Olej z nasion bawełny idealny dla skóry alergicznej!

22. 8. 2019 · Natalia Klonowska · 5 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Olej z nasion bawełny idealny dla skóry alergicznej!

Olej z nasion bawełny ma lekką konsystencję, działanie nawilżające i przeciwzapalne. Właśnie dlatego znalazł zastosowanie w wielu kremach i balsamach do skóry suchej, wrażliwej i podrażnionej, a nawet... trądzikowej! Zobacz, jakie właściwości ma olej z bawełny i gdzie można go znaleźć?

Olej z nasion bawełny – jak się go pozyskuje?

Olej z nasion bawełny, jak sama nazwa wskazuje, jest wytwarzany z nasion roślin bawełny. Są one produkowane w ogromnych ilościach w różnych miejscach, w tym w Stanach Zjednoczonych czy Indiach, gdzie stanowią 38% eksportu tego kraju.

plantacja bawełny

Żeby uzyskać olej z nasion łuska się je i w ten sposób odsłania się bogate w olej jądro. Następnie wyciska się je, żeby wydobyć cenny olej. Olej z nasion bawełny ma niską zawartość tłuszczów trans i często stosuje się go w kuchni, bo idealnie wydobywa smak potraw (jest jednym z głównych składników większości orientalnych dań). Jest też powszechnie stosowany jako forma biopaliwa. Wykorzystuje się go również w kosmetyce za względu na korzystne działanie i brak efektów ubocznych.

Olej z nasion bawełny – jaki wybrać?

Jednak nie wszystkie oleje z nasion bawełny są produkowane jednakowo. Wciąż trwa debata na temat tego, czy olej z nasion bawełny jest tak zdrowy. Olej może zawierać ponad 70% tłuszczów nienasyconych. Ale uwodorniony olej z nasion bawełny ma wyjątkowo wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, które mają negatywne skutki uboczne dla organizmu.

Dodatkowo, zastosowanie chemikaliów na plantacjach bawełny wzbudziło wiele obaw związanych z bezpieczeństwem stosowania oleju. Jednak dostępne są również organiczne nasiona bawełny i takich produktów najlepiej szukać.

olej z nasion bawełny

Olej z nasion bawełny − zastosowanie  

Ochrona skóry − olej z nasion bawełny na twarz

Miejscowe stosowanie oleju z nasion bawełny wpływa na poprawę wyglądu skóry. Olej nawilża skórę suchą i zapobiega jej przedwczesnemu starzeniu się. Aplikowany na twarz eliminuje stres oksydacyjny w skórze, dzięki czemu minimalizuje pojawianie się zmarszczek. Dlatego znajdziesz go m.in. w serum odżywczo-liftingującym Iwostin Estetic.

Regularne stosowanie pomaga w pozbyciu się wyprysków i blizn. Za takie działanie odpowiada wysoka zawartość witaminy E, a także innych wartościowych dla skóry przeciwutleniaczy. Witamina E pomaga walczyć ze szkodliwymi dla skóry wolnymi rodnikami. Zobacz, jakie jeszcze właściwości ma witamina E: Sekrety witaminy młodości − witamina E w kosmetykach.

Lekka konsystencja tego oleju sprawia, że doskonale nadaje się do użytku kosmetycznego, dzięki czemu jest powszechnym składnikiem kremów, balsamów itp. Kosmetyki z dodatkiem oleju z nasion bawełny nadają się do cery suchej, wrażliwej, starzejącej się, trądzikowej i podrażnionej.

kosmetyki z nasion bawełny

W pielęgnacji skóry suchej pomoże Ci fizjoderm balsam kuracja lipidowa od  Ziaja Med czy odżywczy krem regenerująco-wygładzający na dzień i noc Ziaja Cupuacu.

Działanie łagodzące i przeciwzapalne oleju z nasion bawełny wykorzystywane jest także w kosmetykach na trądzik. Znajdziesz go m.in. w składzie kremie na noc z retinolem Pharmaceris T Pure Retinol 0,3. To kosmetyk, który swoje działanie opiera na skoncentrowanym retinolu, który pomaga wygładzić trądzikowe grudki i zmniejsza stan zapalny skóry.

Łagodzące działanie oleju wykorzystane zostało także w pielęgnacji skóry podrażnionej. Jest to jeden ze składników kremu ochronnego Mosqiterum, który nakłada się na skórę po ukąszeniu komara. Zobacz też domowe sposoby na ugryzienia komarów: Co na ugryzienie komara? Czyli domowe sposoby na swędzące bąble.

Ochrona włosów − olej z nasion bawełny na włosy

Badania wykazały, że niektóre oleje roślinne mogą poprawiać zdrowie włosów, dzięki swoim właściwościom nawilżającym. Olejej roślinne zapobiegają utracie protein zawartych we włosach, chronią przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych i negatywnymi efektami zabiegów fryzjerskich. To wszystko razem sprawia, że włosy są mniej podatne na zniszczenia i złamania.

naturalne kosmetyki z nasion bawełny

Wzmacnia układ odpornościowy

Przeciwutleniacze obecne w oleju z nasion bawełny pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny i obciążenie układu odpornościowego. W ten sposób chronią organizm przed typowymi patogenami i ciałami obcymi.

Przyspiesza leczenie ran

Olej z nasion bawełny przyspiesza proces gojenia ran, dzięki wysokiemu poziomowi przeciwutleniaczy i zawartości witaminy E. Niektórzy regularnie nakładają go na świeże rany, skaleczenia czy zadrapania. Tokoferol (jedna z form witaminy E) stymuluje wzrost nowych, zdrowych komórek skóry i chroni przed potencjalną infekcją.

cera sucha pielęgnacja z nasion bawełny

Poprawia funkcje poznawcze

Jednonienasycone i wielonienasycone tłuszcze hamują rozwój chorób neurodegeneracyjnych, takich jak demencja. Jeśli używasz naturalnego, nierafinowanego oleju z nasion bawełny, może on zmniejszyć stan zapalny połączeń nerwowych i zapobiec odkładaniu się płytki beta-amyloidowej. Dzięki temu pojawia szansa na utrzymanie lepszej kondycji umysłu w podeszłym wieku.

olej z nasion bawełny dla cery suchej

Zmniejsza stan zapalny

Udowodniono, że jednonienasycone tłuszcze hamują stany zapalne w całym ciele, niezależnie od tego, czy są spożywane, czy stosowane miejscowo. Regularne stosowanie tego oleju może złagodzić przewlekłe objawy zapalenia stawów, dny moczanowej czy bólów głowy. Stosowany w kuchni jako dodatek do potraw może regulować pracę żołądka i optymalizować trawienie.

olej z nasion bawełny na twarz

Działanie przeciwnowotworowe?

Badania naturalnie występującej w roślinie bawełny toksyny (gossypolu) sugerują, że może ona zmniejszać poziom wzrostu tkanki prostaty. Mniejszy przyrost prostaty to mniejsze ryzyko raka tego narządu (Anticancer Research, 2006).

Niestety, w zależności od rodzaju i źródła oleju, może zwiększać się ryzyko innych rodzajów raka, dlatego olej z nasion bawełny należy rafinować, żeby usunąć gossypol. Ta naturalnie występująca toksyna nadaje olejowi żółty kolor i chroni roślinę przed owadami. Nierafinowany olej z nasion bawełny jest czasem stosowany jako pestycyd. 

Więcej artykułów na ten temat

Natalia Klonowska