Dieta przy nadciśnieniu na wigilię – przepis na mini-pasztety z dorsza z leśnymi grzybami

18. 12. 2019 · Jolanta Chojnowska · 4 minuty czytania
  • dieta w chorobie
Dieta przy nadciśnieniu na wigilię – przepis na mini-pasztety z dorsza z leśnymi grzybami

Dieta przy nadciśnieniu nie musi być przeszkodą w skomponowaniu wigilijnego menu. Wigilia to wyjątkowy czas, w którym zajadamy się pysznymi potrawami niekoniecznie wskazanymi w diecie osób chorujących na nadciśnienie tętnicze. Sprawdź, jakie niewielkie zmiany można prowadzić, żeby każdy z nas mógł cieszyć się świątecznymi daniami. 

Dieta przy nadciśnieniu w święta

Nadciśnienie tętnicze to choroba, która występuje u aż 30% dorosłych Polaków. Charakteryzuje się ona okresowo lub stale podwyższonym ciśnieniem tętniczym skurczowym powyżej 140mmHg i rozkurczowym powyżej 90mmHg. Ta choroba cywilizacyjna pozostaje jednym z najważniejszych czynników ryzyka przedwczesnej śmierci na całym świecie. Często, żeby zadowalająco obniżyć wartości ciśnienia tętniczego, wystarczy jedynie zmiana stylu życia, czyli zmniejszenie masy ciała u osób z nadwagą i otyłością, regularna aktywność fizyczna i wprowadzenie zdrowej diety o obniżonej zawartości sodu. Dlatego przygotowałam przepis na pasztet rybny z użyciem soli o obniżonej zawartości sodu.

Dieta przy nadciśnieniu − przepis na paszteciki z dorsza

Czas przygotowania: 1 h

Ilość porcji: 10

Składniki:

  • 500 g dorsza bez skóry
  • 2 mniejsze marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • Biała część pora
  • 1 mała cebula
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 1 bułka grahamka
  • 1/2 szklanki mleka (do namoczenia bułki)
  • 1 łyżeczka masła i trochę bułki tartej (do wysmarowania foremek)
  • Przyprawy: sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz, sok z cytryny, po 2 szczypty lubczyku, majeranku i tymianku

dieta przy nadciśnieniu

Przygotowanie:

1. Suszone grzyby zalej wrzątkiem w miseczce i odstaw na później.

dieta na nadciśnienie

2.Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.

3. Rybę ułóż na papierze do pieczenia, posyp szczyptą soli o obniżonej zawartości sodu, pieprzem i pokrop sokiem z cytryny. Zawiń rybę szczelnie w papiloty i piecz przez 20 minut. Po upieczeniu wyjmij rybę z papieru i odstaw do ostudzenia.

4. W międzyczasie umyj i obierz marchewki, pietruszkę i selera, pokrój je na połowy i wrzuć je do garnka. Dodaj obraną i przekrojoną na pół cebulę i pora. Zalej warzywa gorącą wodą, tak aby większość była przykryta i gotuj je przez 15 minut, aż będą al dente. Powyławiaj warzywa, przełóż je do miski i odstaw do ostudzenia

5. Jeżeli w rybie są jakieś ości, powybieraj je i dodaj rybę do warzyw. Dodaj przekrojone na ćwiartki ugotowane jajko. Przemiel wszystko przez maszynkę do mięsa lub zblenduj w robocie kuchennym.

6. Odcedź grzyby i pokrój je w drobną kostkę.

7. Do masy dodaj surowe jajko i grzyby i dokładnie wszystko wymieszaj. Dopraw masę solą o obniżonej zawartości sodu, pieprzem, majerankiem, lubczykiem i tymiankiem.

co jeść przy nadciśnieniu tętniczym

8.Foremki wysmaruj masłem i posyp je bułką tartą. Przełóż masę do foremek i wstaw pasztet do piekarnika na 25 minut.

dieta przy nadciśnieniu przepisy

Skutki nadciśnienia tętniczego

Skutkiem przewlekłego nadciśnienia tętniczego jest uszkodzenie naczyń krwionośnych, również tych które zaopatrują w składniki odżywcze Twój mózg, oczy i nerki. Właśnie z tego powodu o nadciśnieniu tętniczym często można się dowiedzieć podczas wizyty u okulisty czy neurologa, już po wystąpieniu powikłań nadciśnienia.

Najczęstszymi powikłaniami są przewlekła niewydolność nerek, w najcięższych przypadkach wymagająca dializ, retinopatia, niewydolność serca, zawał czy udar mózgu.

Dieta w nadciśnieniu tętniczym

Jak już wspominałam, najważniejsza jest zmiana stylu życia, bo nie tylko skutkuje to obniżeniem wartości ciśnienia tętniczego u osób z  nadciśnieniem, ale również może zapobiegać rozwojowi tej choroby u osób, które mają do niej genetyczne skłonności. Ważnym elementem jest dbanie o utrzymywanie prawidłowej masy ciała. U osób z nadmiarem masy ciała, zrzucenie 10 kg powoduje zmniejszenie ciśnienia aż o 5-10mmHg!

Należy zwrócić szczególną uwagę na ograniczenie spożywania soli kuchennej w diecie do niecałej łyżeczki dziennie. To dotyczy nie tylko soli dodawanej podczas przygotowywania posiłków, ale również tej „ukrytej” w gotowych produktach, takich jak wędliny, sery, konserwy, produkty typu instant i słone przekąski. Warto spróbować ograniczyć dosalanie potraw przy stole, a przy przygotowywaniu posiłków korzystać ze spożywczej soli potasowej, czyli soli o obniżonej zawartości sodu, w której część chlorku sodu zostaje zastąpiona chlorkiem potasu.

Eksperci z Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego i Polskiego Forum Profilaktyki Chorób Układu Krążenia zalecają stosowanie diety DASH. Może ona obniżyć wartości ciśnienia aż o 8–14 mm Hg. Więcej o diecie DASH dowiesz się z artykułu Moniki https://drmax.pl/blog-porady/dieta-dash-sprawdz-przepis-na-danie-z-tempeh/

Wartość odżywcza 1 porcji:

Nazwa   Ilość (g)Ilość w miarach domowychEnergia (kcal) Tłuszcz (g)Węglowodany (g) Białko (g)
Pasztecik 1 sztuka1676,7213,509,60
Dorsz501/5 opakowania1065,424,120,07
Marchew7,51/5 sztuki30,020,720,07
Pietruszka41/10 sztuki10,030,250,12
Seler41 mały kawałek10,010,120,03
Por51 grubszy plaster30,020,710,08
Cebula61 grubszy plaster30,610,06
Suszone grzyby5Kilka sztuk190,033,510,24
Jajka111/5 sztuki161,090,081,38
Grahamka61 plasterek150,103,380,54

Więcej artykułów na ten temat

Jolanta Chojnowska