Olej słonecznikowy jako składnik kosmetyków. Na co pomoże?

20. 8. 2019 · Aleksandra Anna Wolska · 5 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Olej słonecznikowy jako składnik kosmetyków. Na co pomoże?

Olej słonecznikowy polecany jest przede wszystkim do pielęgnacji skóry trądzikowej i tłustej. Zawiera w sobie duże ilości kwasu linolowego, który rewitalizuje skórę i świetnie ją nawilża. Olej słonecznikowy możesz więc znaleźć nie tylko na półce kuchennej, ale także w składzie wielu kosmetyków. Zobacz, jakie jeszcze tajemnicze właściwości skrywa w sobie ten składnik.

Olej słonecznikowy − właściwości

Olej słonecznikowy znajduje się w kuchni chyba każdej tradycyjnej pani domu. Ale czy wiesz, że jest on też bardzo cennym składnikiem wielu kosmetyków do twarzy? Na liście składników kosmetyków znaleźć możesz go pod nazwą HELIANTHUS ANNUS (SUNFLOWER) SEED OIL (nazwa w systemie INCI).

Olej słonecznikowy tłoczony jest z pestek (nasion) słonecznika na zimno, a więc w temperaturze niższej niż 40 stopni C. Wtedy zachowuje najwięcej właściwości odżywczych. Ma oleistą, lekko żółtawą barwę. Ten żółty barwik to beta-karoten, który bardzo dobrze wpływa na Twoją skórę. Im ciemniejsza barwa oleju tym więcej w nim beta-karotenu. Zwróć też uwagę, że więcej właściwości odżywczych mają oleje nierafinowane – te mogą być ciemniejsze i bardziej mętne, bo nie są poddawane obróbce chemicznej.

słonecznik

Choć najczęściej olej słonecznikowy znaleźć możesz w plastikowych butelkach na półkach sklepu spożywczego, to nie jest właściwy sposób jego przechowywania. Olej słonecznikowy, który chcesz stosować w kosmetyce, powinien być przechowywany w lodówce i zamknięty w brązowej, nieprzepuszczającej światła butelce. W ten sposób zachowuje swoje właściwości odżywcze na dłużej i nie utlenia się.

Olej słonecznikowy zawiera w sobie kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 i niewielką ilość kawasów tłuszczowych z grupy omega-3. Stosunek kwasów omega-6 do omega-3 nie jest najlepszy dla Twojego organizmu. Co jeszcze znajduje się w oleju słonecznikowym? Kwasy tłuszczowe nasycone: palmitynowy (ok. 6,4%), stearynowy (ok. 3,6%) i arachidowy (0,2%), kwasy tłuszczowe jednonienasycone: oleinowy (19,3%) i ikozenowy (0,1%), i co najważniejsze kwasy wielonienasycone: alfa-linolenowy, czyli omega-3 (0,6%) i linolowy, czyli omega-6 (64,4%). To właśnie ten ostatni składnik jest cennym źródłem dla Twojej skóry: zmiękcza naskórek i go nawilża, zmniejsza widoczność przebarwień na skórze, stymuluje odnowę komórek skóry i odmładza skórę.  W składzie oleju słonecznikowego znajduje się także spora dawka witaminy E, a także miedzi i żelaza.

olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy − zastosowanie w kosmetyce i… nie tylko!

Olej słonecznikowy bardzo często stosuje się w kosmetykach naturalnych, ale nie tylko. Najczęściej znaleźć możesz go w kosmetykach do pielęgnacji skóry, takich jak żele, płyny i mleczka do nawilżania ciała – tych pod prysznic i tych stosowanych na sucho.

Bardzo ciekawy sposób na wykorzystanie pielęgnacyjne oleju słonecznikowego wymyślili Rosjanie. Tereny byłego ZSRR od dawna są jednym największych producentów oleju słonecznikowego. Rosjanie wpadli na pomysł ssania oleju słonecznikowego. Ma on łagodzić stany zapalne w jamie ustnej. Olej słonecznikowy ssie się przez kilkanaście minut, a następnie wypluwa. W ten sposób zapobiega się rzekomo chorobom jamy ustnej.

olej słonecznikowy na twarz

Olej słonecznikowy na twarz

Olej słonecznikowy polecany jest przede wszystkim do pielęgnacji skóry tłustej, mieszanej i z tendencją do trądziku. Dlaczego? Wszystko dzięki kwasowi tłuszczowemu omega-6, czyli kwasowi linolowemu. Jest on składnikiem ludzkiego sebum i cementu międzykomórkowego. Dlatego właśnie reguluje nadmierne przetłuszczanie się skóry (wyrównuje działanie gruczołów łojowych). Kwas linolowy doskonale nawilża skórę i pozostawia ją gładką. Przy trądziku naskórek często staje się gruby i szorstki. Olej słonecznikowy likwiduje ten problem.

pielęgnacja skóry olejem słonecznikowym

Duża zawartość witaminy E sprawia, że olej słonecznikowy stanowi doskonały antyoksydant. Stosowany może być przy skórze dojrzałej, ale też jako regeneracja skóry po zabiegach kosmetycznych czy słońcu. Witamina E przede wszystkim działa prewencyjnie, a więc zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Działanie przeciwstarzeniowe oleju słonecznikowego zostało wykorzystane w peelingu do skóry suchej, wrażliwej i zmęczonej od Sylveco. Wygładzający peeling Sylveco pomaga wygładzić skórę i delikatnie zredukować przebarwienia na twarzy – to także jedna z zalet oleju słonecznikowego, choć w przypadku tego kosmetyku efekt rozjaśnienia wspomagany jest przez korund.

Witamina E przyspiesza także regenerację komórek skóry. Takie właśnie zadanie spełnia w zestawie kosmetyków Oliage od Dermedic (naprawczy krem na noc i skoncentrowany krem przeciwzmarszczkowy pod oczy).  Co więcej, olej słonecznikowy chroni skórę przed promieniami słonecznymi. Dlatego znajduje się on właśnie w brązującym olejku do opalania Nuxe Sun SPF 30. Zobacz inne kosmetyki do opalania od Nuxe, które miałam przyjemność testować tego lata: Słoneczna wyprawka! Recenzja zestawu NUXE SUN.

olej słonecznikowy zastosowanie

Olej słonecznikowy bardzo często znajduje się także w kosmetykach przeznaczonych do wrażliwej, przesuszonej czy atopowej skóry, także w kosmetykach dla dzieci. W emulsji do mycia Pro Itch Control od Cetaphil olej słonecznikowy ma nawilżać skórę i zapobiegać jej wysychaniu.

Olej słonecznikowy na włosy

Olej słonecznikowy możesz stosować także do nawilżenia włosów. Najlepsze efekty zobaczysz przy olejowaniu włosów wysokoporowatych, a więc zniszczonych. Olej ten jest także częstym składnikiem kosmetyków nawilżających i odbudowujących włosy, np. maski do włosów farbowanych Ziaja Intensywny Kolor.

olej słonecznikowy na włosy

Olej słonecznikowy ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni! To przede wszystkim bardzo skuteczny kosmetyk naturalny do pielęgnacji skóry trądzikowej i przetłuszczającej się. Chroni skórę przed wolnymi rodnikami, zmiękcza naskórek i nawilża cerę i włosy.

Więcej artykułów na ten temat

Aleksandra Anna Wolska