
Przykładowy jadłospis przy Hashimoto − propozycja dietetyka

Dieta przy Hashimoto, na które choruje coraz więcej Polek, jest szalenie ważna. Chcesz dowiedzieć się, co jeść, aby wspomóc leczenie Hashimoto? Zastanawiasz się jakie produkty są zakazane, a które będą Ci służyć? W artykule same konkrety! Oto mój przykładowy, 3-dniowy jadłospis.
Spis treści:
Dlaczego dieta przy Hashimoto jest ważna?
W Polsce odnotowuje się wzrost zachorowań na chorobę Hashimoto, szczególnie wśród kobiet. Hashimoto to rodzaj schorzenia tarczycy, w wyniku którego dochodzi do niszczenia jej komórek. Bojowym zadaniem diety w chorobie Hashimoto jest wspomaganie farmakoterapii.
Jak rozpoznać dobrze skomponowany jadłospis? Znajdą się w nim wszystkie niezbędne składniki odżywcze, wykorzystywane do syntezy hormonów tarczycy. Zabraknie z kolei takich, które tę syntezę zaburzają.
Dieta chorego na Hashimoto powinna opierać się na produktach jak najmniej przetworzonych, bogatych w składniki odżywcze. Jeżeli cierpisz na Hashimoto, lepiej szerokim łukiem omijaj półki sklepowe z produktami pełnymi konserwantów, aromatów, czy barwników.
Hashimoto − co jeść?
Ogólne założenia diety w chorobie Hashimoto obejmują kilka podstawowych kwestii. Zaleca się spożywać 4 − 5 regularnych posiłków w ciągu dnia. Pierwszy posiłek należy zjeść do 1 godziny po wstaniu z łóżka, a ostatni 2 − 3 godziny przed snem.
Niedoczynność tarczycy powoduje spowolnienie metabolizmu. Oznacza to, że jeśli cierpisz na to schorzenie, masz prawdopodobnie problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Udowodniono jednak, że leczenie tarczycy może być skuteczniejsze, jeśli po ustabilizowania hormonów, popracujesz nad redukcją masy ciała. Staraj się jednak wystrzegać się zbyt restrykcyjnych diet, ponieważ mogą prowadzić do niedożywienia, a w konsekwencji do zaburzenia pracy tarczycy. Z daleka więc od głodówek i „diet-cudów" liczących po 1000 kcal na dzień.
W zbilansowanej diecie kluczowe jest utrzymanie prawidłowych proporcji pomiędzy makroskładnikami oraz pozyskiwanie ich z odpowiednich produktów. Białko jest szczególnie ważne w tej chorobie, ze względu na swoje właściwości podwyższające metabolizm. Co więcej, to właśnie białko jest niezbędne do powstawania hormonów − w tym również tarczycy. Dobrym źródłem tego składnika są: mięso, ryby, jaja.
Bardzo ważne również jest dostarczanie organizmowi tłuszczów, szczególnie nienasyconych. Mają one szereg prozdrowotnych właściwości. W schorzeniu tarczycy są szczególnie ważne ze względu na to, że uczestniczą w przemianach hormonów w organizmie.
Produkty, które obfitują w „dobre" tłuszcze to:
- oleje pochodzenia roślinnego (olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany),
- pestki, nasiona i orzechy,
- ryby morskie,
- awokado.
Źródłem węglowodanów w diecie osoby chorej na Hashimoto mogą być z kolei produkty pełnoziarniste o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego (kasze: gryczana, pęczak, bulgur, owsiana; pieczywo pełnoziarniste, makarony pełnoziarniste, wyroby z mąk pełnoziarnistych).
Mleko i produkty mleczne staraj się wybierać z dobrych źródeł i zwracaj uwagę, by nie było w nich śladu dodatków chemicznych.
Jadłospis wzbogać w produkty zawierające jod, selen, żelazo, witaminę D, cynk, witaminę B12 oraz antyoksydanty. Dlaczego warto? Składniki te pełnią kluczowe funkcje, między innymi w prawidłowej syntezie hormonów tarczycy oraz ich metabolizmie.
Dieta w chorobie Hashimoto powinna wyciszać stan zapalny toczący się w organizmie. W Twoich daniach powinny znaleźć się odpowiednie ilości antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie (mowa tu na przykład o cynku, witaminie A, E i C).
W diecie warto uwzględnić też zielone, czerwone i pomarańczowe warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce, otręby i soczewicę.
A czego NIE jeść przy Hashimoto?
To często zadawane pytanie: czy przy Hashimoto trzeba zrezygnować z glutenu? Obecnie nie zaleca się z góry eliminacji glutenu dla każdej osoby chorej na Hashimoto. Wybieraj produkty bezglutenowe, jeśli odczuwasz dyskomfort po zjedzeniu glutenu, chorujesz na celiakię lub masz alergię na pszenicę.
Produkty zakazane w Hashimoto to na pewno produkty wysokoprzetworzone i nie ma wyjątków od tej reguły. Na liście, którą przeczytasz za chwilę, znajdują się same pyszności, ale nie zniechęcaj się! Chętnie udowodnię Ci, że przy Hashimoto można jeść naprawdę pyszne rzeczy. Jeśli szukasz zdrowych przepisów na słodycze i przekąski, zachęcam Cię do zapoznania się z przepisami z naszego bloga.
Jak ognia unikaj produktów, takich jak:
- pieczywo cukiernicze, ciasta, torty, słodycze i lody,
- słone przekąski,
- produkty typu fast food i szybkie dania z proszku,
- przetworzone produkty mięsne (parówki, konserwy mięsne, wędliny z duża ilością wypełniaczy i substancji konserwujących),
- musli i płatki śniadaniowe z dodatkiem cukrów,
- słodkie napoje gazowane, niegazowane i energetyzujące.
W diecie przy Hashimoto warto ograniczyć produkty goitrogenne, czyli takie, które zaburzają leczenie oraz syntezę hormonów tarczycy w organizmie. Najsilniej w ten sposób działa soja, dlatego nie zaleca się spożywania ziaren soji, mleka sojowego, jogurtów sojowych, tofu.
Jest też kilka produktów, na które możesz się czasami skusić. Zaburzają co prawda metabolizm hormonów, ale w mniejszym stopniu niż chociażby wspomniana soja. Mowa tu o takich produktach, jak: brukselka, kalafior, kapusta, rzepa, proso (kasza jaglana), szpinak, truskawki, gruszka.
Jeśli poddasz je obróbce technologicznej (czyli mówiąc prościej, na przykład ugotujesz lub upieczesz), ograniczysz ich szkodliwe działanie. Możesz sobie wtedy na nie od czasu do czasu pozwolić, ale nadal w umiarkowanych ilościach.
Hashimoto: przykładowy jadłospis na 3 dni
Każdy jadłospis powinien być dostosowany indywidualnie do danej osoby, biorąc pod uwagę, że choroba Hashimoto często współwystępuje z innymi chorobami, takimi jak: nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, zaburzenia gospodarki lipidowej.
Oto przykładowy, jakościowy jadłospis na 3 dni dla osoby chorej na Hashimoto. Zawiera on propozycje posiłków na każdy dzień. Pamiętaj także o odpowiednim nawodnieniu i by dostarczać organizmowi przynajmniej 1,5 l płynów dziennie.
DZIEŃ 1 | DZIEŃ 2 | DZIEŃ 3 | |
I śniadanie | owsianka na mleku 2% z dodatkiem musu z jabłka, cynamonu i orzechów włoskich | grzanki z pastą z zielonego groszku i wędliną | omlet z mieszanką warzyw na patelni |
II śniadanie | sałatka: rukola, burak, ser mozzarella, makaron pełnoziarnisty, pomidorki cherry, oliwa z oliwek | koktajl malinowo-bananowy z nasionami lnu | sałatka: mango, kurczak, papryka zielona, roszponka, pomidor, oliwa z oliwek |
Obiad | ryba łosoś pieczona w folii z sosem bazyliowym z jogurtu naturalnego, ziemniaki gotowane, surówka z marchewki i rzodkwi białej | kasza pęczak z zielonymi warzywami i indykiem curry | makaron pełnoziarnisty spaghetti z awokado i kurczakiem |
Podwieczorek | zielone smoothie: szpinak, seler naciowy, gruszka | jogurt naturalny z dodatkiem otrąb pszennych i orzechów brazylijskich | orzechy nerkowca, kakaowy budyń z komosy ryżowej |
Kolacja | kanapki z jajkiem gotowanym na twardo, ogórkiem kiszonym z pełnoziarnistym pieczywem | zupa krem z brokułów z dodatkiem jogurtu greckiego i pestek słonecznika | kanapki z pełnoziarnistym pieczywem z twarożkiem przygotowanym na słono z dodatkiem rzodkiewki, szczypiorku |
Więcej artykułów na ten temat
Dieta o niskim indeksie glikemicznym – poznaj podstawowe zasady!
· 6 minut czytaniaDieta o niskim indeksie glikemicznym jest polecana cukrzykom i osobom zmagającym się z insulinoodpornością. Sprawdź, jej zalecenia!
Ksylitol, stewia, syrop z agawy... Czym zastąpić cukier?
· 6 minut czytaniaChcesz wyeliminować cukier ze swojej diety? Sprawdź, jakie zamienniki zastosować! Przeczytaj, czym są ksylitol i stewia. Dowiedz się, czy warto sięgać po syropy roślinne!
Zdrowe słodycze – co słodkiego można podać swojemu dziecku?
· 5 minut czytaniaCzy istnieje coś takiego jak zdrowe słodycze dla dzieci? Tak, jeśli tylko przygotujesz taką przekąskę samodzielnie. Sprawdź inspiracje!