Papryka faszerowana kaszą jaglaną, pieczarkami i mięsem mielonym

18. 10. 2018 · 4 minuty czytania

Papryka stanowi źródło witamin i minerałów, dlatego warto umieszczać ją w diecie. Jak przygotować nadzienie z kaszy jaglanej? Sprawdź nasz wyjątkowy przepis!

Ewa Antoniak
Ewa Antoniak
Papryka faszerowana kaszą jaglaną, pieczarkami i mięsem mielonym

Nasza piękna, polska, złota jesień mieni się kolorami za oknem. Ale nie tylko! Jesienne owoce i warzywa potrafią także barwnie udekorować Twój talerz. A do tego, możesz z nich wyczarować zdrowy i pożywny posiłek. Pomarańczowe dynie, różnokolorowe papryki i soczyste, pachnące jabłka to skarby jakie daje nam ta pora roku. Wprowadź trochę jesieni do swojej kuchni i koniecznie spróbuj faszerowanych papryk z mojego przepisu.

Pomysł na jesienny obiad − faszerowana papryka z kaszą jaglaną

Nie wiem jak Ty, ale ja miewam takie dni, kiedy zupełnie nie wiem co ugotować. Czasami dość mam już tradycyjnych posiłków i mam ochotę na coś bardziej wyszukanego. Mówiąc wyszukanego, mam na myśli danie złożone z łatwo dostępnych składników, ale jednak w bardziej oryginalnym
i ciekawszym wydaniu.

Takie są właśnie faszerowane papryki. W zależności od tego, jaki farsz przygotujesz, danie to będzie za każdym razem smakowało inaczej. Moja propozycja na nadziewane papryki to przykład pełnowartościowego posiłku, który idealny będzie zarówno na obiad, jak i kolację. A wiesz, co jest w nim najlepsze? Warzywa! W jednym posiłku zjadasz aż całą paprykę i dostarczasz swojemu organizmowi wielu cennych dla zdrowia składników.

Sprawdź też przepis na kurczaka z ananasem.

 

Przepis na paprykę faszerowaną kaszą jaglaną, pieczarkami i mięsem mielonym

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 200 g mięsa mielonego z indyka
  • 6 pieczarek
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • Przyprawy: pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, sól
składniki na przepis na paprykę faszerowaną kaszą jaglaną, pieczarkami i mięsem mielonym

Przygotowanie:

1. Kaszę jaglaną ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.

2. W międzyczasie obierz pieczarki i pokrój je w drobną kostkę.

3. Cebulę i natkę pietruszki również drobno posiekaj.

przygotowanie  jesiennego obiadu

 

4. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

5.Jak cebula się zeszkli, dodaj pieczarki i duś przez ok. 5 minut.

6.Mięso mielone przypraw pieprzem ziołowym, papryką słodką i ostrą i solą.

7.Mięso wyrzuć na patelnię.

8.Jak mięso będzie usmażone, dodaj przecier pomidorowy i gotuj przez ok. 5 min.

9.Na koniec dodaj natkę pietruszki i całość przypraw pieprzem ziołowym, papryką słodką i ostrą i solą.

10. Powstały farsz wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną.

farsz z kaszą jaglaną na jesienny obiad

 

11.Papryki przekrój na pół i wydrąż z nich nasiona.

pokrojone papryki

 

12. Wypełnij je farszem.

13. Nafaszerowane papryki włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 40 min, aż ścianki papryk będą miękkie. 

nafaszerowane papryki w naczyniu żaroodpornym

Faszerowane papryki z kaszą jaglaną − co w nich jest dobrego?

Papryka

To warzywo z rodziny psiankowatych, do której należą również pomidory i ziemniaki. Papryka słynie głównie z wysokiej zawartości witaminy C. Dużej wielkości papryka dostarcza aż 331,2 mg witaminy C. Dla porównania, cytryna zawiera jedynie 40 g tej witaminy. To więc obala mit, że cytryna to nienajlepsze źródło witaminy C! Kolejnymi związkami, które znajdziesz w papryce są witamina E i witaminy z grupy B. Warzywo to jest również dobrym źródłem potasu. Papryka czerwona bogata jest w karotenoidy, szczególnie β-karoten i  kapsantynę. Związki te są naturalnymi barwnikami roślinnymi i nadają barwę od żółtej po czerwoną. Stąd piękny żywoczerwony kolor papryki. Karotenoidy są antyoksydantami, które chronią organizm przed powstawaniem chorób takich, jak np. nowotwory, choroby oczu i układu krążenia.

Sprawdź też, dlaczego witaminę E dodaje się do kosmetyków.

faszerowane papryki z kaszą jaglaną - gotowe danie

Kasza jaglana

Nadzienie, którym nafaszerowałam papryki składa się m.in. z kaszy jaglanej. Kasze są bardzo, bardzo zdrowe, o czym pisałyśmy w artykule: Dlaczego warto jeść kaszę? Dla zdrowia, intelektu i urody! Kasza jaglana powstaje z prosa. Oznacza to, że możesz ją jeść nawet, jeżeli trzymasz się diety bezglutenowej. Co ciekawe, zawiera najwięcej żelaza ze wszystkich kasz. Jest źródłem witamin z grupy B i lecytyny, która poprawia pamięć. Kasza ta dostarcza również krzemu, który korzystnie wpływa na stawy i poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. Z doświadczenia wiem, że nie każdemu kasza jaglana może odpowiadać. A to wszystko za sprawą lekko gorzkiego posmaku. Na szczęście można go w bardzo łatwy sposób wyeliminować! Przed ugotowaniem wystarczy kaszę przepłukać w zimnej, a następnie mocno ciepłej wodzie.

Gorąco zachęcam Cię do sporządzenia faszerowanych papryk z mojego przepisu, a na pewno zaskoczysz tym smacznym i zdrowym daniem swoich najbliższych.

Wartość odżywcza 1 porcji

WW: 5
WBT: 4

 Ilość w porcji (g) Ilość w porcji (miara opisowa)Energia (kcal)Białko (g) Tłuszcze (g)Węglowodany (g)Błonnik (g)
Papryka faszerowana kaszą jaglaną, pieczarkami i mięsem mielonym  63929,731,363,612,5
Papryka czerwona2301 sztuka602,30,713,94,6
Mięso mielone z indyka100 147188,3
Pieczarki 603 sztuki101,60,21,61,2
Kasza jaglana 451/4 szklanki17051,932,83,8
Przecier pomidorowy1201/2 szklanki261,64,61,1
Cebula 1001/2 sztuki420,90,110,11,4
Natka pietruszki121 łyżka40,40,10,80,4
Olej rzepakowy202 łyżki18020

    Więcej artykułów na ten temat

    O autorze
    Ewa Antoniak
    Ewa Antoniak
    Od zawsze interesował mnie temat zdrowego odżywiania, dlatego zdecydowałam się studiować dietetykę. Jestem również współautorką bloga „Easy with food” o tematyce żywieniowej, ponieważ lubię dzielić się swoją wiedzą z innymi i motywować do zmian swoich nawyków na zdrowsze. Uważam, że zdrowa dieta to nie tylko klucz do wymarzonej sylwetki, ale także poprawy samopoczucia i zachowania wewnętrznej równowagi.
    Przeczytaj więcej od tego autora
    O autorze
    Ewa Antoniak
    Ewa Antoniak
    Od zawsze interesował mnie temat zdrowego odżywiania, dlatego zdecydowałam się studiować dietetykę. Jestem również współautorką bloga „Easy with food” o tematyce żywieniowej, ponieważ lubię dzielić się swoją wiedzą z innymi...
    Przeczytaj więcej od tego autora