Czosnek w kosmetyce: na trądzik, rozstępy i podrażnienia!

25. 1. 2021 · Natalia Klonowska · 8 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Czosnek w kosmetyce: na trądzik, rozstępy i podrażnienia!

Czosnek stosowany jest nie tylko w medycynie naturalnej czy w kuchni, ale i w kosmetyce. To doskonały obrońca Twoich komórek. Olejek czosnkowy leczy skórę, pobudza krążenie, wzmacnia włosy i wymiata wolne rodniki! Poznaj zdrowotne i urodowe właściwości czosnku.

Skąd się czosnek wziął w Europie?

Czosnek od wieków uznawany jest za jedną z naturalnych roślin leczniczych. Do Europy został przywieziony z Azji Środkowej. Według dawnych wierzeń posiadał magiczne właściwości − odpędzał złe duchy i chronił przed czarną magią. Obecnie wykorzystuje się go nie tylko do celów kulinarnych, ale również leczniczych i kosmetycznych.

uprawa czosnku

Na czym polega działanie czosnku?

Odpowiedź na to pytanie nasuwa się w trakcie analizy składu rośliny. Poza sporą ilością wody (około 65%), czosnek zawiera witaminy, aminokwasy, minerały, organiczne związki siarki, polisacharydy oraz tak zwany olejek czosnkowy. W sumie to ponad 200 substancji biologicznie aktywnych.

Spośród zawartych w nim witamin najwięcej jest witaminy C, bo około 31 mg na 100 g. Poza tym to doskonałe źródło witamin z grupy B (zwłaszcza B1 i B6). Składniki mineralne obecne w roślinie to głównie potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo.

Olejek czosnkowy ma właściwości bakteriobójcze głównie dzięki obecności alliny – aminokwasu zawierającego siarkę. Gdy tkanka czosnku zostaje uszkodzona, specjalny enzym zamienia allinę w bakteriobójczą allicynę. Wystarczy zgnieść główkę czosnku, żeby wywołać taką reakcję. Za mocny smak i aromat czosnku odpowiada właśnie ta substancja. Stwierdzono również, że allicyna jest skuteczna jako środek przeciwgrzybiczy, przeciwwirusowy i przeciwpasożytniczy. Inne substancje wykryte w olejku obejmują fitosterole, salicynę,kwas spirogenowy oraz związki siarczkowe. Nie da się dokładnie określić standardowej ilości olejku w jednym ząbku czosnku. Przypuszczalnie wynosi ona od 0,005% do 0,4%.

olejek czosnkowy

Czosnek − działanie lecznicze

Naukowcy dostrzegają leczniczy potencjał wyciągu z czosnku. Ma on stymulować funkcje odpornościowe, działać przeciwdrobnoustrojowo i przeciwutleniająco, zwiększać detoksykację obcych związków oraz chronić wątrobę. Wyciąg z czosnku zawiera 2 główne klasy składników przeciwutleniających, a mianowicie flawonoidy i związki siarki. Aktywność przeciwutleniająca rośliny oznacza jej zdolność do pokonywania wolnych rodników.

Czosnek w medycynie naturalnej uznawany jest za naturalny antybiotyk, który można stosować podczas infekcji. Według zaleceń Komisji Europejskiej lepiej sięgać po gotowe preparaty z czosnkiem lub z czosnku.



Dostępne są 4 rodzaje „przetworów czosnkowych”, w tym:

  • sok z surowego czosnku,
  • podgrzany sok czosnkowy,
  • suszony czosnek w proszku,
  • ekstrakt z dojrzałego czosnku.

Różne rodzaje preparatów czosnkowych mają inne właściwości farmakologiczne. Co ciekawe, wyciąg z dojrzałego czosnku ma silniejsze działanie immunomodulujące niż surowy czosnek.

Najbardziej przydatny jest ekstrakt z dojrzałego czosnku (AGE). Tak naprawdę to dość złożona mieszanka. Związki siarki zawarte w dojrzałym ekstrakcie czosnku zapobiegają uszkodzeniom oksydacyjnym. Ekstrakt chroni DNA przed wolnymi rodnikami i przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV oraz osłania ogranizm przed niektórymi formami immunosupresji (czyli obniżenia odporności) wywołanymi tym promieniowaniem.

czosnek główka

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Kuwejcie sugerują, że ekstrakt z Allium sativa (czosnku) obniża ciśnienie krwi i poziom glukozy w surowicy, jednocześnie zwiększa ilość przeciwutleniaczy. Naukowcy ci badali, czy czosnek rzeczywiście może zmniejszać uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki.  Zmierzyli całkowitą zawartość antyoksydantów w surowicy u szczurów z cukrzycą i nadciśnieniem tętniczym przed i po leczeniu czosnkiem. Po 3 tygodniach terapii ekstraktem z czosnku odnotowano, że poziom przeciwutleniaczy był znacznie wyższy, zarówno u szczurów z cukrzycą, jak i u szczurów z nadciśnieniem. Wnioski? Leczenie czosnkiem może zwiększyć całkowity poziom przeciwutleniaczy w organizmie. Badanie to zostało opublikowane w magazynie Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.

Najbardziej rozpowszechniony związek siarki to prawdopodobnie disiarczek diallilu (DADS). Nie jest najsilniejszym związkiem występującym w czosnku, ale według badań ma tę zaletę, że jest mniej lotny od innych składników. Poza tym nie degraduje się tak szybko, a jego korzyści zdrowotne nie zanikają w trakcie gotowania. DADS wzmacnia układ odpornościowy, poprawia jakość krwi i krążenie. Wykazano również, że obniża poziom cholesterolu i dzięki temu może pomóc w utrzymaniu zdrowego układu sercowo-naczyniowego.

główki czosnku

Czosnek w kosmetyce

W kosmetykach czosnek znajdziesz pod nazwą Allium Sativum (Garlic). Jakie właściwości czosnku sprawiają, że jego ekstrakt dodaje się do kremów, szamponów, odżywek i olejków do włosów, balsamów na cellulit?

Badania wskazują, że ekstrakt z czosnku:

  • poprawia mikrokrążenie podskórne,
  • zapobiega łupieżowi i wypadaniu włosów,
  • stymuluje naturalne funkcje mieszków włosowych,
  • wzmacnia cebulki włosów,
  • działa antyseptycznie i przeciwzapalnie,
  • jest doskonałym antyoksydantem,
  • pomaga pozbyć się nieestetycznych wyprysków,
  • jego naturalne właściwości przeciwwirusowe mogą pomóc zmniejszyć ból i obrzęk wywołany opryszczką,
  • jest przydatny w łagodzeniu objawów łuszczycy.

Według raportu Natural News allicyna, czyli najważniejsza substancja aktywna czosnku, zapewnia najwięcej korzyści zdrowotnych. Badanie wykazało, że oprócz właściwości przeciwgrzybiczych, przeciwstarzeniowych i wygładzających skórę, allicyna zwiększa także poziom przeciwutleniaczy w organizmie. O antyoksydantach w kosmetyce przeczytasz tu: Antyoksydanty: ochrona skóry mieszczucha!.

Im drobniejsze siekanie i intensywniejsze miażdżenie czosnku, tym więcej allicyny i tym silniejszy będzie miała efekt leczniczy. W przeszłości związek ten był stosowany w leczeniu infekcji skóry, takich jak grzybica stóp. Jednak zbyt duża ekspozycja na czosnek może powodować powstawanie pęcherzy na skórze.

Oprócz allicyny wysoka zawartość siarki w czosnku tonizuje skórę i nadaje włosom blasku. Siarka współdziała z witaminami z grupy B, wspomaga metabolizm organizmu i utrzymuje elastyczność w tkankach. Pomaga także w leczeniu i zapobieganiu łupieżowi.

Czosnek jest również źródłem selenu, któremu przypisuje się antynowotworowe własciwości. Selen współpracuje z witaminą E, co zwiększa jego moc antyoksydacyjną. Dzięki temu ma moc spowalniania widocznych objawów starzenia się komórek. Selen ma kluczowe znaczenie dla produkcji peroksydazy glutationowej − głównego przeciwutleniacza ludzkiego organizmu. Znajduje się on w każdej komórce.

Czosnek na trądzik

Allicyna pomaga zabić bakterie wywołujące trądzik, zmniejszyć obrzęk i stan zapalny oraz poprawić krążenie krwi. Dzięki temu skóra trądzikowa otrzymuje więcej składników odżywczych. Czosnek zawiera również tiosulfiniany, które działają przeciwbakteryjnie. Jak podają niektóre źródła, przy regularnym stosowaniu olejek czosnkowy oczyszcza skórę.

Czosnek zawiera witaminy i minerały zwalczające trądzik, takie jak witamina C, witamina B6, selen, miedź i cynk. Wykazano również, że korzystnie wpływa na kilka schorzeń takich jak rak czy łuszczyca. Niektóre badania dowodzą, że ma właściwości przeciwzapalne i pomaga w gojeniu ran, co z kolei pomaga zmniejszyć stan zapalny przy trądziku.

Sprawdź też, jak poradzić sobie z trądzikiem od noszenia maseczki ochronnej: Maskne: jak poradzić sobie z trądzikiem od maski?.

czosnek pomocny na trądzik

Czosnek na rozstępy

Niewiele możesz zrobić, aby zlikwidować rozstępy. Pisałam o tym w artykule: Rozstępy a plaża – jak zamaskować rozstępy?. Ale czosnek może pomóc zmniejszyć ich widoczność. Allicyna i siarka w czosnku zwiększają elastyczność skóry, co zapobiega powstawaniu rozstępów. Masaż gorącymi olejkami jest jednym z najczęściej proponowanych domowych środków na ten problem. Aby zwiększyć skuteczność masażu, dodaj sok ze zmiażdżonych ząbków czosnku do gorącego oleju, którego używasz. Regularnie stosuj olejek na rozstępy, a zauważysz różnicę w ciągu kilku tygodni. Zamiast soku można użyć również olejku czosnkowego. Uważaj, żeby nie dodać więcej niż pół łyżeczki.

czosnek na rozstępy

Czosnek − na co uważać?

Podobnie jak w przypadku innych naturalnych środków stosowanie czosnku może nieść ze sobą pewne ryzyko. Uważaj, jeśli masz wrażliwą skórę. Działania niepożądane związane z czosnkiem mogą obejmować: kontaktowe zapalenie skóry, alergiczne (kontaktowe) zapalenie skóry, pokrzywkę lub pęcherze. Ryzyko to nie ogranicza się do surowego czosnku. Produkty zawierające czosnek, takie jak olejki eteryczne, mogą również podrażniać skórę i oczy.

 

Źródła:

  1. Wells, D.: How to Treat Acne and Some Other Skin Conditions with Garlic, W: Healthline [online] Aktualizacja: 13.06.2018. [dostęp 20.01.2021]. Dostępny w Internecie: https://www.healthline.com/health/garlic-for-acne?fbclid=IwAR278jZlaQVHoCv2JUHT-0Q5Cjx-FYR2GNfUqhhUIwzQqhN4eRR5eDyEQRQ
  2. Pazyar, N., Feily, A: Garlic in dermatology, W: Dermatol Reports [online] 28.04.2011 [dostęp 20.01.2021]. Dostępny w Internecie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4211483/?fbclid=IwAR1kqQNhIKhYX1B769ixz-BO96O9Ujmhihvsah_7ACaTGfn6o32FBO0fzrM
  3. Jung, A.: 13 Surprising Garlic Benefits That Will Improve Your Life, W: The Healty [online] Aktualizacja: 25.11.2019. [dostęp 20.01.2021]. Dostępny w Internecie: https://www.thehealthy.com/nutrition/13-surprising-benefits-of-garlic/?fbclid=IwAR2ZIEQBjz0vXbUJdKFCXgWCbMUPNWzcQwbohyb23yKQGY_hd0gRum0t6j0
  4. Santos-Longhurst, A : Garlic on Your Hair? What to Keep in Mind, W: Healthline [online] Aktualizacja: 8.03.2019. [dostęp 20.01.2021]. Dostępny w Internecie: https://www.healthline.com/health/garlic-for-hair?fbclid=IwAR13D8TMWr7BuS8mT6uB7vUlADQ04ZPznPZ1KRkFqOuO1-E94C0P-KKilV0
  5. Schaefer, K.: Report Praises the Skin and Health Benefits of Garlic, W: Cosmetics&Toiletries [online] 20.03.2009 [dostęp 20.01.2021]. Dostępny w Internecie: https://www.cosmeticsandtoiletries.com/formulating/function/antimicrobial/41568362.html?fbclid=IwAR3xdEF79kIpaI5pW_4WMudmBvarMwrymG0I-f_M1sEztiYgkSFWPwtfMGk

Więcej artykułów na ten temat

Natalia Klonowska