Dieta jelitowa – co jeść, a czego unikać przy zapaleniu jelit?

23. 5. 2023 · 6 minut czytania

W przypadku pojawienia się objawów zapalenia jelit konieczna jest modyfikacja sposobu żywienia, która pomoże je złagodzić. Przedstawiamy główne zasady diety przy tych zaburzeniach!

Milena Marchewka
Milena Marchewka
Dieta jelitowa – co jeść, a czego unikać przy zapaleniu jelit?

W przebiegu przewlekłych schorzeń zapalnych jelit, m.in. chorobie Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, odpowiednio dobrana dieta pomaga łagodzić nieprzyjemne objawy takie jak bóle brzucha, biegunki, nudności i wymioty. W artykule prezentujemy najważniejsze informacje o diecie zalecanej przy tych zaburzeniach.

Jaką dietę stosować przy zapaleniu jelit?

Przewlekłe choroby zapalne jelit wymagają dostosowania sposobu żywienia do występowania okresu zaostrzenia lub remisji oraz konkretnych objawów pojawiających się u pacjenta w danym momencie. Duże znaczenie ma również indywidualna tolerancja niektórych pokarmów (np. mleka i jego przetworów). W czasie silnego rzutu konieczne może być stosowanie diety płynnej lub żywienia dojelitowego czy pozajelitowego. Taki rodzaj postępowania dietetycznego przeprowadza się pod kontrolą lekarską. W przypadku lekkiego lub umiarkowanego nasilenia objawów często modyfikuje się tylko regularny jadłospis pacjenta, by pomóc niwelować dolegliwości.

Ogólne zasady diety w okresie łagodnego zaostrzenia choroby zapalnej jelit można zebrać w kilka wskazówek.

  • Spożywajod 4 do 6 posiłków dziennie. Zadbaj o ich regularność oraz niewielką jednorazową objętość.
  • Stosuj dietę łatwostrawną – ogranicz spożycie błonnika pokarmowego i wybieraj sposoby obróbki produktów, które ułatwiają jego trawienie (postaw na gotowane i przetarte warzywa oraz owoce zamiast surowych, unikaj spożywania orzechów, wybieraj produkty zbożowe w wersji „jasnej” zamiast tych wyprodukowanych z mąki razowej).
  • Dbaj o to, by posiłki zawierały produkty bogate w węglowodany (przede wszystkim produkty zbożowe) oraz białko (m.in. mięso, ryby, jaja) i były uzupełniane niewielkim dodatkiem tłuszczu.
  • Pamiętaj o wystarczającym nawodnieniu organizmu – spożywaj około 4-6 szklanek wody dziennie, a po każdym epizodzie biegunki lub wymiotów dodatkowo zwiększ ilość wypijanych płynów. W przypadku silnych objawów pomocne może być również dodawanie elektrolitów dla dorosłych do wypijanej wody.

Sprawdź przykładowe preparaty elektrolitowe: suplement diety Dicodral 60, suplement diety Elektrolity Liofilizowana Woda Kokosowa Singularis Superior oraz proszek w saszetkach o smaku malinowym Olimp Hydratonic Med.

Rekomendacje dla pacjentów w okresie remisji objawów zapalenia jelit są niemal całkowicie zgodne z podstawowymi zasadami zdrowego żywienia. Najważniejszą różnicą jest potrzeba obserwowania reakcji organizmu na przyjmowane produkty – niektóre z nich mogą wywoływać objawy braku tolerancji. Typowo problematycznymi składnikami są nabiał oraz żywność bogata w błonnik pokarmowy. Nie oznacza to, że każda osoba z zapaleniem jelit powinna wykluczać je z jadłospisu. Dietę eliminacyjną zaleca się w przypadku występowania dolegliwości w odpowiedzi na spożywanie danego pokarmu.

W łagodzeniu objawów mogą pomóc również leki na biegunkę oraz leki przeciwwymiotne i na nudności. Często rekomendowane jest również stosowanie probiotyków dla dorosłych. Zobacz np. suplement diety SymbioLact Comp lub kapsułki Enteromax.

 

Jaką dietę stosować przy zapaleniu jelit

Co jeść przy zapaleniu jelit?

W okresie występowania łagodnych objawów zapalenia jelit warto stosować dietę opartą o produkty łatwostrawne. Listę tych artykułów spożywczych przedstawiliśmy w tabeli poniżej.

Grupa produktów

Produkty zalecane przy zapaleniu jelit

Warzywa

W formie gotowanej: cukinia, dynia, pomidory bez skórki i pestek, szpinak, marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, bataty

Owoce

W postaci gotowanej lub w formie musów albo przecierów: jabłka, banany, mango, brzoskwinie, morele, owoce jagodowe bez pestek

Produkty zbożowe

Pieczywo pszenne jasne, suchary, kasza jaglana, kasza jęczmienna drobna, kuskus, ryż biały, makaron pszenny jasny, komosa ryżowa

Produkty mleczne

Fermentowane produkty mleczne (w przypadku dobrej indywidualnej tolerancji): jogurt naturalny, kefir, maślanka

Mięso

Chude rodzaje: kurczak i indyk bez skóry, królik, cielęcina, w mniejszych ilościach chude części wołowiny i wieprzowiny

Ryby

Chude, np. dorsz, mintaj, pstrąg, sola

Jaja

Najlepiej gotowane na miękko lub przygotowane w inny sposób bez dodatku tłuszczu

Tłuszcze

W ograniczonych ilościach, najlepiej dodawane na surowo po zakończeniu gotowania potrawy: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, masło

Desery

Kisiele, galaretki, dobrze rozgotowany pudding z tapioki, biszkopty

Napoje

Woda niegazowana, słabe napary herbaty, soki naturalne bez miąższu (np. jabłkowy, najlepiej rozcieńczony wodą)

 

Czego nie wolno jeść przy zapaleniu jelit?

W okresie występowania objawów zapalenia jelit konieczne jest unikanie spożywania:

  • Warzyw kapustnych i cebulowych,
  • Nasion roślin strączkowych (np. fasoli, ciecierzycy, soczewicy),
  • Pełnoziarnistych produktów zbożowych,
  • Nadmiaru tłuszczów, szczególnie w postaci poddawanej intensywnej obróbce termicznej,
  • Produktów smażonych,
  • Tłustego mięsa,
  • Ostrych przypraw,
  • Octu,
  • Produktów wędzonych,
  • Tłustych produktów mlecznych (np. śmietany, serów żółtych),
  • Napojów gazowanych,
  • Mocnej kawy i herbaty,
  • Napojów energetyzujących,
  • Kakao i czekolady,
  • Alkoholu.
    Co jeść przy zapaleniu jelit

    Dieta jelitowa – jadłospis

    Poniżej znajdziesz przykładowy jadłospis dla osoby z zapaleniem jelit w okresie lekkiego rzutu choroby:

    1. Śniadanie: jajko gotowane na miękko, jasne pieczywo, szpinak duszony bez tłuszczu.
    2. II śniadanie: ugotowany na wodzie pudding z tapioki, podany z jogurtem naturalnym oraz musem z brzoskwini i cynamonu.
    3. Obiad: dorsz pieczony w pergaminie z warzywami korzeniowymi (marchewką, selerem, pietruszką), przyprawiony sokiem z cytryny i ziołami prowansalskimi, skropiony oliwą z oliwek, podany z kaszą kuskus.
    4. Podwieczorek: domowy kisiel z owoców jagodowych (bez pestek).
    5. Kolacja: zupa warzywna z ryżem i mięsem z kurczaka (sprawdź przepis poniżej).

    Od dłuższego czasu towarzyszy Ci złe samopoczucie? Dowiedz się, jakimi zmianami w organizmie może być to spowodowane.

    Przepis na zupę warzywną z ryżem Ewy Antoniak

    Wypróbuj przepis na zupę warzywną z ryżem, która sprawdzi się jako element diety osoby z zapaleniem jelit w okresie łagodnego zaostrzenia objawów.

    Czas przygotowania: 90 minut

    Ilość porcji: 3-4

    Składniki:

    • 2 l wody
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka, korzeń
    • 1/8 selera
    • 2 ziemniaki
    • 1 noga z kurczaka
    • 5 łyżek ryżu
    • 2 łyżki koperku
    • 2 liście laurowe
    • 2 ziarenka ziela angielskiego
    • Przyprawy: kurkuma, lubczyk, papryka słodka, sól

    Przygotowanie:

    1. Warzywa umyj i obierz.
    2. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    3. Ziemniaka pokrój w kostkę.
    4. Koperek posiekaj drobno.
    5. Wlej do garnka 2 l wody i włóż do środka mięso, 2 liście laurowe i 2 ziarenka ziela angielskiego. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
    6. Do garnka dorzuć marchewkę, pietruszkę, selera i ryż. Gotuj przez 20 minut.
    7. Następnie dorzuć ziemniaki. Zupa będzie gotowa, kiedy zmiękną.
    8. W międzyczasie przypraw zupę kurkumą, lubczykiem, papryką słodką i solą. 
    9. Na koniec dodaj do zupy koperek.
    10. Zupę podawaj z pokrojonym na drobne części mięsem z kurczaka (bez skóry).
    Czego nie wolno jeść przy zapaleniu jelit

    Co warto pamiętać o diecie przy zapaleniu jelit? Podsumowanie

    Przy przewlekłych chorobach zapalnych jelit w okresie łagodnego zaostrzenia zaleca się stosowanie diety łatwostrawnej, opartej na produktach nieobciążających przewodu pokarmowego. Przy planowaniu jadłospisu warto kierować się wskazówkami opisanymi w artykule. Jednocześnie ważne jest, by obserwować reakcje organizmu na przyjmowany pokarm i zasady diety dostosowywać do indywidualnej tolerancji.

    Sprawdź również istotne informacje o wywołującej podobne objawy jak nieswoiste zapalnie jelit grypie żołądkowej oraz biegunce podróżnych.

    Źródła:

    1. Nagel P., Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego w okresie remisji, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-pokarmowego/zalecenia-dietetyczne-dla-pacjentow-z-wrzodziejacym-zapaleniem-jelita-grubego-w-okresie-remisji/ [dostęp 21.05.2023 r.]
    2. Baczewska Mazurkiewicz D., Rydzewska G. (2011), Problemy żywieniowe pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit, Przegląd Gastroenterologiczny, 6(2): 69-77, https://www.termedia.pl/Problemy-zywieniowe-pacjentow-z-nieswoistymi-chorobami-zapalnymi-jelit,41,16567,0,0.html [dostęp 21.05.2023 r.]
    3. Borys-Iwanicka Agnieszka (2018) Dieta w nieswoistych chorobach zapalnych jelit, W: Dieta w chorobach przewodu pokarmowego u dzieci, red. Elżbieta Krzesiek, Wrocław 2018, Wrocławskie Wydawnictwo Naukowe Atla 2, 95-107

      Więcej artykułów na ten temat

      O autorze
      Milena Marchewka
      Milena Marchewka
      Jestem magistrem dietetyki i osobą od wielu lat pasjonującą się kulinarną stroną zdrowego żywienia. Mam silne przekonanie, że umiejętność przygotowywania dań, które są jednocześnie wartościowe pod względem odżywczym i naprawdę nam smakują to jedna z podstaw dla długoterminowej profilaktyki najczęstszych chorób. Na co dzień zajmuję się m.in. prowadzeniem szkoleń z zakresu gotowania w restauracji specjalizującej się w kuchni roślinnej. Praktycznymi wskazówkami kulinarno-dietetycznymi chcę się dzielić również poprzez swoje artykuły.
      Przeczytaj więcej od tego autora
      O autorze
      Milena Marchewka
      Milena Marchewka
      Jestem magistrem dietetyki i osobą od wielu lat pasjonującą się kulinarną stroną zdrowego żywienia. Mam silne przekonanie, że umiejętność przygotowywania dań, które są jednocześnie wartościowe pod względem odżywczym i naprawdę...
      Przeczytaj więcej od tego autora