Przykładowy jadłospis przy Hashimoto − propozycja dietetyka
Dieta przy Hashimoto, na które choruje coraz więcej Polek, jest szalenie ważna. Chcesz dowiedzieć się, co jeść, aby wspomóc leczenie Hashimoto? Zastanawiasz się jakie produkty są zakazane, a które będą Ci służyć? W artykule same konkrety! Oto mój przykładowy, 3-dniowy jadłospis.
Spis treści:
Dlaczego dieta przy Hashimoto jest ważna?
W Polsce odnotowuje się wzrost zachorowań na chorobę Hashimoto, szczególnie wśród kobiet. Hashimoto to rodzaj schorzenia tarczycy, w wyniku którego dochodzi do niszczenia jej komórek. Bojowym zadaniem diety w chorobie Hashimoto jest wspomaganie farmakoterapii.
Jak rozpoznać dobrze skomponowany jadłospis? Znajdą się w nim wszystkie niezbędne składniki odżywcze, wykorzystywane do syntezy hormonów tarczycy. Zabraknie z kolei takich, które tę syntezę zaburzają.
Dieta chorego na Hashimoto powinna opierać się na produktach jak najmniej przetworzonych, bogatych w składniki odżywcze. Jeżeli cierpisz na Hashimoto, lepiej szerokim łukiem omijaj półki sklepowe z produktami pełnymi konserwantów, aromatów, czy barwników.
Sprawdź też, czym objawia się niedoczynność tarczycy.
Hashimoto − co jeść?
Ogólne założenia diety w chorobie Hashimoto obejmują kilka podstawowych kwestii. Zaleca się spożywać 4 − 5 regularnych posiłków w ciągu dnia. Pierwszy posiłek należy zjeść do 1 godziny po wstaniu z łóżka, a ostatni 2 − 3 godziny przed snem.
Niedoczynność tarczycy powoduje spowolnienie metabolizmu. Oznacza to, że jeśli cierpisz na to schorzenie, masz prawdopodobnie problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Udowodniono jednak, że leczenie tarczycy może być skuteczniejsze, jeśli po ustabilizowania hormonów, popracujesz nad redukcją masy ciała. Staraj się jednak wystrzegać się zbyt restrykcyjnych diet, ponieważ mogą prowadzić do niedożywienia, a w konsekwencji do zaburzenia pracy tarczycy. Z daleka więc od głodówek i „diet-cudów" liczących po 1000 kcal na dzień.
W zbilansowanej diecie kluczowe jest utrzymanie prawidłowych proporcji pomiędzy makroskładnikami oraz pozyskiwanie ich z odpowiednich produktów. Białko jest szczególnie ważne w tej chorobie, ze względu na swoje właściwości podwyższające metabolizm. Co więcej, to właśnie białko jest niezbędne do powstawania hormonów − w tym również tarczycy. Dobrym źródłem tego składnika są: mięso, ryby, jaja.
Sprawdź, jaką rolę pełni białko w diecie.
Bardzo ważne również jest dostarczanie organizmowi tłuszczów, szczególnie nienasyconych. Mają one szereg prozdrowotnych właściwości. W schorzeniu tarczycy są szczególnie ważne ze względu na to, że uczestniczą w przemianach hormonów w organizmie.
Produkty, które obfitują w „dobre" tłuszcze to:
- oleje pochodzenia roślinnego (olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany),
- pestki, nasiona i orzechy,
- ryby morskie,
- awokado.
Źródłem węglowodanów w diecie osoby chorej na Hashimoto mogą być z kolei produkty pełnoziarniste o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego (kasze: gryczana, pęczak, bulgur, owsiana; pieczywo pełnoziarniste, makarony pełnoziarniste, wyroby z mąk pełnoziarnistych).
Mleko i produkty mleczne staraj się wybierać z dobrych źródeł i zwracaj uwagę, by nie było w nich śladu dodatków chemicznych.
Jadłospis wzbogać w produkty zawierające jod, selen, żelazo, witaminę D, cynk, witaminę B12 oraz antyoksydanty. Dlaczego warto? Składniki te pełnią kluczowe funkcje, między innymi w prawidłowej syntezie hormonów tarczycy oraz ich metabolizmie.
Sprawdź też tabletki z witaminą B.
Dieta w chorobie Hashimoto powinna wyciszać stan zapalny toczący się w organizmie. W Twoich daniach powinny znaleźć się odpowiednie ilości antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie (mowa tu na przykład o cynku, witaminie A, E i C).
W diecie warto uwzględnić też zielone, czerwone i pomarańczowe warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce, otręby i soczewicę.
A czego NIE jeść przy Hashimoto?
To często zadawane pytanie: czy przy Hashimoto trzeba zrezygnować z glutenu? Obecnie nie zaleca się z góry eliminacji glutenu dla każdej osoby chorej na Hashimoto. Wybieraj produkty bezglutenowe, jeśli odczuwasz dyskomfort po zjedzeniu glutenu, chorujesz na celiakię lub masz alergię na pszenicę.
Produkty zakazane w Hashimoto to na pewno produkty wysokoprzetworzone i nie ma wyjątków od tej reguły. Na liście, którą przeczytasz za chwilę, znajdują się same pyszności, ale nie zniechęcaj się! Chętnie udowodnię Ci, że przy Hashimoto można jeść naprawdę pyszne rzeczy. Jeśli szukasz zdrowych przepisów na słodycze i przekąski, zachęcam Cię do zapoznania się z przepisami z naszego bloga.
Jak ognia unikaj produktów, takich jak:
- pieczywo cukiernicze, ciasta, torty, słodycze i lody,
- słone przekąski,
- produkty typu fast food i szybkie dania z proszku,
- przetworzone produkty mięsne (parówki, konserwy mięsne, wędliny z duża ilością wypełniaczy i substancji konserwujących),
- musli i płatki śniadaniowe z dodatkiem cukrów,
- słodkie napoje gazowane, niegazowane i energetyzujące.
W diecie przy Hashimoto warto ograniczyć produkty goitrogenne, czyli takie, które zaburzają leczenie oraz syntezę hormonów tarczycy w organizmie. Najsilniej w ten sposób działa soja, dlatego nie zaleca się spożywania ziaren soji, mleka sojowego, jogurtów sojowych, tofu.
Jest też kilka produktów, na które możesz się czasami skusić. Zaburzają co prawda metabolizm hormonów, ale w mniejszym stopniu niż chociażby wspomniana soja. Mowa tu o takich produktach, jak: brukselka, kalafior, kapusta, rzepa, proso (kasza jaglana), szpinak, truskawki, gruszka.
Jeśli poddasz je obróbce technologicznej (czyli mówiąc prościej, na przykład ugotujesz lub upieczesz), ograniczysz ich szkodliwe działanie. Możesz sobie wtedy na nie od czasu do czasu pozwolić, ale nadal w umiarkowanych ilościach.
Hashimoto: przykładowy jadłospis na 3 dni
Każdy jadłospis powinien być dostosowany indywidualnie do danej osoby, biorąc pod uwagę, że choroba Hashimoto często współwystępuje z innymi chorobami, takimi jak: nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, zaburzenia gospodarki lipidowej.
Oto przykładowy, jakościowy jadłospis na 3 dni dla osoby chorej na Hashimoto. Zawiera on propozycje posiłków na każdy dzień. Pamiętaj także o odpowiednim nawodnieniu i by dostarczać organizmowi przynajmniej 1,5 l płynów dziennie.
DZIEŃ 1 | DZIEŃ 2 | DZIEŃ 3 | |
I śniadanie | owsianka na mleku 2% z dodatkiem musu z jabłka, cynamonu i orzechów włoskich | grzanki z pastą z zielonego groszku i wędliną | omlet z mieszanką warzyw na patelni |
II śniadanie | sałatka: rukola, burak, ser mozzarella, makaron pełnoziarnisty, pomidorki cherry, oliwa z oliwek | koktajl malinowo-bananowy z nasionami lnu | sałatka: mango, kurczak, papryka zielona, roszponka, pomidor, oliwa z oliwek |
Obiad | ryba łosoś pieczona w folii z sosem bazyliowym z jogurtu naturalnego, ziemniaki gotowane, surówka z marchewki i rzodkwi białej | kasza pęczak z zielonymi warzywami i indykiem curry | makaron pełnoziarnisty spaghetti z awokado i kurczakiem |
Podwieczorek | zielone smoothie: szpinak, seler naciowy, gruszka | jogurt naturalny z dodatkiem otrąb pszennych i orzechów brazylijskich | orzechy nerkowca, kakaowy budyń z komosy ryżowej |
Kolacja | kanapki z jajkiem gotowanym na twardo, ogórkiem kiszonym z pełnoziarnistym pieczywem | zupa krem z brokułów z dodatkiem jogurtu greckiego i pestek słonecznika | kanapki z pełnoziarnistym pieczywem z twarożkiem przygotowanym na słono z dodatkiem rzodkiewki, szczypiorku |
Najnowsze artykuły
Dieta w osteoporozie – co jeść, a czego unikać?
Celem diety w osteoporozie jest utrzymywanie w organizmie właściwego stężenia substancji budujących kość. Dowiedz się, jakie produkty warto jeść, a jakich lepiej unikać przy tej chorobie!Dieta na trądzik różowaty – co jeść, a czego unikać?
Nieodpowiednia dieta może wyzwalać powstawanie zmian skórnych u osób z trądzikiem różowatym. Podpowiadamy, co jeść, a jakich produktów unikać, by zapobiegać zaostrzeniu objawów choroby.Dieta trzustkowa – jakie są jej podstawowe zasady i jakie produkty warto jeść?
Choroby trzustki mogą prowadzić do dolegliwości związanych z zaburzeniami trawienia. Co jeść, aby unikać tych objawów? Poznaj zasady diety na trzustkę!Dieta na nadciśnienie – co można jeść, a czego unikać?
Modyfikacje stylu życia są jedną z podstawowych metod profilaktyki i terapii chorób układu krążenia. Jaka dieta sprawdzi się najlepiej przy nadciśnieniu tętniczym?Dieta przy kamicy nerkowej – co jeść a czego unikać?
Co może jeść i pić, a czego w jadłospisie powinna unikać osoba z kamicą nerkową? Podpowiadamy, jak za pomocą diety zapobiegać powstawaniu złogów w układzie moczowym.Dieta w chorobach nerek – zalecenia i zasady żywienia
Zaburzenia funkcji nerek mają różnorodne przyczyny oraz przebieg. Zasady żywienia pacjentów dostosowujemy do konkretnego schorzenia. Jaką dietę zaleca się chorym na niewydolność nerek?Białko w diecie – co to jest i jaką pełni rolę?
Odpowiednie spożycie białka jest jedną z podstaw zbilansowanej diety. Czy zrealizowanie zaleceń dotyczących ilości tego składnika często przysparza trudności?Jak obniżyć trójglicerydy?
Wysokie trójglicerydy stanowią jedną ze składowych dyslipidemii aterogennej − stanu predysponującego do rozwoju miażdżycy. Izolowana hipertrójglicerydemia może być powodem ostrego zapalenia trzustki.
Przeczytaj też
Zdrowe słodycze po treningu – kulki mocy z kaszy jaglanej
Jeśli szukasz sposobu na przygotowanie organizmu do wysiłku, sprawdź nasz przepis na kulki mocy. Dowiedz się, jak wykonać wysokoenergetyczne przekąski do spożywania przed treningiem!Ksylitol, stewia, syrop z agawy... Czym zastąpić cukier?
Chcesz wyeliminować cukier ze swojej diety? Sprawdź, jakie zamienniki zastosować! Przeczytaj, czym są ksylitol i stewia. Dowiedz się, czy warto sięgać po syropy roślinne!Łosoś pieczony w niskiej temperaturze z salsą mango-awokado
Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj nasz przepis z łososiem i awokado. Danie przygotowuje się w piekarniku w niskiej temperaturze. Dzięki temu ryba zachowuje swój wyjątkowy smak. Dowiedz się więcej!Dietetyczny deser – trójwarstwowy pudding chia
Szukasz pomysłu na zdrowy i jednocześnie pyszny deser? Poznaj nasz przepis na trójwarstwowy pudding chia. Sprawdź, jak przygotować pożywne i słodkie danie z nasion chia, malin i bananów!Sałatka z rukoli, pieczonych buraków i sera feta – oto jak jeść, żeby schudnąć
Nie masz pomysłu na smaczną sałatkę do kolacji lub do obiadu? Poznaj nasz wyjątkowy przepis i połącz buraki, rukolę, miód, oliwę z oliwek oraz ser feta. Sprawdź szczegóły!Przepis od dietetyka: zielony chłodnik ogórkowy z awokado i rzodkiewką
Chłodnik stanowi źródło składników odżywczych. To doskonały pomysł na obiad w upalne dni. Jak go przygotować? Poznaj przepis prezentowany przez naszego dietetyka!Tortilla pełnoziarnista z kurczakiem i warzywami z sosem paprykowym
Odpowiednie przygotowanie do treningu ma ogromne znaczenia i wpływa na wydolność organizmu. Sprawdź, co jeść, przygotowując się do wysiłku! Poznaj nasz zdrowy przepis!Odżywczy koktajl potreningowy – dietetyk radzi co jeść po treningu
Odżywienie mięśni po treningu to obowiązkowy element, dzięki któremu mogą się zregenerować i wzmocnić po intensywnym wysiłku. Sprawdź naszą propozycje na szybki i odżywczy koktajl potreningowy!
Więcej artykułów na ten temat
Dieta przy wrzodach żołądka – co jeść, a czego nie jeść?
· 4 minuty czytaniaDowiedz się, jak powinna wyglądać dieta przy wrzodach żołądka. Sprawdź, czego musisz unikać, a co jest zalecane w codziennym menu? Przeczytaj więcej na ten temat!Dna moczanowa – dieta najlepsza przy chorobie
· 5 minut czytaniaChorujesz na dnę moczanową? Jeśli tak, zadbaj o swoją dietę. Przeczytaj nasz poradnik i poznaj aktualne zalecenia dietetyczne. Dowiedz się, jakich produktów musisz unikać!PCOS: Dieta i przepis na różowy koktajl z siemieniem lnianym
· 5 minut czytaniaPrzedstawiamy przepis na zdrowy koktajl, wpisujący się w dietę wspierającą leczenie PCOS. Sprawdź, jak go przygotować!