Żywienie w chorobie zwyrodnieniowej stawów. Czy dieta może pomóc w leczeniu?

30. 1. 2019 · 4 minuty czytania

Prawidłowe odżywianie ma wpływ na stan stawów i kości. Co jeść, by uchronić się przed stanami zapalnymi? Jakie składniki odżywcze powinny znaleźć się na Twoim talerzu? Sprawdź!

Monika Kaczorek
Monika Kaczorek
Żywienie w chorobie zwyrodnieniowej stawów. Czy dieta może pomóc w leczeniu?

Czy wiesz, że kondycja Twoich stawów zależy od tego, co jesz? Jedzenie jest naturalnym źródłem substancji, które budują kości i stawy. Niektóre produkty nawet zapobiegają stanom zapalnym i bólom stawów, a inne je leczą! Tym samym, niewłaściwa dieta może nasilić dolegliwości związanie ze stawami. Ale wystarczą niewielkie zmiany w diecie, żeby poczuć się lepiej! Pacjenci często nie wierzą w moc zdrowego żywienia i nie przywiązują do tego wagi. Zobacz, jak powinno wyglądać żywienie w chorobie stawów.

Zwyrodnienie stawów − dieta

Żeby wyleczyć chore stawy i problemy z tkanką łączną, najczęściej potrzebne są: odpowiednio dobrane leki, fizykoterapia i oczywiście zmiana stylu życia na zdrowszy. Dieta w chorobie zwyrodnieniowej stawów powinna dostarczać wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. W szczególności białek, nienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, związków siarkowych, a także substancji żelujących. Kiedy dostosowujesz dietę do zwyrodnienia stawów, warto wziąć pod uwagę  potencjalne powikłania, do których może dojść w organizmie w wyniku choroby, Są nimi np. miażdżyca, choroby sercowo-naczyniowe czy niewydolność nerek.

Sprawdź też preparaty wspomagające funkcjonowanie układu mięśniowo-szkieletowego.

Odpowiednio zbilansowana dieta może poprawić Twój ogólny stan zdrowia. Dieta może zapobiec stanom zapalnym i powikłaniom choroby. Co więcej, przy odpowiednio dobranej kaloryczności diety, możesz zrzucić nadmierne kilogramy, a to odciąży nieco stawy i także pomoże w leczeniu. Ważne jest, żeby skonsultować jadłospis z dietetykiem i lekarzem.

zwyrodnienie stawów ból

 

    Dieta w chorobie zwyrodnieniowej stawów: białko

    Bardzo istotne w diecie jest dostarczenie odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka. Białko pełni w  Twoim organizmie rolę strukturalną i budulcową, także stawów i kości. Posiłki w chorobie powinny zawierać białko, które pochodzi z chudego mięsa (drób, chuda wieprzowina), ryb (makrela, łosoś, halibut, śledź, sardynki, tuńczyk), mleka i jego przetworów (jogurt naturalny, kefir, maślanka, ser twarogowy), a także z jaj. Białko roślinne występuje w dużej ilości w nasionach roślin strączkowych, które również mogą znaleźć się w jadłospisie osoby cierpiącej na chorobę zwyrodnieniową stawów.

    dieta bogata w białko w chorobie zwyrodnieniowej stawów

    Dieta w chorobie stawów: błonnik, NNKT

    W diecie staraj się uwzględnić też pełnoziarniste produkty zbożowe, grube kasze i pełnoziarniste makarony. Błonnik pokarmowy, który jest w warzywach, owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych pomaga w utrzymaniu lub osiągnięciu prawidłowego wskaźnika masy ciała (BMI).

    Bardzo istotne w diecie jest dostarczanie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wkomponuj w dietę orzechy, pestki i nasiona, oleje roślinne (rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany), ryby morskie. Kwasy Omega-3 mogą będą dobrze działać na stawy ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne.

    błonnik w diecie w chorobie zwyrodnieniowej stawów

    Żywienie w chorobie: witaminy i minerały

    Zdrowa dieta dostarcza także zalecane ilości witamin i składników mineralnych. W diecie w chorobie zwyrodnieniowej stawów szczególnie istotne są antyoksydanty takie jak: karotenoidy, witaminy E, C, A, cynk i selen. Znajdziesz je najczęściej w warzywach i owocach, orzechach, nasionach czy produktach zbożowych. Możesz więc na co dzień cieszyć się zdrowymi koktajlami owocowo-warzywnymi i tworzyć swoje ulubione kombinacje.

    Sprawdź też tabletki z witaminami i minerałami.

    koktajle owocowo-warzywne - źródło antyoksydantów

     

    Na układ ruchu dobrze wpływa czosnek i cebula, ze względu na zawarte w nich związki siarki. Śmiało więc przyprawiaj swoje dania czosnkiem, cebulą, a także kurkumą, anyżem, goździkami, imbirem, bazylią, chrzanem, majerankiem, cząbrem, miętą i szałwią. Przyprawy te wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwobrzękowe, co łagodzi dolegliwości bólowe stawów.

    W aptece znajdziesz tez preparaty odżywcze do odżywiania w chorobie stawów. Są one oparte o siarczan glukozaminy i chlorowodorek glukozaminy. Mogą one poprawić funkcjonowanie stawów i zmniejszyć ich ból. Więcej na ten temat przeczytaj w artykule: Glukozamina na stawy. Kiedy wkomponować ją w dietę?

    Produkty zakazane w diecie na chorobę zwyrodnieniową stawów

    Jakie produkty nasilają dolegliwości związane ze stawami? Staraj się unikać czerwonego mięsa. Jedz tylko nieprzetworzone produkty mięsne, które są bogate w białko zwierzęce w stosunku 1:1 do białka pochodzenia roślinnego.

    Oleje roślinne bogate w kwasy Omega-6 (olej kukurydziany, słonecznikowy) sprzyjają stanom zapalnym. Unikaj też produktów wysokoprzetworzonych (słodyczy, zup z torebek, chipsów, fast foodów, mąki z wysokiego przemiału). Takie produkty jedzone w dużych ilościach wpływają na wzrost masy ciała. A to obciąża stawy. Co więcej, produkty te sprzyjają tworzeniu się w organizmie wolnych rodników, nasilają stres organizmu i tym samym pogłębiają stan zapalny stawów.

    Przy chorobie zwyrodnieniowej stawów uważaj też na mocną kawę, herbatę, alkohol w dużych ilościach, zwłaszcza podczas posiłków. Napoje z kofeiną obniżają przyswajalność białka, wapnia i składników mineralnych i witamin. Tym samym nie pomagając w leczeniu choroby zwyrodnieniowej.

    Żeby zapobiegać chorobie zwyrodnieniowej stawów czy pomóc sobie w jej leczeniu, nie musisz sięgać po specjalistyczne żywienie medyczne. Wystarczy, że dokonasz tylko kilku zmian w swoim codziennym menu. Pamiętaj, zdrowa dieta i właściwie dobrana aktywność fizyczna mogą pomóc Ci wyciszyć stan zapalny w stawach, a przez to zmniejszyć też dolegliwości bólowe.

      Więcej artykułów na ten temat

      O autorze
      Monika Kaczorek
      Monika Kaczorek
      Od zawsze wierzyłam w to, że zdrowe odżywianie ma kluczowe znaczenie w naszym życiu, dlatego też postanowiłam studiować dietetykę, gdzie pogłębiam wiedzę na ten temat. Szczególnie interesuję się dietetyką kliniczną, związaną z żywieniem osób chorych. Moją pasją jest również fotografia oraz grafika komputerowa. Udało mi się połączyć zainteresowania poprzez prowadzenie „Easy with food” – bloga o zdrowym odżywianiu.
      Przeczytaj więcej od tego autora
      O autorze
      Monika Kaczorek
      Monika Kaczorek
      Od zawsze wierzyłam w to, że zdrowe odżywianie ma kluczowe znaczenie w naszym życiu, dlatego też postanowiłam studiować dietetykę, gdzie pogłębiam wiedzę na ten temat. Szczególnie interesuję się dietetyką kliniczną,...
      Przeczytaj więcej od tego autora