Cysteina − jak wpływa na mięśnie?

2. 4. 2020 · 3 minuty czytania

Jak działa cysteina? W jaki sposób wpływa na mięśnie? Komu jest polecana? W jakich produktach spożywczych się znajduje? Czy istnieją przeciwwskazania do jej stosowania? Sprawdź!

Izabela Daniel
Izabela Daniel
Cysteina − jak wpływa na mięśnie?

Cysteina często stosowana jest przez sportowców. Należy ona do grupy aminokwasów siarkowych. Mimo że cysteina spełnia wiele ważniejszych funkcji w organizmie, znajduje ona również zastosowanie w budowaniu masy mięśniowej. Dowiedz się więcej o roli, jaką  spełnia cysteina w pożywieniu.

Cysteina − co to jest?

Cysteina jest aminokwasem, a dokładniej aminokwasem endogennym. Ze względu na obecność siarki w jej budowie nazywana jest aminokwasem siarkowym.

 

Cysteina − działanie

Cysteina − włosy, skóra i paznokcie

W organizmie człowieka cysteinę można spotkać pod kilkoma postaciami. Mianowicie wchodzi ona w skład keratyny, która jest głównym składnikiem białkowym włosów, paznokci i skóry. Z tego względu suplementacja cysteiną może być polecana przy problemach z włosami czy paznokciami. Może pomagać także przy kłopotach z cerą.

Poza tym, cysteina wchodzi w skład kolagenu, który poprawia jakość skóry i wpływa na jej napięcie.

Sprawdź też suplementy i preparaty dla sportowców.

Cysteina w organizmie człowieka

Cysteina − przeciw wolnym rodnikom

Jedną z kluczowych funkcji cysteiny jest nasilenie syntezy glutationu − bardzo silnego przeciwutleniacza. Glutation odpowiada za wiązanie wolnych rodników − wpływają one na przyspieszenie procesów starzenia i rozwój różnych chorób cywilizacyjnych. Z tego względu glutation chroni między innymi błony komórkowe i zapobiega utlenianiu się cholesterolu.

Cysteina − detoksykacja

Cenioną cechą cysteiny jest również jej wpływ na detoksykację organizmu. Odpowiednie spożycie cysteiny chroni organizm przed nadmiernym gromadzeniem się toksyn, a także przyśpiesza ich usuwanie.

Cysteina − redukcja tkanki tłuszczowej i budowa mięśni

Cysteina pomaga sportowcom w budowaniu masy mięśniowej, a także w redukcji tkanki tłuszczowej. Z tego względu suplementacja preparatami bogatymi w cysteinę stosowana jest przez osoby, które chcą zredukować masę ciała. Cysteina przyśpiesza odbudowę białek ustrojowych − to pomaga w budowaniu mięśni. Ze względu syntezę glutationu cysteina może wpływać na sprawniejszą regenerację sportowca. Zobacz, jak przyspieszyć regenerację mięśni po treningu: Jak przyspieszyć regenerację mięśni po treningu?

cysteina działanie

 

Poza tym cysteina może wspomagać wysiłek fizyczny, co skutkuje poprawą efektywności treningów i uzyskiwanych wyników.

Cysteina w pożywieniu

Ze względu na to, że cysteina jest aminokwasem endogennym nie musisz jej dostarczać wraz z dietą, mimo że występuje ona powszechnie w żywności. Znajdziesz ją przede wszystkim wproduktach wysokobiałkowych, np. w mięsie drobiowym i wołowym, nasionach strączkowych (np. w fasoli, soczewicy czy soi). Cysteina znajduje się również w produktach, które nie zawierają znacząco wysokiej ilości białka w porcji, np. w mleku czy kukurydzy.

Sprawdź też, jaką rolę pełni białko w diecie.

Cysteina w suplementach

Cysteinę raczej ciężko jest znaleźć w mono preparatach zawierających czystą jej formę. Zazwyczaj wchodzi w skład mieszanek takich jak np. EAA, a także w postaci NAC (N-actylo-L-cysteina), czyli cysteiny w postaci acetylowej. Poza tym cysteina wchodzi w skład preparatów, które mają na celu detoksykację organizmu, a także w suplementach przeznaczonych do pielęgnacji włosów, skóry i paznokci.

L cysteina

Cysteina − dawkowanie i przeciwwskazania

Na cysteinę uważać powinny osoby chorujące na ciężką, ale rzadką chorobę genetyczną − cystynurię. Chorzy powinny unikać takich suplementów. Cystynuria daje o sobie znać najczęściej po 20. roku życia, a objawy wiążą się z typowymi jak dla kamicy kolkowymi bólami.

Na preparaty z cysteiną uważać powinny także kobiety w ciąży i karmiące, dzieci, a także diabetycy (NAC może hamować działanie insuliny). Suplementację najlepiej skonsultować z lekarzem lub farmaceutą.

Jak w wielu przypadkach, tak i w przypadku cysteiny suplementacja powinna być rozpatrywana indywidualnie. Dawka suplementu zależy od masy ciała i celu, w jakim została podjęta suplementacja. Mimo wszystko granice dawki wahają się od 500 − 1500 mg na dobę.

    Więcej artykułów na ten temat

    O autorze
    Izabela Daniel
    Izabela Daniel
    Jestem dietetykiem i współtworzę bloga o zdrowym odżywianiu i gotowaniu „Easy with food”. Od ponad 7 lat moją pasją jest zdrowe żywienie, ponieważ jest ono jednym z najważniejszych sposobów profilaktyki wielu chorób. Wierzę, że wprowadzając proste zmiany w codzienności, każdy z nas może zapobiec wielu schorzeniom, dlatego moją misją jest pomoc innym w osiągnięciu tego celu.
    Przeczytaj więcej od tego autora
    O autorze
    Izabela Daniel
    Izabela Daniel
    Jestem dietetykiem i współtworzę bloga o zdrowym odżywianiu i gotowaniu „Easy with food”. Od ponad 7 lat moją pasją jest zdrowe żywienie, ponieważ jest ono jednym z najważniejszych sposobów profilaktyki...
    Przeczytaj więcej od tego autora