Soplówka jeżowata – jakie ma działania i zastosowanie. Właściwości Lion’s Mane
Soplówkę jeżowatą możesz stosować nie tylko w postaci suplementu diety, ale również jako dodatek do potraw. Od lat jest ona wykorzystywana w kulinariach, a jej smak doceniają najwięksi amatorzy dobrego jedzenia. Soplówka jeżowata wykazuje również szereg działań na organizm: zmniejsza stany lękowe, reguluje pracę serca i pozwala na dobry jakościowo sen. Jak jeszcze działa na organizm? Dla kogo będzie dobrym rozwiązaniem?

Spis treści
Soplówka jeżowata to grzyb jadalny o nietypowym wyglądzie i smaku. Jej właściwości zostały docenione nie tylko w kuchni, ale również w leczeniu niektórych chorób i wspieraniu organizmu. Soplówka jeżowata zawiera szereg bioaktywnych substancji, które poprawiają funkcje poznawcze, regulują sen i zmniejszają objawy depresji. Kiedy warto ją stosować? Jak wpływa na organizm? Dowiedz się!
Soplówka jeżowata – właściwości
Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus) to azjatycki grzyb znany od lat. Możesz go znaleźć również pod nazwą Lion’s Mane. Dawniej był wykorzystywany do przygotowywania naparów służących do zrelaksowania się i wyciszenia przed medytacją. Dzisiaj jest stosowany jest jako wsparcie w leczeniu wielu schorzeń i przypadłości. Wśród wszystkich grzybów funkcjonalnych to właśnie soplówka jeżowata została najlepiej przebadana.
Walory smakowe soplówki jeżowatej zostały docenione w branży kulinarnej. Grzyb ten jest częstym składnikiem wielu dań, również tych bardziej wykwintnych. Jak wygląda soplówka jeżowata? Przypomina lwią grzywę (stąd też wywodzi się jej angielska nazwa), a jej smak i tekstura podobne są do mięsa kraba. W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie stosowaniem Lion’s Mane we wsparciu leczenia niektórych schorzeń. To wszystko zasługa cennych właściwości, jakie ma ten grzyb.

Wszystko wynika z wysokiej zawartości substancji odżywczych, witamin i minerałów. Wśród nich można znaleźć:
- Węglowodany,
- Białka,
- Kwasy tłuszczowe,
- Witaminy z grupy B,
- Witaminę E,
- Witaminę D,
- Potas, fosfor, żelazo, kobalt, miedź, selen.
Zostało potwierdzone naukowo, że soplówka jeżowata ma wpływ na układ nerwowy. Wspiera pracę mózgu, stymuluje nerwy do wzrostu i ma zdolność do tworzenia nowych połączeń synaptycznych. Jest to przydatne w procesach uczenia się, zapamiętywania, a także wpływa na nastrój.
Cenną właściwością tego grzyba jest zdolność do regeneracji błony śluzowej żołądka. Ma umiejętność hamowania produkcji kwasu solnego i redukowania uszkodzeń, które on wywołuje. Zmniejsza ryzyko powstawania choroby wrzodowej żołądka. Regularne stosowanie soplówki jeżowatej może również chronić ściany żołądka poprzez produkcję prostaglandyn.
Soplówka jeżowata – działanie
Działanie soplówki jeżowatej opiera się o składniki bioaktywne, jakie zawiera. Nie bez powodu stanowi ona alternatywę dla suplementów na pamięć i koncentrację. Lion’s Mane ma działanie:
- Neuroprotekcyjne, przeciwzapalne, immunostymulujące,
- Wspierające funkcje poznawcze, wpływające na poprawę pamięci i neurogenezę,
- Antyoksydacyjne,
- Wspomagające pracę układu odpornościowego,
- Wzmacniające pracę wątroby i żołądka,
- Przeciwnowotworowe,
- Przeciwlękowe,
- Regulujące procesy metaboliczne,
- Obniżające poziom cukru we krwi,
- Regulujące ciśnienie krwi,
- Utrzymujące równowagę elektrolitową.
Za działanie soplówki jeżowatej odpowiadają związki: erynacyny, hericenony, flawonoidy, polifenole, kwasy fenolowe, terpenoidy, aminokwasy i steroidy. Mogą być one pomocne w leczeniu niektórych chorób neurodegeneracyjnych, zwłaszcza choroby Parkinsona, Alzheimera, zaburzeń poznawczych i depresji. Dodatkowo, soplówka jeżowata może redukować ryzyko wystąpienia tych chorób w przyszłości. Obecnie trwa szereg badań, których celem jest potwierdzenie tej hipotezy.

Soplówka jeżowata – zastosowanie
Właściwości soplówki jeżowatej zostały docenione na wielu płaszczyznach. Jako grzyb jadalny jest cennym dodatkiem do różnych potraw. Ma delikatny, lekko słony smak, który podkreśla walory dań mięsnych. Soplówkę można spożywać na wiele sposobów. Smakuje zarówno na surowo, jak i gotowana czy smażona. Jako danie główne, może występować w formie panierowanej.
Z czym można łączyć soplówkę jeżowatą? W kuchni sprawdzą się połączenia z innym antyoksydantami (m.in. witaminą C) i składnikami bogatymi w polifenole. Dobrze smakuje sproszkowana, rozpuszczona w kakao, zielonej herbacie i yerba mate. Niektórzy piją soplówkę jeżowatą samodzielnie, w postaci naparu.
W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie suplementami diety zawierającymi grzyby o podobnych właściwościach – Chaga czy Reishi. Są one często stosowane w biohackingu, który również cieszy się coraz większą popularnością. Soplówka jeżowata to popularny składnik suplementów diety przeznaczonych do wspierania pamięci, koncentracji i układu nerwowego. Może również zmniejszać skutki stresu, co ma duże znaczenie dla długowieczności.
Na rynku dostępne są zarówno suplementy diety z samą soplówką jeżowatą, jak i te łączące cenne właściwości Reishi, Shitake czy innych grzybów funkcjonalnych. Mogą one różnić się od siebie działaniem, co warto wziąć pod uwagę przy wyborze. Soplówkę jeżowatą najłatwiej przyjmować w postaci kapsułek lub sproszkowaną, dodaną do kawy lub herbaty.
Według ogólnych zaleceń dzienna dawka powinna wynosić 500 mg, jednak aby ograniczyć ryzyko pojawienia się działań niepożądanych, należy rozpocząć od najniższych dawek, które z czasem należy zwiększać. Najłatwiej zrobić to podczas konsultacji z lekarzem. Bardzo ważne, aby wraz z przyjmowaniem suplementów diety zawierających ekstrakt z tego grzyba, dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.
Na efekty działania soplówki jeżowatej należy jednak poczekać. Po kilku tygodniach zaobserwujesz niewielką poprawę pamięci i koncentracji, a także jakości snu. Do osiągnięcia większych korzyści niezbędne jest jednak regularne przyjmowanie suplementów diety. Badania wykazały, że optymalne efekty są widoczne po 12 tygodniach, następnie należy zrobić miesięczną przerwę. Poznaj także cenne właściwości Cordyceps, którego efekty także pojawią się po podobnym czasie.

Soplówka jeżowata – przeciwwskazania
Przyjmowanie suplementów diety z soplówką jeżowatą uznawane jest za bezpieczne i dobrze tolerowane przez organizm. U niektórych mogą jednak pojawić się działania niepożądane, które najczęściej wynikają ze stosowania zbyt dużych dawek.
Ponadto, pomimo wielu korzyści zdrowotnych, nie każdy może stosować tego grzyba. Preparaty z soplówką jeżowatą czy innymi grzybami funkcjonalnymi nie mogą być stosowane przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Należy również zachować ostrożność podczas równoczesnego stosowania suplementów diety z soplówką jeżowatą i leków. Jeśli leczysz się na choroby przewlekłe, omów przyjmowanie tego typu produktów ze swoim lekarzem.
Działania niepożądane po spożyciu soplówki jeżowatej mogą wystąpić również u osób z alergią na grzyby. Najczęściej obejmują one zaburzenia ze strony układu pokarmowego, takie jak nudności, wymioty i bóle brzucha. Mogą też pojawiać się skórne reakcje alergiczne, najczęściej w postaci zaczerwienienia i wysypki.
Soplówka jeżowata – podsumowanie
Skuteczność soplówki jeżowatej została potwierdzona w wielu badaniach, co docenia duża rzesza osób szukających naturalnych sposobów dbania o zdrowie. Grzyb ten przyczynia się do zmniejszenia objawów depresji, stanów lękowych i reguluje pracę serca. Ponadto poprawia jakość snu. Obecnie trwają jednak badania nad optymalnymi dawkami i czasem suplementacji soplówki jeżowatej. Ustalenie tych norm pozwoli jeszcze lepiej wykorzystać jej właściwości w leczeniu chorób neurologicznych i poprawie samopoczucia.
Źródła:
- Mori K, Inatomi S, Ouchi K, Azumi Y, Tuchida T. Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial. Phytother Res. 2009 Mar;23(3):367-72.
- Kolotushkina EV, Moldavan MG, Voronin KY, Skibo GG. The influence of Hericium erinaceus extract on myelination process in vitro. Fiziol Zh (1994). 2003;49(1):38-45.
- Nagano M, Shimizu K, Kondo R, Hayashi C, Sato D, Kitagawa K, Ohnuki K. Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake. Biomed Res. 2010 Aug;31(4):231-7
- Li IC, Chang HH, Lin CH, Chen WP, Lu TH, Lee LY, Chen YW, Chen YP, Chen CC, Lin DP. Prevention of Early Alzheimer's Disease by Erinacine A-Enriched Hericium erinaceus Mycelia Pilot Double-Blind Placebo-Controlled Study. Front Aging Neurosci. 2020 Jun 3;12:155.
- Saitsu Y, Nishide A, Kikushima K, Shimizu K, Ohnuki K. Improvement of cognitive functions by oral intake of Hericium erinaceus. Biomed Res. 2019;40(4):125-131.
- Szućko-Kociuba I, Trzeciak-Ryczek A, Kupnicka P, Chlubek D. Neurotrophic and Neuroprotective Effects of Hericium erinaceus. International Journal of Molecular Sciences. 2023; 24(21):15960.
- David G., Williams J. Lion’s Mane Mushroom- From Culinary to Medicine. Annals of Innovation in Medicine, 2023
- Szydłowska-Tutaj M, Szymanowska U, Tutaj K, Domagała D, Złotek U. The Addition of Reishi and Lion’s Mane Mushroom Powder to Pasta Influences the Content of Bioactive Compounds and the Antioxidant, Potential Anti-Inflammatory, and Anticancer Properties of Pasta. Antioxidants. 2023; 12(3):738.