Szafran pomoże Ci pozbyć się przebarwień. Poznaj jego właściwości!

28. 11. 2019 · Aleksandra Anna Wolska · 5 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Szafran pomoże Ci pozbyć się przebarwień. Poznaj jego właściwości!

Szafran znany jest przede wszystkim jako najdroższa przyprawa świata. Za kilogram należy zapłacić nawet 40 tysięcy złotych. Szafran używany jest nie tylko w kuchni, ale także w medycynie i kosmetyce. Poznaj tajemnicze właściwości szafranu!

Szafran – co to jest i skąd się bierze?

Szafran pozyskiwany jest z wysuszonych słupków krokusa. Jest to bylina, która osiąga do 15 cm wzrostu. Do produkcji szafranu wykorzystywane są jedynie czerwone niteczki, które nazywane są znamionami szafranu. Dlatego, żeby wyprodukować 1 kilogram tej przyprawy, potrzeba zebrać aż 150 tysięcy kwiatów krokusa uprawnego. To właśnie z tego powodu szafran jest najdroższą przyprawą na świecie. Uprawiany jest głównie w północnych Indiach, a także w Hiszpanii i Grecji. W szafranie możesz znaleźć takie substancje jak: krocynę, tiaminę, kwasy tłuszczowe, witaminę A, B6, C, a także kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze.

Szafran właściwości

Szafran znany jest także pod nazwą krokus uprawny. Właściwości lecznicze tej rośliny były wykorzystywane od wieków na Bliskim Wschodzie i starożytnej Grecji. Jednak na świecie znany jest głównie jako przyprawa. 

Szafran – właściwości kulinarne

Szafran to jedna najdroższych przypraw świata, która stosowana jest od czasów starożytnych. Szczypta szafranu dodana do potrawy nada jej korzenno-miodowy posmak. Jednak, żeby uzyskać pożądany aromat, wystarczy dodać jedynie szczyptę szafranu. Użycie zbyt dużej ilości, może popsuć potrawę. Szafran służy także do barwienia dań na intensywny żółty kolor, np. ryżu używanego we włoskim risotto czy hiszpańskiej paelli. Cukiernicy stosują go do barwienia ciast.

Szafran właściwości lecznicze

Szafran – właściwości zdrowotne

Mało która substancja ma tak szerokie zastosowanie medyczne jak szafran. Właściwości lecznicze tej przyprawy znane są już od czasów starożytnych. W przeszłości wykorzystywano szafran między innymi jako środek przeciwbólowy czy wykrztuśny. Leczono nim przeziębienie, astmę, ospę wietrzną czy szkarlatynę. Używany był również jako afrodyzjak dla mężczyzn.

We współczesnej medycynie szafran wykorzystywany jest:

  • do leczenia wrzodów żołądka.
  • do łagodzenia objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS).
  • w kuracjach przeciwrakowych − zawarta w szafranie krocyna wykazuje właściwości antynowotworowe.
  • w leczeniu depresji − najnowsze badania wskazują, że szafran (zażywany przez minimum 6 tygodni) może wspomagać leczenie stanów depresyjnych. Udowodniono, że zwiększa on stężenie tzw. hormonów szczęścia w organizmie, czyli dopaminy i serotoniny
  • w leczeniu bezpłodności u mężczyzn – badania sugerują, że zwiększa on ilość plemników oraz wspomaga ich ruchliwość.

Szafran należy stosować ostrożnie, Spożycie zbyt dużej ilości tej przyprawy może prowadzić do dolegliwości żołądkowych, bólów głowy, a także kołatania serca. Nie zaleca się podawania szafranu dzieciom i kobietom w ciąży.

Szafran właściwości lecznicze

Szafran − właściwości odchudzające

Przez lata szafran polecany był osobom, które chciały pozbyć się nadprogramowych kilogramów, Badania z 2010 roku dowiodły, że spożywanie szafranu zmniejsza częstotliwość podjadania między posiłkami. To zaś skutecznie przyczynia się do zmniejszenia masy ciała.

Szafran właściwości odchudzające

Szafran w kosmetyce

Szafran to silny antyutleniacz. Neutralizuje działanie wolnych rodników, przez co może skutecznie opóźnić procesy starzenie się skóry. O właściwościach odmładzających szafranu decydują głównie karotenoidy i flawonoidy mające silne działanie antyoksydacyjne. Dlatego, szafran jest składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych i antystarzeniowych, np:Ziaja Remodeling, krem pod oczy korygujący zmarszczki czy Nuxe Nuxuriance Ultra, krem przeciwstarzeniowy o wzbogaconej konsystencji do skóry suchej.

Dodatkowo, kosmetyki z dodatkiem szafranu wykazują działanie silnie nawilżające i chroniące skórę przed utratą wody. Dlatego, szafran można znaleźć w różnego rodzaju nawilżających balsamach do ciała czy odżywczych kremach. Znajdziesz go np.w odżywczym balsamie wzmacniającym na noc Nuxe Nuxuriance Gold.

Szafran w kosmetyce

Szafran wykorzystywany jest w kosmetykach, które mają zmniejszyć przebarwienia na skórze. Krocyna, kwercetyna i kemferol hamują aktywność tyrozynazy, enzymu biorącego udział w syntezie barwnika skóry – melaniny. Dzięki temu, pozwala na redukcję blizn potrądzikowych, przebarwień „pociążowych” czy zmniejszenie widoczności rumienia. Kosmetyki z dodatkiem szafranu mogą być stosowane nie tylko na twarz, ale także na inne części ciała. Szafran jest jednym ze składników luksusowych kremów do rąk, które z jednej strony wykazują działanie antystarzeniowe, a z drugiej strony pozwalają na pozbycie się nieestetycznych przebarwień. Takim kosmetykiem jest np. Nuxe Nuxuriance Ultra, krem do rąk redukujący przebarwienia o działaniu odmładzającym.

Krokus uprawny właściwości lecznicze

Szafran działa bakteriobójczo, przyspiesza gojenie się małych ranek, poprawia również krążenie. Dlatego polecany jest dla osób o cerze trądzikowej. Można stosować go punktowo na pojawiające się zmiany skórne. Nitki szafranu możesz zmieszać z glinką (np. czerwoną lub zieloną) i wodą i taką pastę nałożyć na powstałe pryszcze czy zaskórnikami.

Szafran możesz użyć samodzielnie w kosmetykach DIY. Przykładowo, do olejku kokosowego dodaj kilka nitek szafranu i taką maseczkę nałożyć na twarz aby uzyskać efekt nawilżonej, rozświetlonej cery. Szafran używany jest także do produkcji perfum.

Więcej artykułów na ten temat

Aleksandra Anna Wolska