Lekkostrawne potrawy wielkanocne − jak odchudzić mazurki?

8. 4. 2019 · 5 minut czytania

Święta wielkanocne to nie czas na odchudzanie? Być może, ale warto zwracać uwagę na kaloryczność posiłków, by choć odrobinę ograniczyć swoje menu. Sprawdź, jak przygotować odchudzone mazurki!

Ewa Antoniak
Ewa Antoniak
Lekkostrawne potrawy wielkanocne − jak odchudzić mazurki?

Święta Wielkiej Nocy to czas szczególny. To okres przepełniony spotkaniami z rodziną i znajomymi przy suto zastawionym stole. Być może czekasz z niecierpliwością na pyszne wielkanocne potrawy, które cieszą nie tylko podniebienie, ale i oko. Niestety, większość z nich jest wyjątkowo kaloryczna i może przyczynić się przybrania na wadze. Zobacz, jak przyrządzić lekkostrawne potrawy wielkanocne.

Tradycyjne potrawy wielkanocne - dieta idzie w odstawkę?

Nie da się ukryć, że święta nie sprzyjają diecie odchudzającej. Smakowite potrawy kuszą swoim zapachem i wyglądem. Podczas obiadu w rodzinnym gronie czasami trudno jest uniknąć zjedzenia dodatkowej porcji mazurka czy sałatki jarzynowej. Zazwyczaj dopadają Cię potem wyrzuty sumienia i ogarnia przerażenie, kiedy widzisz licznik na wadze po świętach. Warto zatem wiedzieć, które potrawy mogą okazać się zgubne dla Twoje sylwetki.

tradycyjne potrawy wielkanocne

 

Zacznijmy od żurku. Za jego wysoką kaloryczność odpowiadają głównie dodatki, takie jak: kiełbasa, boczek, jaja i śmietana. Niektórzy podają żurek w chlebie, co jeszcze bardziej podnosi wartość energetyczną zjedzonego posiłku.

Sprawdź też przepis na pasztet z fasoli i suszonych śliwek.

żurek w chlebie na Wielkanoc

 

Kolejna sztandarowa potrawa to jajka w przeróżnej postaci. Mogą być faszerowane, panierowane lub stanowić dodatek do sałatek i pasztetów. Przez wiele lat jaja budziły kontrowersje, ze względu na dużą zawartość cholesterolu. Uważano, że wysokie spożycie cholesterolu jest związane ze wzrostem stężenia cholesterolu we krwi, a tym samym ze zwiększeniem ryzyka chorób układu krążenia. Obecnie nie potwierdza się tego poglądu, jeżeli chodzi o osoby zdrowe. Jeśli nie masz podwyższonego cholesterolu we krwi, to możesz spożywać do 7 jaj w tygodniu. Natomiast jeżeli chorujesz na cukrzycę typu 2 lub schorzenia kardiologiczne, to powinieneś ograniczyć spożycie jaj do 2 sztuk tygodniowo. Jaja to produkt wysokokaloryczny, ale jeszcze bardziej tuczące są dodatki. Tyczy się to zwłaszcza majonezu, który jest prawdziwą bombą energetyczną.

Sprawdź też przepis na niskokaloryczny majonez.

lekkostrawne potrawy na wielkanoc

 

Nie można też pominąć wielkanocnych słodkości, czyli babek, mazurków i keksów. Są to ciasta na bazie mąki pszennej, cukru, masła, z dodatkiem bakalii i czekolady. Ciasta te należą do wyjątkowo kalorycznych. Chciałabym zwrócić uwagę też na sklepowe wyroby. Koniecznie czytaj etykiety! Unikaj produktów z m.in. częściowo utwardzonym tłuszczem, olejem palmowym i syropem glukozowo-fruktozowym.

słodkości na wielkanocnym stole

 

Jak widzisz, te przysmaki to zdecydowanie nie są lekkostrawne potrawy wielkanocne.

    Lekkie potrawy na Wielkanoc

    Zdradzę Ci teraz kilka patentów na to, jak nieco odchudzić tradycyjne świąteczne dania. Poprzez zastosowanie odpowiednich zamienników, staną się mniej szkodliwe dla Twojego zdrowia.

    Żurek

    Nie idź na skróty i nie przyrządzaj go z proszku. Ugotuj go na tradycyjnym zakwasie z mąki żytniej. Kiszonki i zakwasy są dobre dla Twojego organizmu. Żyto poddane fermentacji pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Żurek przypraw majerankiem, liściem laurowym i czosnkiem. Wspomagają one trawienie i zawierają cenne przeciwutleniacze. Do przygotowania zupy użyj dobrej jakości białej kiełbasy. Zrezygnuj z boczku i dużej ilości śmietany.

    lekki żurek na wielkanoc

    Sałatki

    Nieodłącznym elementem świątecznego stołu są sałatki warzywne. I bardzo dobrze! Jednak postaraj się zrezygnować z majonezu. Zamiast niego do sałatek użyj oleju rzepakowego, lnianego, oliwy z oliwek lub jogurtu naturalnego. Możesz też sporządzić majonez własnej roboty z serka wiejskiego, jajka i musztardy. Jest dużo mniej kaloryczny od tego tradycyjnego i równie pyszny! Zobacz przepis na sałatkę wielkanocną z jajkiem.

    sos do lekkiej sałatki wielkanocnej

    Pasztet

    Niestety, składy pasztetów, które można kupić w sklepie pozostawiają wiele do życzenia. Producenci ładują w nie masę wypełniaczy, konserwantów i dodatków smakowych. Używają też niesprecyzowanej jakości podrobów. Zdrowszą alternatywą dla pasztetu z wątróbki są pasztety warzywne. Przygotowuje się je z nasion roślin strączkowych, warzyw i aromatycznych przypraw. Taki pasztet będzie dostarczał sporej ilości błonnika pokarmowego, białka pochodzenia roślinnego i składników mineralnych. 

    pasztet wegański na wielkanoc

    Ciasta

    Do  przygotowania ciast staraj się wybierać bardziej wartościowe mąki niż pszenna. Mąka orkiszowa, czy owsiana zawierają błonnik pokarmowy i cenne witaminy i składniki mineralne. Cukier biały zastąp ksylitolem, erytrolem lub stewią. Są niskokaloryczne i nie zwiększają gwałtownie stężenia glukozy we krwi. Ale uważaj! Stosowanie cukru trzcinowego (brązowego) to nie jest dobra opcja. Nie różni się on niczym od cukru białego. Pod względem chemicznym to ten sam związek, czyli sacharoza. Kiedy pieczesz, staraj się wybierać przepisy, gdzie zamiast masła będzie można użyć oleju roślinnego lub masła orzechowego.

    Sprawdź też przepis na zdrowe ciasteczka korzenne.

    zdrowe ciasta na wielkanoc

    Dietetyczny mazurek wielkanocny - przepis

    A teraz mam dla Ciebie coś ekstra! Przepis na dietetyczny mazurek!

    Składniki na spód:

    • 2 szklanki mąki orkiszowej
    • 1 jajko
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka ksylitolu
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na masę:

    • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
    • 1,5 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
    • 8 daktyli
    • 3 łyżki masła orzechowego
    • 2 łyżki kakao

    Dekoracja:

    • Płatki migdałowe
    • Owoce świeże lub suszone

    Sposób wykonania:

    1. Składniki na spód wyłóż na blat i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

    2.Ciasto włóż do lodówki na ok. 30 minut.

    3. Kaszę jaglaną przepłucz wodą. Następnie ugotuj na mleku wg instrukcji na opakowaniu. Dodaj pokrojone daktyle, masło orzechowe i kakao. Całość zblenduj na gładką masę.

    4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i przełóż do wysmarowanej odrobiną oleju rzepakowego formy na tartę. Ponakłuwaj widelcem.

    5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.

    6.Na wystygnięty spód wyłóż masę i rozprowadź. Następnie udekoruj płatkami migdałowymi i owocami. Smacznego!

    dietetyczny mazurek wielkanocny

     

    Na koniec, chciałabym dodać jedną rzecz (pewnie powtarzaną jak mantrę) - pamiętaj o umiarze! Podczas świąt nie musisz liczyć każdej spożytej kalorii, nie o to chodzi. Ważne, żeby mieć świadomość co i ile jesz. Możesz spróbować wielu świątecznych potraw, jednak w rozsądnych ilościach. Pamiętaj, że zdrowie ma się tylko jedno!

      Więcej artykułów na ten temat

      O autorze
      Ewa Antoniak
      Ewa Antoniak
      Od zawsze interesował mnie temat zdrowego odżywiania, dlatego zdecydowałam się studiować dietetykę. Jestem również współautorką bloga „Easy with food” o tematyce żywieniowej, ponieważ lubię dzielić się swoją wiedzą z innymi i motywować do zmian swoich nawyków na zdrowsze. Uważam, że zdrowa dieta to nie tylko klucz do wymarzonej sylwetki, ale także poprawy samopoczucia i zachowania wewnętrznej równowagi.
      Przeczytaj więcej od tego autora
      O autorze
      Ewa Antoniak
      Ewa Antoniak
      Od zawsze interesował mnie temat zdrowego odżywiania, dlatego zdecydowałam się studiować dietetykę. Jestem również współautorką bloga „Easy with food” o tematyce żywieniowej, ponieważ lubię dzielić się swoją wiedzą z innymi...
      Przeczytaj więcej od tego autora