Węgiel aktywny − zbawienie dla problematycznej cery

31. 1. 2018 · Aleksandra Anna Wolska · 4 minuty czytania
  • tajemnicze właściwości

Węgiel aktywny jest całkowicie naturalnym i bezpieczną substancją, która świetnie się sprawdzi w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Dzięki swoim zastosowaniom w medycynie i kosmetyce nazywany jest „czarnym złotem”. Przy tym, jest naprawdę łatwo dostępny i tani! Przekonaj się, jakie tajemnicze właściwości posiada jeszcze węgiel aktywny!

Węgiel aktywny − co to jest?

Węgiel aktywny (inaczej węgiel leczniczy lub aktywowany) pozyskiwany z surowców organicznych o budowie polimerycznej, takich jak miazga drzewna, węgiel brunatny i kamienny czy torf. Następnie surowce te są aktywowane chemicznie lub fizycznie (np. za pomocą wysokiej temperatury).

Węgiel występuje najczęściej w postaci czarnych tabletek lub proszku. Węgiel aktywny wykorzystywany jest również do produkcji filtrów, które usuwają zanieczyszczenia powietrza (np. w dzbankach do filtracji wody pitnej, maskach antysmogowych czy oczyszczaczach powietrza). Wykorzystuje się go również do procesu oczyszczania ścieków. 

Węgiel aktywny produkowany jest na skalę masową od początków XX wielu. Szacuje się, że produkcja węgla aktywnego na świece wynosi około 1 mln ton rocznie i ciągle wzrasta

Węgiel w kosmetyce

Medyczne właściwości węgla aktywnego

Węgiel aktywny wykorzystywany jest przede wszystkim przy łagodzeniu objawów biegunki, a także przy innych dolegliwościach żołądkowych, takich jak: zatrucia, niestrawność i wzdęcia. Węgiel usuwa z organizmu szkodliwe bakterie i toksyny, przez co pozwala na jego prawidłowe oczyszczanie się. Węgiel najpierw absorbuje toksyny i bakterie, a następnie pomaga w wydalaniu ich. Ponadto, tworzy barierę ochronną, która pokrywa błonę śluzową układu pokarmowego.

Węgiel aktywny pomoże usunąć z organizmu takie toksyny jak sole metali ciężkich, zbyt duże dawki leków (np. paracetamolu czy antydepresantów), fenole, salicylany, a także alkohol i nikotynę. Przy zatruciu, najlepiej przyjąć węgiel aktywny w ciągu jednej godziny od zatrucia. Pamiętaj jednak, żeby nie przekraczać zalecanej dawki węgla aktywnego, bo może to grozić nadmierną utratą enzymów trawiennych i witamin z organizmy.

Jako że węgiel aktywny wykazuje działanie antybakteryjne, stosowany jest przy gojeniu się ran, zwłaszcza tych ropiejących, mocno zakażonych i niechcących się goić.

Węgiel kosmetyczny

Węgiel aktywny w kosmetykach

Węgiel aktywny jest przede wszystkim jednym z głównych składników wszelkich kosmetyków dla cer tłustych i trądzikowej. Pozwala na usunięcie zmian trądzikowych i zaskórników. Węgiel aktywny najczęściej używany jest w preparatach oczyszczających skórę, takich jak: mydła, żele do mycia twarzy, peelingi oraz szampony do włosów. Wynika to z jego właściwości silnie oczyszczających i ściągających skórę. Ponadto, posiada on ogromne zdolności adsorpcji, czyli wiązania szkodliwych cząsteczek, dzięki czemu dokładnie oczyszcza skórę i pochłania z niej szkodliwe substancje i toksyny. Węgiel aktywny, jak już wspomniałam wcześniej, ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Świetnie radzi sobie również z pozbyciem się zrogowaciałego naskórka oraz nadmiaru sebum. Co więcej, polecany jest w  walce z brzydkimi i ropiejącymi ranami po zmianach trądzikowych i różnego rodzaju przebarwieniami. Wyrównuje też koloryt skóry i sprawia, że się nie świeci.

Dzięki stosowaniu kosmetyków z węglem aktywnym możesz pozbyć się zatkanych porów, nadmiaru sebum i trądziku. Pamiętaj jednak, że poprawa kondycji skóry nie będzie możliwa bez odpowiedniego nawilżenia. Dlatego, warto połączyć porządne oczyszczanie za pomocą węgla aktywnego z dogłębnym nawilżeniem skóry (w postaci odżywczych kremów, serum lub maseczek do twarzy

Czarna maska węglowa

Czarna maska na twarz z węglem

Kosmetyki z węglem aktywnym możesz również przyrządzić samodzielnie.  Jak przygotować maseczkę oczyszczającą  z węglem aktywnym? Jedną łyżeczkę z proszek z węgla aktywnego (albo rozdrobniona tabletka albo już gotowy proszek kupiony w aptece) zmieszaj z hydrolatem, miodem i gęstym jogurtem naturalnym, tak żeby uzyskać gęstą konsystencję. Taką maseczkę nałóż na około 10 − 15 minut i następnie spłucz letnią wodą. Taka czarna maseczka na twarz dogłębnie ją oczyści, a także (dzięki pozostałym składnikom) odpowiednio  nawilży. Możesz również zastosować gotowe produkty z węglem aktywnym, dostępne w aptece lub drogerii, np. L'biotica Maska Węglowa, oczyszcza i detoksykuje.

Węgiel w kosmetykach

Węgiel na włosy

Węgiel aktywny stosowany jest również w szamponach do włosów, bo pozwala na dokładne oczyszczenie skóry głowy i włosów, nie powodując przy tym podrażnień. Polecany jest szczególnie dla osób mających problem z przetłuszczaniem się włosów i łupieżem. Jeżeli nie masz akurat szamponu, który zawierałby ten składnik, możesz dodać około pół łyżeczki proszku z węgla aktywnego do preparatu, którego obecnie używasz.

Węgiel na zęby

Węgiel aktywny stosowany jest również przy wybielaniu zębów. Możesz znaleźć ten składnik w pastach wybielających i innych preparatach służących do wybielania zębów. Pozwala on przede wszystkim na skuteczne usunięcie ze szkliwa przebarwień z kawy czy herbaty.

Więcej artykułów na ten temat