Zapalenie jelit – dieta i przepis na zupę warzywną z ryżem

9. 6. 2019 · Ewa Antoniak · 4 minuty czytania
  • dieta w chorobie
Zapalenie jelit – dieta i przepis na zupę warzywną z ryżem

W nieswoistych chorobach zapalnych jelit właściwa dieta ma ogromne znacznie. Zobacz, jak powinna wyglądać dieta na zapalenie jelit. Sprawdź też mój przepis na pyszną zupę warzywną z ryżem.

Nieswoiste zapalenie jelit – dieta w chorobie ma znaczenie!

Nieswoiste choroby zapalne jelit (ang. Inflammatory Bowel Syndrome, IBD) to grupa przewlekłych schorzeń, które przebiegają z okresami zaostrzeń i remisji (wyciszenia). Zalicza się do nich przede wszystkim wrzodziejące zapalenie jelita grubego i chorobę Leśniowskiego-Crohna. Zachorowalność na te choroby rośnie. Najczęściej w chorobę popadają osoby pomiędzy 20 i 40 rokiem życia. Przyczyny tych chorób nie są do końca znane. Jednakże podejrzewa się, że dużą rolę odgrywają czynniki genetyczne, infekcyjne, immunologiczne i środowiskowe (m.in. żywieniowe). Objawy nieswoistych chorób zapalnych jelit nie są jednoznaczne. Do głównych należą bóle brzucha i biegunki (nawet do kilkunastu wypróżnień dziennie), często z domieszką krwi w stolcu. Z czasem rozwija się niedożywienie, tracisz wtedy na wadze, pojawia się niedokrwistość i niedobory pokarmowe.

Zarówno w czasie zaostrzenia, jak i remisji choroby ważną rolę odgrywa właściwe żywienie. Wpływa ono na przebieg leczenia i długość okresów wyciszenia, bez objawów chorobowych.

Przepis na zupę warzywną z ryżem

Czas przygotowania: 90 minut

Ilość porcji: 3

Składniki:

  • 2 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka, korzeń
  • 1/8 selera
  • 2 ziemniaki
  • 1 noga z kurczaka
  • 5 łyżek ryżu
  • 2 łyżki koperku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • Przyprawy: kurkuma, lubczyk, pieprz ziołowy, papryka słodka, sól

składniki do zupy z ryżem

Przygotowanie:

1.Warzywa umyj i obierz.

2. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

3. Ziemniaka pokrój w kostkę.

4. Koperek posiekaj drobno.

składniki do zupy warzywnej

5. Wlej do garnka 2 l wody i włóż do środka mięso, 2 liście laurowe i 2 ziarenka ziela angielskiego. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

6. Do garnka dorzuć marchewkę, pietruszkę, selera i ryż. Gotuj przez 20 minut.

7.Następnie dorzuć ziemniaki. Zupa będzie gotowa, kiedy zmiękną.

8.W międzyczasie przypraw zupę kurkumą, lubczykiem, pieprzem ziołowym, papryką słodką i solą.

9. Na koniec dodaj do zupy koperek.

10. Zupę podawaj z pokrojonym na drobne części mięsem z kurczaka (bez skóry).

Smacznego!

zupa warzywna z ryżem

Zapalenie jelit – jaka dieta?

Dieta w czasie zaostrzeń zapalenia jelit i w okresie remisji jest różna. Tu chcę skupić się na podstawowych zaleceniach żywieniowych dla okresu wyciszenia choroby. Chciałabym zaznaczyć, że każdy może różnie reagować na ten sam sposób żywienia, dlatego też bacznie obserwuj reakcje swojego organizmu na poszczególne produkty i  staraj się wypracować właściwą dla siebie dietę.

Uważa się, że dieta chorych na IBD nie powinna w zasadniczy sposób odbiegać od zasad racjonalnego żywienia osób zdrowych. Najlepiej, żeby była łatwostrawna, urozmaicona i zbilansowana, czyli powinna dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Istnieją jednak produkty, które nie są dobrze tolerowane przez organizm chorego i mogą powodować uczucie dyskomfortu.

Dieta przy zapaleniu jelit – produkty, których lepiej się wystrzegać:

  • produkty wzdymające: ciemne pieczywo, kasze gruboziarniste, otręby, cebula, por, czosnek, kapusta, gruszki, śliwki, czereśnie, suszone owoce, kalafior, grzyby i potrawy smażone
  • produkty gazotwórcze: kapusta, kalafior, brokuły, szparagi, nasiona roślin strączkowych, cebula, por, jabłka, banany, mleko i niektóre produkty mleczne, cukier, słodycze, piwo i napoje gazowane
  • produkty wzmagające procesy fermentacyjne w jelicie: cukier, słodycze, owoce, soki owocowe, miód, dżemy, warzywa strączkowe i cebulowe, produkty drożdżowe, produkty bogate w laktozę
  • produkty działające drażniąco na jelita: owoce cytrusowe, owoce zawierające drobne pestki (truskawki, maliny, jagody, jeżyny, poziomki), orzechy, ostre przyprawy

Niezwykle ważne jest stosowanie odpowiedniej obróbki technologicznej jedzenia. Zaleca się gotowanie w wodzie lub na parze, pieczenie w folii aluminiowej lub pergaminie i duszenie. Lepiej zrezygnuj ze smażenia i pieczenia tradycyjnego.

Zaproponowana przeze mnie zupa składa się z bezpiecznych produktów, które nie podrażnią Twojego przewodu pokarmowego. Co więc jeść, kiedy dokucza Ci zapalenie jelit? Dieta i przepisy nie muszą być nudne. Wystarczy uważać na produkty, które mogą wywołać dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, żeby jak najdłużej zachować okres wyciszenia choroby.

Wartość odżywcza 1 porcji

WW: 

WBT: 1

 Ilość w porcji (g) Ilość w porcji (miara opisowa)Energia (kcal)Białko (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)Błonnik (g)
Zupa warzywna z ryżem3001 miseczka233,112,85,934,24,5

Więcej artykułów na ten temat

Ewa Antoniak