Ilość posiłków dziennie i ich rozkład w ciągu dnia
W dzisiejszych czasach duża część społeczeństwa prowadzi bardzo aktywny tryb życia, który często utrudnia regularne jedzenie. Osobom, którym do tej pory zdarzało się pomijać niektóre z posiłków, przestawienie się na jedzenie o stałych porach dnia może okazać się wyzwaniem. Dlatego też, zachęcam do spróbowania metody „małych kroczków”.
Na początku zastanów się, co jest przyczyną tego, że jadasz nieregularnie. Następnie skup się na poszukaniu rozwiązań. Przykładowo, jeżeli Twoim problemem jest opuszczanie śniadań – zastanów się, czemu się tak dzieje. Być może po prostu wstajesz zbyt późno i brakuje Ci czasu na jego przygotowanie. W tej sytuacji dobrym pomysłem jest sporządzenie śniadania wieczorem dnia poprzedniego.
Pomyśl, jak wygląda Twój plan dnia, czyli: o której wstajesz i kładziesz się spać i w jakich godzinach pracujesz. Potem postaraj się rozplanować posiłki i pamiętaj o odpowiednich przerwach między nimi. Jeżeli stwierdzisz, że grafik masz bardzo napięty i nie starczy Ci czasu na gotowanie, spróbuj przygotować posiłki dzień wcześniej. W sytuacjach kryzysowych możesz poratować się gotowymi daniami dostępnymi w sklepach – oczywiście z dobrym składem, bądź pójściem do restauracji. Tylko pamiętaj, aby wybierać miejsca serwujące zdrową żywność!
Tak więc, ile posiłków dziennie najlepiej jeść? Na pewno, w Twoim całodziennym jadłospisie powinny znaleźć się 3 główne posiłki, czyli śniadanie, obiad i kolacja. Żeby nie dopuścić do momentów głodu, warto uzupełnić go 2. śniadaniem i podwieczorkiem.
Sprawdź też, jak powinna wyglądać dieta na płaski brzuch.
Z tego miejsca obalam mit, że „nie należy jeść po 18:00”. Tak naprawdę godzina zjedzenia ostatniego posiłku nie ma znaczenia, a odstęp czasu od spożycia kolacji do pójścia spać. Organizm potrzebuje go na strawienie posiłku, zanim wszystkie procesy ulegną spowolnieniu przez tryb snu.
Co to jest dieta IF?
Skrót „IF” wziął się od angielskiego określenia „intermittent fasting”, oznaczającego post przerywany. Polega on na powstrzymywaniu się od jedzenia w ściśle określonym czasie. Wyróżnia się wiele odmian tego sposobu żywienia, które zakładają albo kilkugodzinny post w ciągu dnia, albo post w poszczególnych dniach na przestrzeni tygodnia. Zgodnie z głównymi założeniami dieta IF nie ma ograniczeń co do wyboru żywności i zjadanych ilości pożywienia.
Istnieją doniesienia naukowe, które mówią o skuteczności diety IF w odchudzaniu. Niektóre dane wskazują, że dieta IF sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej, bez zmian w beztłuszczowej masie ciała. Mankamentem diety IF jest odczuwanie silnego głodu w okresach postu i zwiększonego apetytu w czasie, kiedy jedzenie jest dozwolone. Brak ścisłych zaleceń niesie za sobą ryzyko niedoborów pokarmowych, powstawania chorób na tle niewłaściwego żywienia i kształtowania nieprawidłowych relacji z jedzeniem.
Sprawdź też, czym jest żywność funkcjonalna.
Na razie nie ma jednoznacznych wyników dotyczących efektów i bezpieczeństwa stosowania diety IF. Z pewnością nie jest to model żywienia przeznaczony m.in. dla: dzieci, młodzieży, kobiet
w ciąży i karmiących, osób starszych czy diabetyków.
Podsumowując, chciałabym zaznaczyć, że każdy człowiek ma indywidualne potrzeby żywieniowe. Nie jest właściwe narzucanie wszystkim jednakowych zaleceń, ile posiłków dziennie czy jak często powinno się jeść. Zdecydowanie ważniejsze jest, żeby odżywiać się regularnie, nie pomijać głównych posiłków, unikać przejadania się i wybierać zdrową żywność.