Pieczone jabłka z nadzieniem - niskokaloryczny jesienny deser!

8. 10. 2018 · 3 minuty czytania

Pieczone jabłka to doskonały sposób na zdrowe i smaczne danie. Owoce zawierają bardzo dużo błonnika wspierającego perystaltykę jelit. Dowiedz się więcej!

Monika Kaczorek
Monika Kaczorek
Pieczone jabłka z nadzieniem - niskokaloryczny jesienny deser!

Chłodny październik to idealna okazja na osłodzenie sobie jesiennych wieczorów. Przepis na pieczone jabłka jest banalnie prosty i smakuje wyśmienicie. Jabłka to prawdziwy skarb polskiej jesieni, są też niskokaloryczne i mają mnóstwo witamin. Oto przepis na pieczone jabłka z 2 różnymi nadzieniami.

Deser z owoców sezonowych. Dlaczego warto kupować owoce sezonowe?

Na co teraz mamy sezon? Jesienią wśród owoców królują gruszki, śliwki, winogrona, żurawina i właśnie jabłka. Warto sięgać po sezonowe z kilku powodów. Owoce sezonowe mają najwięcej witamin i składników mineralnych. Dlaczego? Rosną wtedy one „na świeżo” i ich czas przechowywania znacznie się skraca. Można powiedzieć, że trafiają prosto z drzewa na Twój talerz. Owoce sezonowe są też smaczniejsze. W sezonie owoce są też tańsze i są wtedy dostępne w każdym sklepie spożywczym. Mają w sobie też mniej pestycydów w porównaniu do owoców kupowanych poza ich sezonem. Samo zdrowie!

Sprawdź też, dlaczego domowe sposoby na szybkie chudnięcie są nieskuteczne.

 

Przepis na pieczone jabłka

Składniki (6 porcji)

  • 6 jabłek

Nadzienie 1:

  • 4 łyżki domowych powideł śliwkowych bez cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 garść orzechów włoskich i laskowych

Nadzienie 2:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek płatków owsianych górskich
  • 1 garść orzechów włoskich i laskowych
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cynamonu
piecznone jabłka z nadzieniem

Sposób przygotowania:

1.Umyj jabłka, odkrój czapeczkę i wydrąż środek na nadzienie.

2.Do blendera włóż wszystkie składniki 1. lub 2. nadzienia i  delikatnie zmiksuj.

3.Nadziej jabłka. Wstaw je w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C na około 1/2 godziny.

Smacznego!

Sprawdź też przepis na budyniowe naleśniki bez cukru.

przygotowanie pieczonych jabłek z nadzieniem

Pieczone jabłka na odchudzanie

Dlaczego jabłka to dobry pomysł, kiedy jesteś na diecie? Jabłka są jednymi z mniej kalorycznych owoców − jedno jabłko to około 70 − 80 kcal. Jabłka mają w sobie bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego, szczególnie frakcji rozpuszczalnej. Błonnik z jabłek jest bardzo ważny w diecie dla osób, które próbują zrzucić kilka kilogramów. Błonnik to substancja, która wspomaga trawienie i oczyszcza jelita − działa jak szczotka i sprząta wszystkie niepotrzebne resztki jedzenia. Co więcej, daje uczucie sytości i zapobiega napadom głodu. Wszystko to sprawia, że kiedy jesteś na diecie odchudzającej śmiało wybieraj jabłko jako dodatek do owsianki czy też właśnie w formie zdrowego deseru, np. pieczonych jabłek.

Mój deser zawiera również orzechy − to bardzo cenne źródło błonnika, składników mineralnych, witamin oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Więcej o orzechach przeczytasz w artykule: Orzechy – właściwości odżywcze. Czy można je jeść przy odchudzaniu?

Kiedy jesteś na diecie, mogą zdarzać Ci się chwile słabości. To normalne. Wtedy nachodzi Cię pewnie ochota na coś słodkiego. Żeby nie sięgać po niezdrowe, kaloryczne, słodkie przekąski (batony, cukierki, czekoladki, ciasta) polecam wypróbować przepis na pieczone jabłka. Zaspokoją Twoją chęć na coś słodkiego, a przy okazji dostarczą organizmowi wiele cennych substancji. Deser ten jest również bardzo sycący, dlatego doskonale sprawdzi się jako słodkie drugie śniadanie w pracy czy jako podwieczorek do gorącej herbaty.

Dieta odchudzająca wymaga wielu wyrzeczeń. Polega ona na znacznym deficycie kalorycznym, dlatego tak ważne jest, żeby była ona dobrze skomponowana i żeby nie doskwierał Ci głód. Taki efekt możesz uzyskać, kiedy zapewnisz sobie odpowiednią podaż błonnika pokarmowego. A osiągnąć Ci to pomoże właśnie ten pyszny, ciepły deser jabłkowy.  

Wartość odżywcza 1 porcji jabłka z nadzieniem z jogurtu

Nazwa składnika/Ilość na porcję (g)Ilość miara domowaEnergia KcalBiałko (g)Tłuszcz (g)Węglowodany (g)Błonnik (g)WW
Jabłko pieczone z nadzieniem179 2174,1711,0629,6652,5
Miód51 łyżeczka150,02-4,12-0,4
Orzechy włoskie82 sztuki521,225,221,10,50,06
Orzechy laskowe82 sztuki501,24,861,340,80,05
Jogurt naturalny151 łyżka100,740,450,63-0,06
Płatki owsiane51 łyżeczka180,630,33,410,40,3
Jabłko1381 sztuka720,360,2319,063,31,63

    Więcej artykułów na ten temat

    O autorze
    Monika Kaczorek
    Monika Kaczorek
    Od zawsze wierzyłam w to, że zdrowe odżywianie ma kluczowe znaczenie w naszym życiu, dlatego też postanowiłam studiować dietetykę, gdzie pogłębiam wiedzę na ten temat. Szczególnie interesuję się dietetyką kliniczną, związaną z żywieniem osób chorych. Moją pasją jest również fotografia oraz grafika komputerowa. Udało mi się połączyć zainteresowania poprzez prowadzenie „Easy with food” – bloga o zdrowym odżywianiu.
    Przeczytaj więcej od tego autora
    O autorze
    Monika Kaczorek
    Monika Kaczorek
    Od zawsze wierzyłam w to, że zdrowe odżywianie ma kluczowe znaczenie w naszym życiu, dlatego też postanowiłam studiować dietetykę, gdzie pogłębiam wiedzę na ten temat. Szczególnie interesuję się dietetyką kliniczną,...
    Przeczytaj więcej od tego autora