Dieta bezglutenowa, dieta uboga w salicylany, ubogopurynowa, dieta bez laktozy, a może dieta antyhistaminowa? Dziś kładzie się bardzo duży nacisk na ważną rolę diety w leczeniu rozmaitych schorzeń. To, co jesz ma ogromny wpływ na Twój organizm. Nie bez powodu przecież mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. A na czym polega dieta antyhistaminowa? Przeznaczona jest dla osób , których dotyka nietolerancja histaminy. Co jeść w takim przypadku?
Spis treści:
„Alergia na histaminę” czy nietolerancja histaminy?
Żeby zrozumieć, po co stosuje się dietę antyhistaminową, opowiem Ci najpierw o niepożądanych reakcjach, jakie występują po jedzeniu. Podstawowy podział tych zjawisk wyróżnia reakcje toksyczne (np. po zjedzeniu zepsutych lodów czy jogurtu) i reakcje nietoksyczne. Te ostatnie dalej dzieli się na reakcje immunologiczne, czyli alergie i nieimmunologiczne, czyli tak zwane nietolerancje pokarmowe.
O ile podstawą alergii jest uczulenie na dany produkt, co skutkuje reakcją układu odpornościowego, o tyle nietolerancje pokarmowe wiążą się z niedoborem lub ze zbyt małą aktywnością enzymu trawiącego dany składnik, np. laktozę czy właśnie histaminę.
Potocznie zwana „alergia na histaminę” jest tak naprawdę nietolerancja histaminy i wynika z niedoboru enzymu, który ją rozkłada (oksydazy diaminowej DAO) lub ze zbyt dużej ilości histaminy w zjadanych pokarmach.
Sprawdź też, czym jest alergia krzyżowa.