Nadciśnienie tętnicze jest jedną z najczęstszych chorób cywilizacyjnych. Dotyka niemal 10 mln Polaków. Nieodpowiednio leczone zaburzenia zwiększają ryzyko udaru mózgu, a także schorzeń serca i nerek. Odpowiednia dieta stanowi jeden z kluczowych elementów terapii nadciśnienia. Sprawdź, co jeść i jakich produktów unikać, by lepiej kontrolować tę chorobę.
Dieta na nadciśnienie – zalecenia
Nadciśnienie tętnicze krwi diagnozuje się, gdy u pacjenta w minimum dwóch spoczynkowych pomiarach ciśnienie rozkurczowe wynosi co najmniej 140 mm Hg i/lub ciśnienie rozkurczowe jest równe lub wyższe niż 90 mm Hg. Leczenie choroby opiera się na modyfikacji stylu życia oraz farmakoterapii.
Podstawowe zalecenia dla pacjentów obejmują:
- Ograniczenie spożycia sodu, którego główne źródło w diecie stanowi sól kuchenna (można ją zastępować ziołami lub solą potasową, choć wybór tego drugiego rozwiązania warto wcześniej skonsultować z lekarzem),
- Spożywanie większej ilości warzyw i owoców,
- Ograniczenie spożycia żywności bogatej w tłuszcze nasycone i tłuszcze trans,
- Redukcję spożycia alkoholu,
- Zaprzestanie palenia papierosów,
- Systematyczne podejmowanie aktywności fizycznej (ćwiczenia przy nadciśnieniu powinny mieć umiarkowaną intensywność, poleca się wysiłek o charakterze wytrzymałościowym, np. marsz, pływanie, bieganie, jazda na rowerze),
- Regularne wykonywanie pomiaru ciśnienia tętniczego krwi,
- Ograniczenie stresu w codziennym życiu i wypracowanie metod radzenia sobie z nim,
- Dążenie do uzyskania i/lub utrzymania prawidłowej masy ciała,
- Przyjmowanie leków przepisanych przez lekarza (zażywanie leków na nadciśnienie bez recepty nie jest zalecane, a ewentualne przyjmowanie innych środków, np. suplementów diety, takich jak zioła na nadciśnienie, najlepiej skonsultować z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania).