Siemię lniane – właściwości zdrowotne
Chociaż len zwyczajny (Linum usitassissimum) miał swój początek na Bliskim Wschodzie, to przez setki lat wpisał się do polskiej tradycji jako surowiec włókienniczy, farmaceutyczny, kulinarny i kosmetyczny. Badania medyczne pokazały, że regularne spożywanie siemienia lnianego pomaga niwelować zaparcia, a także obniżać cholesterol. To nie wszystko! Siemię lniane ma właściwości zdrowotne, dzięki którym stabilizuje poziom cukru we krwi, łagodzi nadżerki żołądka i zapobiega nowotworom.
Nasiona lnu mają spłaszczony kształt i są złociste lub brązowe (pamiętaj, że kolor nasion nie ma wpływu na działanie).
Siemię lniane zawdzięcza swoje właściwości zdrowotne dzięki zawartości 5 składników:
- wysokiej zawartości omega-3 – kwasu linolenowego (ALA), który jest w organizmie prekursorem ważnych kwasów nienasyconych: EPA i DHA
- bogactwu błonnika pokarmowego w formie rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej
- zawartości lignanów, które wykazują właściwości antyoksydacyjne i fitoestrogenowe
- witamin: C, E, B1 , B2 , B3 , B5 , B6 i kwasu foliowego
- minerałów: wapnia, magnezu, fosforu, miedzi i cynku
Sprawdź też witaminy i minerały w tabletkach.

Siemię lniane łagodzi zaparcia, bo ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który wiąże wodę, zwiększa objętość stolca i skraca czas pasażu jelitowego.
Siemię lniane na zaparcia – jak stosować?
Siemię lniane zalane wodą, po godzinie staje się gęste i kleiste. Pamiętaj, żeby przy zaparciach dużo pić. W przeciwnym razie, zamiast działania przeczyszczającego, będziesz mieć efekt zupełnie odwrotny. Brak odpowiedniego nawodnienia może doprowadzić do nasilenia zaparć, a nawet niedrożności jelit!

Czy wiesz, jak stosować siemię lniane na zaparcia, żeby było bezpieczne?
1. Siemię lniane na zaparcia − w ciąży, dla seniorów i dzieci powyżej 12 roku życia: stosuj 2 − 3 razy dziennie łyżkę stołową całych lub zmielonych nasion zmieszanych ze 150 ml wody
2. Siemię lniane na zaparcia dla dzieci 6 – 12 lat: podawaj połowę dawki dla osoby dorosłej
3. Siemię lniane u dzieci poniżej 6 roku życia: stosuj po konsultacji z lekarzem
Łagodny efekt przeczyszczający powinien nastąpić po 18 − 24 godzinach.
Siemię lniane na zaparcia – całe czy mielone?
Jakie siemię lniane wybrać? Właściwości lecznice najlepiej wydobędziesz z całych nasion siemienia lnianego. Dzięki temu przyswoisz kwasy tłuszczowe omega-3.
Niektórzy specjaliści sugerują, żeby jeść siemię lniane mielone (gryźć całe ziarna lub je samodzielnie mielić blenderem), bo twarde osłonki ziaren uniemożliwiają przyswojenie składników zamkniętych we wnętrzu ziaren. Siemię lniane jest dość wysokokaloryczne (470 kcal/100 g). Dlatego, jeżeli masz nadwagę wybieraj wersję mieloną odtłuszczoną.
Sprawdź też domowe sposoby na zaparcia.

A jak stosować siemię lniane w codziennej diecie?
Siemię lniane – zastosowanie w codziennym życiu przy śniadaniu, obiedzie i kolacji:
1. Dodawaj siemię lniane jogurtu lub zupy mlecznej.
2. Przemycaj do obiadu w kotletach i sosach.
3. Zastępuj siemieniem mąkę przy wypieku naleśników i chleba.
4. Dodawaj siemię lniane do owocowego lub warzywnego smoothie.
