Leczo z dynią − przepis na jesienny obiad dla sportowców

12. 10. 2018 · Izabela Daniel · 2 minuty czytania
  • przepisy dla sportowców
Leczo z dynią − przepis na jesienny obiad dla sportowców

Tak więc nastała piękna jesień, a razem z nią sezon na dynię! Dynia jest bardzo pożywnym warzywem, z której możesz wyczarować wiele kulinarnych cudów. Jednym z nich jest leczo z dyni z cukinią i piersią z kurczaka. To danie to świetne rozwiązanie dla aktywnych. Dlaczego?

Niskokaloryczne leczo z dyni

Początek jesieni otwiera sezon na piękną, pomarańczową dynię. Jest ona źródłem wielu składników odżywczych. Jak pewnie się domyślasz, jedzenie sezonowych warzyw i owoców to bardzo dobry pomysł. Kiedy dojrzewają naturalnie mają w sobie najwięcej witamin i minerałów, a także są po prostu smaczne.

Leczo z dyni, które dla Ciebie przygotowałam jest niskokaloryczne i świetnie nadaje się dla osób dbających o swoją sylwetkę.

Przepis na leczo z dyni z cukinią i piersią z kurczaka:

Składniki (na 6 porcji)

  • 1 mała dynia
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 2 pomidory
  • Słoik domowego sosu pomidorowego/butelka passaty pomidorowej
  • 1 cebulka
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
  • Dodatkowo: mięso z piersi kurczaka/kiełbasa + ryż do podania

składniki - przepis na leczo z dyni z cukinią i piersią z kurczaka

Sposób przygotowania

1. Wszystkie warzywa umyj i pokrój w kostkę.

2.W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie dodaj pokrojoną cebulkę.

3. Gdy cebulka się zeszkli, dodaj dynię i paprykę i smaż przez 5 minut.

4.Po 5 minutach dodaj cukinię i podsmaż kolejne 5 minut.

5. Następnie, zalej całość sosem pomidorowym lub passatą pomidorową i dopraw do smaku.

6.W międzyczasie podsmaż mięso i przygotuj ryż lub ziemniaki.

leczo z dynią - przygotowanie

Leczo z dyni dla sportowców

Leczo jest dobrym pomysłem dla sportowców, którzy muszą utrzymać rygorystyczne limity wagowe w swojej dyscyplinie. Takie limity są ważne nie tylko w sportach walki, takich jak kickboxing, MMA czy boks, ale również w skokach narciarskich, fitnessie czy w tańcu.

Leczo to przede wszystkim warzywa. Ma więc bardzo niską wartość kaloryczną przy dość dużej objętości. Co to oznacza? Że możesz najeść się leczem do syta i nie zjeść zbyt dużej liczby kalorii. Po takim leczo nie będziesz czuć głodu, które może Ci towarzyszyć na deficycie kalorycznym. Co więcej, duża porcja warzyw dostarczy Ci mnóstwa witamin, minerałów, a także błonnika pokarmowego.

Leczo możesz też wzbogacić o produkt białkowy, czyli np. pierś z kurczaka czy kiełbaskę. A żeby stworzyć pełnowartościowy posiłek możesz dodać do niego też węglowodanowy, takie jak ryż czy ziemniaki.

Wartość odżywcza 1 porcji

Nazwa potrawyIlość w porcji(g)Ilość  w porcji(miara opisowa)Energia (kcal)Białko (g)Tłuszcze (g) Węglowodany (g)WW
Leczo z dynią500-44129,97,163,46,3
Dynia1002 plastry331,30,37,70,77
Cukinia1001/3 sztuki171,20,13,20,32
Papryka501/3 sztuki160,70,33,30,33
Sos pomidorowy2001 szklanka6030,290,9
Cebula251/4 sztuki80,30,11,70,17
Oliwa z oliwek51 łyżeczka45-5--
Ryż basmati501/2 torebki1784,30,538,50,39
Pierś z indyka100-8419,20,7-

Więcej artykułów na ten temat

Izabela Daniel