Sok z jarmużu i jabłka − sprawdź przepis!

27. 11. 2019 · 3 minuty czytania

Sok z jarmużu stanowi kopalnię witamin i minerałów, dlatego poleca się go jako dodatek do koktajli i sałatek. Jeśli nie masz pomysłu na jego wykorzystanie, sprawdź nasz przepis!

Jolanta Chojnowska
Jolanta Chojnowska
Sok z jarmużu i jabłka − sprawdź przepis!

Sok z jarmużu to świetny sposób na dostarczenie do organizmu bogactwa witamin i minerałów, które zapewnia jarmuż. To warzywo jest świetnym dodatkiem nie tylko do dań „na słono”. Idealnie sprawdza się też w słodkich, owocowych sokach i koktajlach. Sprawdź mój przepis na pełen witamin zielony napój owocowy z jarmużem!

Jarmuż − modne i zdrowe warzywo

Jeszcze do niedawna ciężko było spotkać jarmuż na sklepowych półkach. Jednak od kilku lat staje się on coraz bardziej popularny i znaleźć go można niemal w każdym warzywniaku.

Jarmuż to roślina z rodziny kapustowatych. Ma on długie, zielone lub fioletowe liście. Jarmuż jest delikatny w smaku i przypomina połączenie brokułu, kapusty i szpinaku. Najczęściej jedzony jest jako składnik warzywnych sałatek, makaronowych dań lub w formie pieczonych chipsów.

Dzisiaj postanowiłam zrobić szybki owocowy smoothie – pełen witamin, składników mineralnych i (oczywiście) smaku. Zobacz, jak zrobić sok z jarmużu!

Sprawdź też witaminy i minerały w tabletkach.

 

Sok z jarmużu − przepis

Czas przygotowania: 5 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4 garści jarmużu (80 g)
  • 2 małe kiści winogron (180 g)
  • 1 jabłko (100 g)
  • 1 cytryna (80 g)
  • 1 duża szklanka wody (300 g)
  • ksylitol do smaku
sok z jarmużu

Przygotowanie:

1. Umyj jarmuż, porwij na kawałki i usuń twarde części. Wrzuć je do kielicha blendera.

2. Umyj jabłko i usuń z niego gniazdo nasienne. Pokrój owoc na mniejsze części i dodaj do kielicha blendera.

3. Dodaj umyte winogrona, sok z jednej cytryny i wodę.

4. Blenduj wszystko przez ok. 1 minutę na wysokich obrotach.

5. Dodaj odpowiadającą Ci ilość ksylitolu.

Smacznego!

Sprawdź też pieczone jabłka z nadzieniem.

Sok z jarmużu i jabłka

Sok z jarmużu − właściwości

Jarmuż jest niskokaloryczny – 100 g tego warzywa dostarcza jedynie około 50 kcal! Jest on szczególnie polecany osobom odchudzającym się i chorym na cukrzycę ze względu na bardzo niski indeks glikemiczny i wysoką zawartość błonnika pokarmowego. To bogate źródło wielu witamin i składników mineralnych, takich jak wapń, potas, beta-karoten, witamina C, K i witamin z grupy B.

W tabeli znajdziesz wartości odżywcze, które dostarcza Ci 100 g jarmużu.

 Zawartość w 100 g
Wartość energetyczna49 kcal
Białko ogółem4,28 g
Tłuszcz0,93 g
Węglowodany8,75 g
Błonnik3,6 g
Witamina C       120 mg
Tiamina0,110 mg
Ryboflawina0,130 mg
Niacyna1,000 mg
Witamina B60,271 mg
Kwas foliowy141 μg
Witamina A9990 IU
Witamina K704.8μg
Wapń150 mg
Żelazo1,47 mg
Magnez47 mg
Fosfor92 mg
Potas491 mg
Sód38 mg
Cynk0,56mg

Warto zwrócić również uwagę na właściwości przeciwnowotworowe jarmużu. Za to działanie odpowiada kilka różnych związków występujących w tym warzywie. Tak, jak inni przedstawiciele roślin z rodziny krzyżowych (czyli brokuły, brukselka, czy kalafior), jarmuż jest źródłem sulforafanu – silnie przeciwnowotworowego związku. Wykazano, że większe spożycie warzyw zawierających ten związek zmniejsza ryzyko zachorowania m.in. na nowotwór żołądka, jelita grubego i pęcherza moczowego.

Dodatkowo, jarmuż zawiera przeciwutleniacze takie jak beta-karoten, luteina czy zeaksantyna. Uczestniczą one w hamowaniu procesów oksydacyjnych i przyczyniają się przy tym do zapobiegania procesom nowotworowym i chorobom układu krążenia. Luteina i zeaksantyna zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej przez co często są głównymi składnikami suplementów diety wspomagających działanie narządu wzroku.

Wartość odżywcza 1 porcji:

WW: 1,5

WBT: 0

Nazwa   Ilość (g)Ilość w miarach domowychEnergia (kcal) Tłuszcz (g)Węglowodany (g) Białko (g)
Sok z jarmużu2001 szklanka580,2914,941,20
Jarmuż 201 garść100,14 2,000,66
Winogrona 451/2 kiści 310,07 8,140,32
Jabłko251/4 sztuki130,04  3,45  0,06
Cytryna201/4 sztuki40,04  1,350,16  

 

 

    Więcej artykułów na ten temat

    O autorze
    Jolanta Chojnowska
    Jolanta Chojnowska
    Jestem dietetykiem po Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i współautorką bloga "Easy with food". Moją pasją jest zdrowe odżywianie, a przede wszystkim wymyślanie zdrowszych wersji klasycznych słodyczy i fast foodów. W wolnych chwilach relaksuję się przy malowaniu ścian, odnawianiu starych mebli i innych pracach remontowych.
    Przeczytaj więcej od tego autora
    O autorze
    Jolanta Chojnowska
    Jolanta Chojnowska
    Jestem dietetykiem po Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i współautorką bloga "Easy with food". Moją pasją jest zdrowe odżywianie, a przede wszystkim wymyślanie zdrowszych wersji klasycznych słodyczy i fast foodów. W wolnych...
    Przeczytaj więcej od tego autora