Sałatka z cykorii. Zobacz przepis na szybki posiłek do pracy

22. 10. 2019 · Ewa Antoniak · 4 minuty czytania
  • zdrowe przepisy
Sałatka z cykorii. Zobacz przepis na szybki posiłek do pracy

Sałatka z cykorii to pomysł na szybki i zdrowy lunch do pracy. Cykoria dostępna jest niemal w każdym sklepie, ale dość rzadko jest wykorzystywana. Cykoria posiada wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Przeczytaj, dlaczego warto wkomponować cykorię do diety i sprawdź przepis na pyszną sałatkę.

Sałatka z cykorii do obiadu czy zamiast obiadu?

Sałatki to przede wszystkim genialny sposób na przemycenie warzyw i owoców do codziennej diety. Zgodnie z piramidą zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, opracowaną przez Instytut Żywności i Żywienia, warzywa i owoce warto jeść jak najczęściej i w jak największej ilości. Trzeba jednak pamiętać o odpowiednich proporcjach, zgodnie z którymi warzywa powinny stanowić 3/4,
a owoce – 1/4.

Warzywa i owoce dzięki zawartości różnorodnych związków bioaktywnych, chronią Cię przed zachorowaniem na choroby układu krążenia czy nowotwory. Dlatego też, staraj się jeść co najmniej 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Warto jednak wiedzieć, że każda dodatkowo zjedzona porcja przynosi jeszcze więcej korzyści dla zdrowia!

Sałatka z cykorią i jajkiem − przepis

Czas przygotowania: 20 min

Ilość porcji: 1

Składniki:

  • 1 cykoria
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1/4 jabłka
  • 1 jajko
  • 5 orzechów włoskich
  • Sos miodowo-musztardowy:
    • 1 łyżka musztardy
    • 1/2 łyżki miodu
    • 1 łyżka oliwy z oliwek

Składniki do sałatki z cykorii

Przygotowanie:

1. Jajko ugotuj na twardo. Obierz ze skorupki i pokrój w ćwiartki.

2. Cykorię posiekaj w paski.

3. Ogórka obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

4. Pomidorki pokrój w ćwiartki.

5.Jabłko pokrój w kostkę.

6.Orzechy włoskie posiekaj drobno.

7. Musztardę, miód i oliwę z oliwek dokładnie wymieszaj.

8.Do naczynia wyłóż cykorię, pokrojone pomidorki, ogórka, jabłko oraz jajko.

9.Całość posyp orzechami oraz polej sosem miodowo – musztardowym.

10. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.

Smacznego!

sałatka z cykorii

Sałatka z cykorii i jabłka − co ma w sobie dobrego?

Cykoria wyglądem przypomina miniaturową kapustę pekińską. Zarówno liście, jak i korzeń cykorii są niezwykle wartościowe pod względem składu. Różni je jednak zastosowanie. Liście świetnie nadają się do sałatek, natomiast korzeń cykorii mieli się na proszek i wykorzystuje jako bezkofeinowy zamiennik kawy.

Sezon na cykorię właśnie się rozpoczyna − trwa od listopada do kwietnia. Dlatego też postanowiłam to wykorzystać i przygotować sałatkę z cykorii.  

Sałatka z cykorii i jabłka to przede wszystkim bogate źródło witamin i składników mineralnych. Liście cykorii zawierają m.in. sporo potasu, kwasu foliowego i witaminy C. Obecność pokaźnej dawki β-karotenu chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Co istotne, cykoria jest niskokaloryczna. Jedna sztuka ok. 80 g, dostarcza jedynie 18,4 kcal! Jest więc idealnym produktem dla osób odchudzających się.

Cykorię najczęściej je się na surowo w postaci sałatek i surówek. Swoją drogą, sałatka z cykorii do obiadu to świetny pomysł na przemycenie wielu wartościowych składników. Cykorię można również gotować, zapiekać lub podawać jako przystawkę. Liście nadziane pysznym farszem z pewnością zrobią furorę na imprezie.

Swoją sałatkę wzbogaciłam również w zdrowe tłuszcze. Dodałam oliwę z oliwek i orzechy włoskie. Zawierają one jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają stężenie cholesterolu we krwi.

Koniecznie spróbuj mojej sałatki z cykorią w roli głównej, a przekonasz się, że naprawdę warto włączyć to warzywo do swojego jadłospisu.

Wartość odżywcza 1 porcji

WW: 2,5
WBT: 2,4

 Ilość w porcji (miara opisowa)Energia (kcal)Białko (g)Tłuszcz (g)Węglowodany (g)Błonnik (g)
Sałatka z cykorii1 talerz351,56,723,829,84,3


Więcej artykułów na ten temat

Ewa Antoniak