Z nadejściem wiosny pojawiają się pierwsze młode warzywa − nowalijki, które kuszą swoim zapachem, barwą i smakiem. To dobre urozmaicenie jadłospisu po zimie. Jednak czy aby na pewno są zdrowe? Zobacz, co warto wiedzieć o nowalijkach i sprawdź przepis na sałatkę z młodych warzyw z domowym bajglem.
Spis treści:
- Nowalijki − wiosenne skarby?
- Nowalijki − przepis na sałatkę z młodych warzyw z domowym bajglem
- Sałatka z nowalijek − co ma w sobie cennego?
Nowalijki − wiosenne skarby?
Mianem nowalijek określa się młode warzywa, które ukazują się po raz pierwszy w sezonie. Zalicza się do nich m.in.: sałatę, szczypiorek, szpinak, koperek, natkę pietruszki, szparagi, ogórki, rzodkiewki, cebulę dymkę, rzeżuchę i młode marchewki i ziemniaki.
Warto wiedzieć, że nowalijki, które pojawiają się na sklepowych półkach w okresie od marca do maja uprawiane są w warunkach szklarniowych. Mają w ten sposób zapewnioną odpowiednią temperaturę, oświetlenie i wilgotność, przez co rosną znacznie szybciej niż na polu. Najczęściej hoduje się je na mieszance torfu, mikroelementów i nawozów. To właśnie nawożenie budzi największe obawy przed spożywaniem nowalijek.
Rzeczywiście, zbyt duża ilość nawozu, a konkretnie obecnego w nim azotu, może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Powstałe w roślinie azotany często przekształcają się w azotyny, które są prekursorami związków o działaniu rakotwórczym. Czy oznacza to, że powinieneś zrezygnować ze spożywania nowalijek?
Niestety rośliny pobierają z gleby azot w ilościach, do jakich mają dostęp, a nie tyle, ile potrzebują − chociażby do syntezy białek. Jego nadmiar magazynowany jest w korzeniach i liściach. Dla przykładu, najwięcej azotanów znajduje się w sałacie, rzodkiewkach czy marchwi. Na szczęście istnieje kilka wskazówek na to, jak ograniczyć ilość spożywanych substancji szkodliwych.
Sprawdź też przepis na sałatkę z buraka.
Kiedy kupujesz młode warzywa postaraj się zwrócić uwagę na kilka aspektów:
- Wybieraj warzywa z gładką skórką, bez pleśni i śladów gnicia. Liście nie powinny mieć żadnych przebarwień, bo żółte zabarwienie może świadczyć o przenawożeniu.
- Kupuj warzywa mniej wyrośnięte. Nienaturalnie wielkie mogą zawierać więcej związków azotowych.
- Przed spożyciem dokładnie umyj warzywa, co pozwoli na usunięcie części azotanów
i azotynów. W pozbyciu się szkodliwych substancji pomoże też obieranie nowalijek, bo najwięcej znajduje się tuż pod skórką. Gotowanie również zredukuje ich ilość. - Nie przechowuj warzyw w plastikowych opakowaniach! Brak dostępu do tlenu przyspiesza przekształcanie azotanów w szkodliwe azotyny.
- Najlepiej wybieraj warzywa z upraw ekologicznych lub od sprawdzonych dostawców.
Sprawdź też przepis na koktajl ze szpinakiem.