywności fizycznej działa ochronnie na organizm. Na odporność wpływa także odpowiednio zbilansowana dieta – bogata w witaminy i składniki mineralne, pochodzące z warzyw i owoców.

    Jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność, zadbaj o dietę, aktywność fizyczną oraz włącz do diety naturalne produkty wspomagające odporność takie jak imbir, cebula, miód.

    Tabelka wartości odżywczej w porcji 3 łyżki – 30 ml

    Nazwa składnika

    Ilość na porcję

    Ilość miara domowa

    Energia (kcal)

    Białko (g)

    Tłuszcz (g)

    Węglowodany (g)

    Błonnik pokarmowy (g)

    miód

    25 g

    1 łyżka

    76

    0,075

    20,6

    0,05

    imbir

    2 g

    ¼ łyżeczki

    1,6

    0,036

    0,015

    0,355

    0,04

    cebula

    50 g

    ½ sztuki

    16,5

    0,7

    0,2

    2,6

    0,85

    suma

     

     

    94,1

    0,8

    0,215

    23,5

    0,94

     

      Więcej artykułów na ten temat

      O autorze
      Monika Kaczorek
      Monika Kaczorek
      Od zawsze wierzyłam w to, że zdrowe odżywianie ma kluczowe znaczenie w naszym życiu, dlatego też postanowiłam studiować dietetykę, gdzie pogłębiam wiedzę na ten temat. Szczególnie interesuję się dietetyką kliniczną, związaną z żywieniem osób chorych. Moją pasją jest również fotografia oraz grafika komputerowa. Udało mi się połączyć zainteresowania poprzez prowadzenie „Easy with food” – bloga o zdrowym odżywianiu.
      Przeczytaj więcej od tego autora
      O autorze
      Monika Kaczorek
      Monika Kaczorek
      Od zawsze wierzyłam w to, że zdrowe odżywianie ma kluczowe znaczenie w naszym życiu, dlatego też postanowiłam studiować dietetykę, gdzie pogłębiam wiedzę na ten temat. Szczególnie interesuję się dietetyką kliniczną,...
      Przeczytaj więcej od tego autora