Olej tamanu - naturalna pielęgnacja skóry tłustej i trądzikowej

30. 11. 2021 · Aleksandra Anna Wolska · 9 minut czytania
  • oleje

Czym jest olej z tamanu? Właściwości lecznicze i kosmetyczne zawdzięcza on NNKT, fitosterolom, kumarynie, kwasowi kalofillowemu oraz kallofilloidynie. Pozyskuje się go z owoców drzewa Tamanu. Olej ten doskonale radzi sobie z trądzikowymi wypryskami, nawilża skórę oraz nadaje blask włosom. Dowiedz się więcej o tajemniczych właściwościach, jakie posiada olej tamanu.

Olej tamanu − co to jest?

Olej tamanu (foraha) to bogaty w substancje odżywcze surowiec pozyskiwany z owoców drzew Calophyllum Inophyllum Linn, które naturalnie rosną w południowej Azji i na wyspach na Pacyfiku. W języku polskim drzewo to nazywa się gumiakiem. Roślina ta porasta urokliwe obszary Polinezji. Znaleźć ją można także na piaszczystych wybrzeżach Afryki. Ludność zamieszkująca regiony Pacyfiku wykorzystuje dobrodziejstwo drzew tamanu od wielu pokoleń. Kora, liście, pędy i owoce drzew znajdują zastosowanie w leczeniu schorzeń skórnych (dzięki specyfikom stosowanym zewnętrznie oraz ludowym „lekarstwom” przyjmowanymi doustnie). Nic więc dziwnego, że drzewo to uznawane jest w ich folklorze za święte. To z drewna tamanu rzeźbiono posążki bogów.

olej z tamanu

Drzewko tamanu stanowi ozdobę polinezyjskich ulic − jego liście oraz pachnące kwiaty są niezwykle urokliwe. Roślina wznosi się na wysokość 2-3 metrów. Jej liście są grube i twarde, a kora pokrywająca pień przybiera czarną barwę. Drzewa obficie rodzą owoce w gronach.

Skąd pochodzi olej? Tę egzotyczną substancję wytłacza się na zimno z pestek suszonych owoców drzewa tamanu. Każda pestka zawiera w sobie nawet 75% oleju, a z jednego drzewa można rocznie uzyskać nawet 18 kg oleju tamanu.

tamanu olej

Olej tamanu − właściwości

Jak wygląda olej z tamanu? W zależności od rodzaju owocu może przybierać barwę od zielonożółtej po ciemnobrązową (brunatną), a nawet ciemnozieloną. To gęsta ciecz, która zwykle zawiera w sobie osady. Ma bardzo charakterystyczny ziołowy zapach, który wyczujesz w nierafinowanym (organicznym) oleju.

W jego składzie znajdziesz:

  • Kwas oleinowy (NNKT) − poprawia przenikalność substancji aktywnych w głąb skóry,
  • Kwas linolowy (NNKT),
  • Glicerydy − nawilżają i chronią skórę
  • Fitosterole − działają ochronnie na płaszcz hydrolipidowy, wzmacniają ją i uszczelniają,
  • Witaminę F − odżywia i natłuszcza skórę,
  • Fosfoaminolipidy − chronią skórę,
  • Kumarynę − działa jak naturalny antybiotyk (zabija bakterie), antyseptyk i przyspiesza gojenie,
  • a przede wszystkim: kwas kalofillowy i kallofilloidynę − flawonoidy, które przyspieszają gojenie i regenerację skóry.

Dzięki tłoczeniu oleju na zimno z pestek gumiaka substancja ta zachowuje wiele wysokiej jakości elementów odżywczych.

olej tamanu efekty

Olej tamanu − zastosowanie w medycynie

Ten zielonozłoty surowiec wykazuje właściwości lecznice w chorobie reumatycznej. Stosowanie go bezpośrednio na zmienione chorobowo miejsca, może przynosić ulgę i łagodzić objawy bólowe. Mieszkańcy Polinezji stosowali go również na siniaki czy trudno gojące się rany.

Nie do przecenienia jest jego zastosowanie w schorzeniach skóry, takich jak łuszczyca czy grzybica. Ze względu na swoje antyseptyczne i antybiotyczne działanie, łagodził rozwój chorób pochodzenia bakteryjnego oraz grzybiczego. Dlatego właśnie dziś zyskuje coraz większą popularność jako środek na trądzik zwyczajny. Flawonoidy mają także właściwości łagodzenia opuchlizn.

olej tamanu właściwości

Kallofilloidyna w połączeniu z NNKT wspomaga leczenie trudno gojących się ran, a nawet oparzeń skórnych. Sprzyja także zanikaniu blizn oraz rozstępów na ciele. Kumaryna działa na ciało człowieka przeciwzapalnie, dlatego właśnie olej często znajduje się w składach preparatów polecanych przy różnego rodzaju dermatozach.

Olej tamanu − jak stosować w kosmetyce?

Olejki do twarzy zyskują coraz większą popularność. Tłoczone na zimno, zawierają całą gamę składników odżywczych, które potrafią zniwelować niemal każdy problem skóry, a do tego doskonale nawilżają i działają antyoksydacyjnie. Nic więc dziwnego, że miłośniczki kosmetycznych innowacji coraz chętniej sięgają po egzotyczne oleje. Jednym z nich jest właśnie olej tamanu.

olej tamanu jak stosować

Choć od lat polinezyjskie ludy stosują olej tamanu w lecznictwie, najczęściej olej ten wykorzystuje się komercyjnie w kosmetyce. Można stosować go tak samodzielnie na skórę, włosy oraz paznokcie, (np. olej tamanu Nacomi), jak i w kosmetykach, w których wspomagany jest innymi substancjami aktywnymi. Olej tamanu nie tylko działa antyseptycznie, ale przede wszystkim, ze względu na obecność kwasu oleinowego oraz linolowego (NNKT) nawilżająco i łagodząco. Jakie ma zastosowanie w kosmetyce?

Jeżeli chcesz odnaleźć olej tamanu w składach kosmetyków, na liście INCI szukaj nazwy Calophyllum Inophyllum (Tamanu) Oil.

olej tamanu na twarz

Olej tamanu na twarz

Poleca się go zwłaszcza przy problemach z trądzikiem zwyczajnym. Nie tylko nawilża skórę, ale i redukuje kolonie bakterii za niego odpowiedzialnych (przypomnę tylko, że trądzik najczęściej wywoływany jest przez bakterie z rodziny Propionibacterium acnes). Kumaryna, kwas kalofillowy i kallofilloidyna pomagają wyciszyć stan zapalny − zwłaszcza 2 ostatnie działają antyseptycznie. Dodatkowo olej ten przyspiesza gojenie się już zaczerwienionych i zaognionych wyprysków na skórze. Olej z tamanu pomaga oczyścić pory i zredukować liczbę zaskórników (białych i ciemnych łebków).

Do cery trądzikowej polecam Ci serum dla cery z problemami i trądzikowej iossi. Kosmetyk koi skórę wrażliwą i minimalizuję ropne wypryski. W jego składzie znajdziesz organiczne, naturalne substancje, takie jak olej jojoba, witamina E czy olej konopny, który także wspomaga walkę z trądzikiem. W tym serum do twarzy zastosowano także olejki eteryczne − oprócz olejku z krwawnika znajduje się w nim olejek z drzewa herbacianego.

 

 

Olej tamanu zmniejsza opuchliznę, co oznacza, że można stosować go na skórę pod oczami, zwłaszcza jeżeli chcesz zmniejszyć oznaki niewyspania czy zmęczenia. Zobacz też artykuł: Opuchnięte oczy: jak zlikwidować poduszki pod oczami? Sprawdź 6 sposobów!

tamanu olej właściwości

Flawonoidy wyłapują wolne rodniki tlenowe, co sprawia, że olej tamanu działa antyoksydacyjnie. Funkcja ta jest wyjątkowo ważna jesienią i zimą, kiedy skóra narażona jest na szkodliwe działanie zawieszonych w powietrzu pyłów i zanieczyszczeń w postaci smogu. Każdy mieszkaniec dużego miasta powinien zwracać szczególną uwagę na obecność antyoksydantów, czy to w kosmetykach, czy w diecie. Przeczytaj także artykuł: Antyoksydanty: ochrona skóry mieszczucha! Ochrona przed działaniem oksydantów istotna jest także w lecie, kiedy narażasz się na wysokie promieniowanie UV i fotostarzenie skóry.

Olej tamanu doskonale wpływa na skórę suchą, bardzo suchą i odwodnioną. Dlaczego? Z co najmniej 2 względów. Po pierwsze, kwas oleinowy i kwas linolowy nawilżają skórę, łagodzą podrażnienia i przyspieszają regenerację przesuszonego, popękanego naskórka. Po drugie, fitosterole wzmacniają nieszczelny − w przypadku skóry suchej − płaszcz hydrolipidowy. Pamiętaj, że skóra sucha i odwodniona to nie to samo. Cera sucha wymaga stałego wzmacniania warstwy lipidowej, a cerze odwodnionej wystarczy dobre nawilżenie od środka i od zewnątrz. Zobacz także artykuł: Skóra odwodniona, to nie zawsze skóra sucha! Sprawdź, jaka jest różnica

Kwas linolowy dobrze wpływa także na skórę tłustą − reguluje on wydzielanie sebum i substancji oleistych przez gruczoły. Dzięki temu twarz staje się bardziej matowa i wygląda zdrowiej. Do cery tłustej polecam Ci nawilżający krem Bioderma Sebium Hydra, który zapobiega tworzeniu się wyprysków trądzikowych. Przy bardzo wrażliwej cerze tłustej i trądzikowej sprawdzi się również kosmetyk La Roche-Posay Effaclar H.

olej tamanu zastosowanie

Warto też podkreślić rolę, jaką odgrywa kwas oleinowy. Jego obecność sprawia, że skóra lepiej przyjmuje składniki odżywcze − kwas oleinowy zwiększa jej przenikalność. Dodanie kilku kropli oleju z tamanu do kremu czy serum wzmocni ich działanie.

Olej tamanu na włosy

Po pierwsze doskonale wpływa na kondycję włosów − nawilża je i dodaje im blasku. Możesz wykorzystywać go do rutynowego olejowania włosów wysokoporowatych raz lub nawet 2 razy w tygodniu. Wypróbuj go przy rozjaśnianych i przesuszonych zabiegami fryzjerskimi pasmach. Możesz dodawać go do odżywki do włosów lub ulubionego szamponu. Nałóż kilka kropel czystego oleju na dłonie, rozetrzyj go w nich i następnie wetrzyj w mokre końce włosów. To pomoże wygładzić zniszczone i suche rozdwajające się końcówki.

Właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i łagodzące sprawdzą się także w schorzeniach skalpu, takich jak łuszczyca skóry głowy czy łupież. Pamiętaj jednak, że naturalne środki powinny stanowić uzupełnienie, a nie zamiennik kuracji dermatologicznej przepisanej przez lekarza.

olej z tamanu właściwości

Olej tamanu do ciała

Składnik ten doskonale działa na blizny. Badanie przeprowadzone w 2001 roku przez naukowców z laboratorium Bioscience dowiodło, że stosowanie oleju tamanu bezpośrednio na bliznę (nawet taką mającą ponad 1 rok) widocznie ją redukuje i przyspiesza gojenie. Osoby biorące udział w tym teście posiadały blizny ponad 1 rok i stosowały specyfik przez 9 tygodni.

Daje to dość duże nadzieje na zmniejszenie widoczności blizn, także blizn pooperacyjnych oraz rozstępów. Zobacz, co jeszcze możesz stosować na rozstępy w artykule: Najlepszy krem na rozstępy – ranking TOP 7. W walce z bliznami pomoże Ci także olejek z ekstraktem z pereł Noscar.  

Olej tamanu dodawany do ulubionego balsamu pomoże nawilżyć  bardzo suchą skórę. Będzie wspierał jej warstwę lipidową, zwłaszcza w trudnym okresie grzewczym. Olej z tamanu jest bezpieczny, dlatego możesz nakładać go także bezpośrednio na skórę, nawet w stężeniu 100%. Co więcej, świetnie sprawdzi się jako pielęgnacja skóry po depilacji − a to dzięki właściwościom łagodzącym ból oraz wyciszającym stan zapalny. Punktowo nakładaj go dla uśmierzenia bólu po ukąszeniu komara, obtarciu czy zadrapaniu.

Olej tamanu nadaje się do kuracji skóry po lecie − regeneruje naskórek, który ucierpiał w czasie kąpieli słonecznych. Co więcej, sam posiada zdolność pochłaniania promieni słonecznych UV w pewnym zakresie. Nie polegaj jednak na nim jako jedynym filtrze ochrony przeciw UVA i UVB.

olej z tamanu jak stosować

Czy olej z tamanu jest dla Ciebie?

Egzotyczne drzewo gumiak, gęsto pokrywające wyspy Polinezji i południowej Azji daje drogocenny olej tamanu. Efekty osiągane dzięki niemu w kosmetyce są bardzo obiecujące. Naturalny składnik z owoców drzewa tamanu łagodzi wypryski trądzikowe, nawilża skórę suchą i reguluje wydzielanie sebum przez cerę tłustą. Można go także stosować na skórę głowy, dla uzyskania pięknego połysku włosów oraz na rozstępy. W medycynie ludowej olej tamanu miał zastosowanie przeciwbólowe, przeciwreumatyczne, a przede wszystkim był niemal uniwersalnym środkiem leczniczym na wiele dermatoz. Dziś dodawany jest do kosmetyków przeciwtrądzikowych, ale i stosuje się go także samodzielnie na skórę. Czy jest dla Ciebie? Jeżeli masz skórę suchą, chcesz pozbyć się opuchlizny, przyspieszyć gojenie ran lub wspomóc leczenie trądziku, odpowiedź brzmi: tak!

Źródła:

  1. Michalak-Stoma A., Chodorowska G., Juszkiewicz-Borowiec M., Gerkowicz A., Bartosińska J., Rola Propionibacterium acnes ( P. acnes) w patogenezie trądziku pospolitego. Dostępny online: http://www.czytelniamedyczna.pl/3329,rola-propionibacterium-acnes-p-acnes-w-patogenezie-tradziku-pospolitego.html, [dostęp: 29.11.2021]

  2. Kulik N. Olej tamanu - skuteczny w walce z cerą trądzikową oraz w redukcji blizn i rozstępów, [w:] Portal Biotechnologia.pl. Dostępny w Internecie: https://biotechnologia.pl/kosmetologia/olej-tamanu-skuteczny-w-walce-z-cera-tradzikowa-oraz-w-redukcji-blizn-i-rozstepow,16538, [Dostęp: 29.11.2021]

Więcej artykułów na ten temat