Olej z pachnotki − balsam na cerę trądzikową i skórę po 30.!

31. 3. 2019 · Aleksandra Anna Wolska · 5 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Olej z pachnotki − balsam na cerę trądzikową i skórę po 30.!

Olej z pachnotki to genialne panaceum na młodzieńczy trądzik. Ze względu na flawonoidy i związki fenolowe, olej z pachnotki pomaga także w zachowaniu młodego wyglądu skóry – działa jako antyoksydant. Olej z pachnotki łagodzi stany zapalne skóry, działa antyseptycznie i nawilża skórę. Polecany jest nawet alergikom. Zobacz, co jeszcze kryje w sobie olej z pachnotki.

Olej z pachnotki – co to jest?

Pachnotka zwyczajna, zwana w botanice Perilla frutescens, to jednoroczna roślina. Olej z pachnotki, o którym chcę Ci więcej opowiedzieć, pochodzi z owoców pachnotki, które zawierają w sobie około 50% substancji oleistych. Pachnotka zwyczajna uprawiana jest głównie w Azji – w Chinach, Japonii czy Wietnamie. Pachnotka w Polsce często może być spotyka jako roślina doniczkowa.

Olej z pachnotki najczęściej wykorzystuje się w kosmetyce i medycynie naturalnej. Choć w Azji wykorzystywany jest także w przemyśle, głównie w lakiernictwie.

olej z pachnotki

A co dobrego znajduje się w tym oleju? Olej z pachnotki przede wszystkim zawiera kwas tłuszczowy alfa-linolenowy, który należy do grupy olejów omaga-3. Oprócz tego znajduje się w nim kwas linolowy, który pochodzi z grupy omega-6 i kwas oleinowy – omega-9. W oleju z pachnotki znajdują się także cenne związki fenolowe (katechina, kwercetyna, chrysoeriol, luteoiln czy kwas rozmarynowy). To także dobre źródło flawonoidów i antocyjanów, które m.in. działają przeciwutleniająco.

Olej z pachnotki – zastosowanie w kosmetyce

Olej z pachnotki, dzięki swojemu składowi, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Dodatkowo, ma zdolność ochrony skóry przed słońcem. Działa też antyalergicznie.

olej z pachnotki zastosowanie w kosmetyce

Olej z pachnotki na skórę wrażliwą

Kwasy tłuszczowe oleinowy i linolowy pomagają w regeneracji komórek skóry. Dlatego właśnie olej ten nadaje się do skóry z problemami. Olej z pachnotki jest na tyle delikatny, że dodawany jest do kosmetyków nawet dla bardzo wrażliwej skóry. Znajdziesz go w składzie m.in. bioaktywnego balsamu kojąco-ochronnego Oillan Active czy w kremie barierowym Olian Active.

Olej z pachnotki sprawdza się także w pielęgnacji skóry wrażliwej, podatnej na alergie. Ma działanie antyhistaminowe. Dodatkowo, olej z pachnotki nawilża i natłuszcza skórę.

wrażliwa skóra - olej z pachnotki

Olej z pachnotki na zmarszczki

Olej ten często jest też nazywany eliksirem młodości. A to m.in. dzięki zawartości cennych flawonoidów, czyli naturalnych przeciwutleniaczy. Antyoksydanty pomagają zachować młody wygląd skóry na dłużej. Jednym z największych wrogów Twojej skóry jest stres oksydacyjny. Jego przyczyną są m.in. wolne rodniki. To one odpowiadają za przedwczesne starzenie się skóry. Olej z pachnotki wyłapuje wolne rodniki tlenowe i chroni skórę przed degeneracją komórek.

Badania dowodzą także, że olej z pachnotki wspomaga produkcję kolagenu i elastyny w skórze. Działanie regeneracyjne pomaga także w redukcji zmarszczek i oznak zmęczenia skóry. Olej z pachnotki możesz stosować bezpośrednio na skórę, najlepiej na noc. Możesz też dodawać go do swoich kremów czy maseczek.

Olej działa prewencyjnie i ochrania skórę przed przedwczesnym starzeniem się. Dlatego możesz zacząć go stosować już po 25. roku życia, kiedy produkcja kolagenu zaczyna słabnąć. Jako antyoksydant pomoże Ci też walczyć z zanieczyszczeniami środowiska, które bardzo niekorzystnie wpływają na Twoją skórę. Przydaje się zwłaszcza w warunkach miejskich, gdzie stężenie pyłów i szkodliwych substancji w powietrzu jest szczególnie duże.

Ten olej pomoże Ci także w walce z przebarwieniami słonecznymi. Ważne jest jednak, żeby bardzo regularnie i systematycznie go stosować.

olejek z pachnotki na zmarszczki

Olej z pachnotki na trądzik

Przeprowadzone badania laboratoryjne wykazały, że olej z pachnotki przeciwdziała bakteriom Propionibacterium Agnes, które odpowiadają za powstawanie trądziku młodzieńczego. Olej z pachnotki likwiduje więc przyczynę trądziku i działa też objawowo. Kwasy tłuszczowe i związki fenolowe pomagają ukoić podrażnioną skórę trądzikową i wyciszyć stany zapalne. Olej z pachnotki odgrywa bardzo istotną rolę w gospodarce olejami i substancjami tłuszczowymi w skórze. Odblokowuje ujścia gruczołów łojowych i mieszków włosowych, przez co na Twoje skórze nie tworzą się oleiste wypryski.

Olej z pachnotki mogą także w regeneracji skóry i gojeniu się blizn po trądziku. Pomaga także zwalczyć zaskórniki. Tak więc może stanowić świetne uzupełnienie oczyszczania skóry.

co na trądzik - olej z pachnotki

Olej z pachnotki na włosy

Ze względu na to, że olej z pachnotki świetnie radzi sobie z regeneracją skóry, a także ma działanie antyseptyczne, może pomóc Ci w leczeniu łupieżu czy przesuszonej skóry głowy. Dodatkowo, olej z pachnotki wzmacnia włosy, odżywia je. Najlepiej olej stosuj bezpośrednio na głowę (w niewielkich ilościach) i wcieraj go końcówkami palców tak, żeby pobudzić cebulki do pracy.

Olej z pachnotki w medycynie naturalnej

Olej z pachnotki ma zastosowanie nie tylko w kosmetyce, ale i w medycynie. Polecany jest nie tylko przez dermatologów we wspieraniu walki z trądzikiem młodzieńczym. Ma także dobry wpływ na układ krążenia (układ sercowo-naczyniowy).

Jak wspomniałam, olej ma działanie przeciwalergiczne. Kwercetyna i kwas rozmarynowy hamują wydzielanie histaminy. Olej z pachnotki ma także zdolność wspierania Twojego układu odpornościowego.

pachnotka uprawa

A jak stosować olej z pachnotki? Możesz go pić. Ale staraj się nie przekraczać dawki 1 łyżeczki dziennie. Pamiętaj, że oleje są wysokokaloryczne. Według medycyny naturalnej taki specyfik pomaga nawet przy leczeniu kataru czy objawów przeziębienia. Może też działać przeciwalergicznie.

Olej z pachnotki to genialny, naturalny kosmetyk do skóry trądzikowej, dojrzałej czy podrażnionej. Świetnie wpływa na produkcje substancji tłuszczowych w skórze. Pomoże także w szybszej regenracji skóry i ukoi podrażnienia. 

Więcej artykułów na ten temat

Aleksandra Anna Wolska