Sałatka z burakiem i serem feta - czyli smaczny przepis na sałatki na lato!

27. 6. 2018 · Ewa Antoniak · 5 minut czytania
  • zdrowe przepisy
Sałatka z burakiem i serem feta - czyli smaczny przepis na sałatki na lato!

Jeżeli nie masz pomysłu, co zjeść na drugie śniadanie czy kolację, to polecam Ci sałatki! Sałatka na lunch doskonały sposób na przemycenie do diety warzyw i wielu innych cennych dla zdrowia składników. Zachęcam do spróbowania pożywnej sałatki z burakiem, serem feta, szparagami i grillowanym indykiem. Możesz zapakować ją do lunch-boxa i zabrać ze sobą do pracy!    

Sałatki na lato  co jeść, kiedy na dworze upał?

Gdy temperatura za oknem sięga 30 stopni Celsjusza mało kto myśli o jedzeniu. No chyba, że lodów! W taką pogodę bardzo ważne jest, żeby nie rozregulowywać godzin posiłków. Dobrze jeżeli będziesz starać się jeść regularnie, żeby nie narażać organizmu na okresy głodu, które sprzyjają sięganiu po niezdrowe przekąski.

Dlatego też, gorąco zachęcam do przygotowywania sałatek. Coraz bardziej popularnym daniem jest słatka na lunch do pracy. Jeżeli skomponujesz ją z odpowiednich składników, będzie ona stanowić pożywny posiłek.

Lato to czas, w którym dostępne są nasze polskie warzywa i owoce. Pamiętaj, że sezonowe produkty są najlepsze! Świeże, pachnące, pełne cennych składników odżywczych idealnie nadają się na sałatkę. Ja w swojej wykorzystałam szparagi. Jestem absolutną fanką tego warzywa, a czemu? O tym za chwilę...

Sałatka z burakiem i serem feta − przepis

Czas przygotowania: 20 minut + ponad 1 godzina gotowania buraka

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 4 garści miksu sałat z roszponką
  • 1 burak
  • 6 szparagów
  • 16 pomidorków koktajlowych
  • 200 g fileta z indyka
  • 75 g sera feta
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Pieprz ziołowy
  • Papryka słodka
  • Papryka ostra
  • Czosnek granulowany
  • Bazylia

Składniki na sałatkę z burakiem, szparagami, grillowanym indykiem i fetą

Przygotowanie:

1.Buraka włóż do garnka z wodą i gotuj do miękkości.

2. W międzyczasie, filet z indyka pokrój w cienkie paski. Następnie przypraw pieprzem ziołowym, papryką słodką, papryką ostrą, czosnkiem granulowanym i bazylią.

Przygotowanie  sałatki z burakiem, szparagami, grillowanym indykiem i fetą

3. Kawałki mięsa grilluj na patelni grillowej.

4.Odetnij zdrewniałe części szparagów. Następnie szparagi włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj ok. 3 minuty. Ugotowane szparagi pokrój na mniejsze części.

5. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.

6.Szczypiorek posiekaj drobno.

7. Fetę pokrój w kostkę.

8. Na suchej patelni upraż nasiona słonecznika.

9. Ugotowanego buraka obierz i pokrój w kostkę.

10.Na talerz wyłóż sałatę, indyka, buraka, pomidorki koktajlowe, szparagi oraz fetę.

Składniki na sałatkę z burakiem, szparagam

11.Całość posyp szczypiorkiem i pestkami słonecznika oraz polej oliwą z oliwek.

Sałatka z burakiem, szparagami

Sałatka z burakiem i fetą − co dobrego ma w sobie?

Szparagi

Pierwsze skrzypce grają moje ukochane szparagi. Warzywo to polubią szczególnie osoby odchudzające się, bo szparagi mają niską wartość energetyczną. Jedna sztuka dostarcza jedynie 6 kcal!

Szparagi, mimo że są niskokaloryczne, są prawdziwym bogactwem składników odżywczych. Pędy tego warzywa zawierają łatwostrawne białko oraz wiele witamin i składników mineralnych. Znajdziesz w nich sporo witaminy A, C, E, K oraz witamin z grupy B.

Z uwagi na wysoką zawartość kwasu foliowego, szparagi polecane są szczególnie kobietom w ciąży.

Roślina ta bogata jest również w substancje bioaktywne, jak np. flawonoidy i fitosterole o właściwościach przeciwutleniających.

Szparagi

Burak

Kolejnym warzywem królującym w mojej sałatce jest burak. To nasz polski superfood, który kryje w sobie wiele cennych składników odżywczych. Więcej o superfood przeczytasz tu: Kuchnia patriotyczna − polskie superfoods! Poznaj skarby z osiedlowego warzywniaka.

Burak jest jednym z najlepszych źródeł antyoksydantów. Należące do tej grupy betacyjany, pełnią ważną rolę w zapobieganiu nowotworom. Poza tym odpowiadają za piękną czerwono-fioletową barwę buraków.

Kolejnym kluczowym związkiem jest kwas foliowy, który bierze udział w prawidłowym rozwoju płodu, co może być cenną informacją dla przyszłych mam. Witamina ta obniża również stężenie homocysteiny we krwi, której zbyt wysoki poziom prowadzi do zmian miażdżycowych.

Jeżeli lubisz buraka polecam Ci też koktajl z przepisu: Dieta dla sportowca, czyli przepis na warzywno-owocowy koktajl z buraka

Buraki

Nasiona słonecznika i oliwa z oliwek

Sałatkę posypałam nasionami słonecznika oraz polałam oliwą z oliwek. Dzięki temu danie wzbogaciłam w zdrowe tłuszcze. Obecne w oliwie z oliwek jednonienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na profil lipidowy i przyczyniają się do obniżenia stężenia cholesterolu we krwi.

Jak widzisz, zaproponowana przeze mnie sałatka to prawdziwa bomba zdrowotna. Gorąco zachęcam do jej sporządzenia.

Wartość odżywcza 1 porcji

WW: 1,3
WBT: 3,5

 Ilość w porcji (g) Ilość w porcji (miara opisowa)Energia (kcal)Białko (g) Tłuszcze (g)Węglowodany (g)Błonnik (g)
Sałatka z burakiem, szparagami, grillowanym indykiem i fetą 1 talerz428,630,125,419,96,5
Mix sałat z roszponką702 garście131,10,21,11,4
Burak52,5½ sztuki230,90,151,2
Szparagi 903 sztuki 1820,13,51,6
Pomidorki koktajlowe1608 sztuk291,40,36,31,6
Filet z indyka100½ sztuki10417,11,70,4
Ser feta37,5¼ kostki995,381,5
Szczypiorek51 łyżka20,20,20,1
Nasiona słonecznika 101 łyżka572,351,90,6
Oliwa z oliwek 101 łyżka8810

Więcej artykułów na ten temat

Ewa Antoniak