Kwas cytrynowy pomoże rozświetlić cerę!

30. 11. 2019 · Aleksandra Anna Wolska · 5 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Kwas cytrynowy pomoże rozświetlić cerę!

Kwas cytrynowy ma nie tylko funkcje złuszczające i rozświetlające cerę. Świetnie sprawdzi się również w pielęgnacji cery dojrzałej i naczyniowej. Możesz używać go też do włosów. Przekonaj się jakie tajemnicze właściwości posiada ta substancja!

Kwas cytrynowy − co powinnaś o nim wiedzieć?

Kwas cytrynowy (Citric Acid) to kwas owocowy, który należy do grupy alfahydroksykwasów (czyli kwasów AHA).  Rozpuszcza się w wodzie i alkoholu.

Odkryty został już w VIII wieku przez arabskiego chemika − Jabir Ibn Hayyan. W XVIII wieku, Karl Wilhelm Scheele wyizolował go z soku cytrynowego.

Występuje on naturalnie w owocach. Najwięcej możesz go znaleźć w cytrusach, głownie w cytrynie i pomarańczy. Jednak można go również pozyskać z truskawek, jagód, malin i porzeczek. Jest też w warzywach (np. w pomidorach i burakach cukrowych). Kwasek cytrynowy pozyskuje się też syntetycznie.

dermokosmetyki

Kwas cytrynowy − zastosowanie

Kwas cytrynowy wykorzystywany jest nie tylko w kosmetyce, ale również przemyśle spożywczym i medycynie. W żywności pełni przede wszystkim funkcję regulatora kwasowości, stabilizatora i utrwalacza barwy produktów spożywczych. Zapobiega utlenianiu kwasu askorbinowego (witaminy C) i wzmaga właściwości innych antyutleniaczy.

Citric Acid stosowany jest  w wytwarzaniu ekologicznych środków czystości. Moja mama do tej pory używa soku z cytryny w celu pozbycia się brudu i kamienia z zlewu kuchennego czy umywalki. Kwas cytrynowy używany jest również jako naturalny odkamieniacz, np. w czajnikach czy ekspresach do kawy. Poradzi sobie również z usuwaniem tłustych plam z blatu stołu czy lodówki. Możesz użyć go również do wybielania białych ubrań. Wystarczy, że przed włączeniem pralki, dodasz nieco kwasku cytrynowego do proszku do prania.

kwas cytrynowy

Kwas cytrynowy stosowany jest również w medycynie. Przede wszystkim działa odtruwająco i zwiększa wydalanie metali ciężkich. Pomaga w redukcji nudności i wymiotów. Cytryniany (pochodne kwasu cytrynowego) wykorzystywane są przy produkcjach leku w celu zwiększenia wchłanialności  niektórych minerałów.

Kwas cytrynowy w kosmetykach

Kwas cytrynowy w kosmetyce wykorzystywany jest przede wszystkim do usuwania różnego rodzaju przebarwień na skórze. Zarówno tych mniejszych (np. potrądzikowych), jak i większych blizn. Sprawdzi się świetnie w redukowaniu różnego rodzaju przebarwień, które powstają w czasie ciąży. Niestety, burza hormonów sprawia, że po porodzie młode mamy muszą sobie radzić z niechcianymi pamiątkami po ciąży. Do ich pozbycia się idealnie sprawdzą się kosmetyki z kwasem cytrynowym w składzie, np. Pharmaceris W, Acipeel 3x, depigmentacyjne serum na przebarwienia. Kwasu możesz użyć również do usunięcia uporczywego brudu (np. kurkumy lub orzechów) z dłoni.

zastosowanie kwasu cytrynowego w kosmetykach

Kwas cytrynowy polecany jest osobom z cerą naczynkową. Wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Pomaga w redukcji trądziku różowatego, reguluje również produkcje sebum. Dlatego, warto używać kosmetyki z kwasem cytrynowym, jeżeli masz problem z przetłuszczającą się cerą. Ze względu na swoje działanie antybakteryjne i ściągające pory, kwas cytrynowy jest składnikiem wielu kosmetyków przeciwtrądzikowych. Dlatego znalazł się w składzie przeciwtrądzikowego kremu normalizującego np. Pharmaceris T Sebostatic Dzień. Krem ten dodatkowo zwęża pory.

Kwas cytrynowy złuszcza martwy naskórek i pomaga w walce z rogowaceniem się naskórka. Dlatego jest on używany do produkcji peelingów, które głęboko oczyszczają skórę. Złuszczające właściwości kwasu cytrynowego zostały wykorzystane w maseczce naprawczej Dermomask Night Active Eksfoliacja.

Kwas cytrynowy przywraca również skórze prawidłowe PH i nawilża ją. Pamiętaj, że kwas cytrynowy na twarz lepiej używać bardzo uważanie. Najlepiej kupować odpowiednie kosmetyki, które go zawierają lub też udać się do profesjonalnego salonu kosmetycznego na zabieg z wykorzystaniem tego składnika.

kwas cytrynowy na twarz

Kwas cytrynowy poprawia koloryt cery i rozświetla ją. Dlatego możesz znaleźć go w kosmetykach rozświetlających, np.: Vichy Idealia, serum rozświetlające. Sprawdź moją recenzję tego serum: Jak rozświetlić cerę w 14 dni? Recenzja serum Vichy Idealia.

Kwas cytrynowy użyty rano pod oczy, pozwoli na zlikwidowanie cieni pod oczami. Dzięki temu, że ma działanie antystarzeniowe i uelastyczniające skórę, pomoże w wygładzeniu „kurzych łapek”. Polecam bardzo używanie kosmetyków pod oczy, które w składzie mają ten cudowny składnik, np. Nuxe Nuxuriance Gold, rozświetlający balsam pod oczy lub Iwostin Estetic II, rozświetlenie w kremie pod oczy.

Kwas cytrynowy to naturalny przeciwutleniacz. Oznacza to, że chroni Twoją skórę przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak promieniowanie UV czy zanieczyszczone powietrze.  Ponadto, zabezpiecza skórę przed wolnymi rodnikami, a przez to opóźnia proces starzenia. Stymuluje również produkcję kolagenu, czyli białka, które zapewnia Twojej skórze jędrność i elastyczność.

kwas cytrynowy w kosmetykach

Kwas cytrynowy na włosy używa się do ich rozjaśnienia. Jest też używany do tzw. „zakwaszania” włosów. Na czym to polega? Po umyciu włosów należy spłukać włosy mieszanką, w skład której wchodzi kwasek cytrynowy. Wszystko po to, żeby obniżyć pH skóry głowy i włosów tak, żeby miały odczyn kwaśny. W ten sposób łuski włosów zostają domknięte. Dzięki temu włosy się nie elektryzują, są mniej podatne na zniszczenia i działanie negatywnych czynników zewnętrznych. Są gładkie i błyszczące.

Kwas cytrynowy stosowany jest wielu kosmetykach w celu przedłużenia ich trwałości. Użyty razem z innymi kwasami, wspomaga i ulepsza ich działanie.

Więcej artykułów na ten temat

Aleksandra Anna Wolska