Pieczone placki z dyni i cukinii

Jeśli się odchudzasz, a masz ochotę na placki, to ten przepis będzie idealny. Dynia i cukinia nie zawierają dużo kalorii, więc zaleca się je nie tylko w diecie zwyczajowej, ale również łatwostrawnej. Oto przepis!
Spis treści:
Dlaczego warto jeść sezonowo?
Bardzo często mówi się, żeby spożywać warzywa i owoce, które zbierane są w aktualnej porze roku. Czy sezonowość ma naprawdę takie znaczenie? Gdy kupujesz warzywa, które właśnie dojrzały, masz pewność, że zawierają większą ilość witamin i przeciwutleniaczy. Niestety podczas przechowywania i transportu ilość tych składników odżywczych się zmniejsza.
Z kolei warzywa i owoce, które pochodzą z odległych krajów, zbierane są jeszcze zielone i dojrzewają dopiero podczas transportu. Właśnie dlatego smakują gorzej oraz zawierają mniej składników odżywczych. Dodatkową zaletą żywności sezonowej jest to, że jest tańsza niż ta importowana ze względu na niższe koszty transportu.
Zobacz produkty na zdrowy styl życia.
Przepis na pieczone placki z dyni i cukinii
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
- 1 szklanka startej dyni (około 200 g)
- 1 szklanka startej i odciśniętej z wody cukinii
- 1 jajko
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 małej cebuli
- 1 mały ząbek czosnku
- pieprz ziołowy
- papryka wędzona słodka w proszku
- bazylia
- oregano
- łyżeczka oliwy
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz
- sól
- szczypiorek
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 190oC (grzanie góra – dół).
2. Dynię umyj i obierz ze skóry. Zetrzyj ją na tarce z dużymi oczkami i wrzuć do miski.
3. Cukinię umyj i zetrzyj na tej samej tarce do oddzielnej miseczki. Odciśnij ją z wody (na przykład biorąc po garści i mocno ściskając). Odciśniętą cukinię dodaj do dyni.
4. Do cukinii i dyni dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę niecały ząbek czosnku (zostaw trochę do sosu). Całość dokładnie wymieszaj.
5. Do masy dodaj po 2 szczypty soli i pieprzu ziołowego i po 3 szczypty papryki, oregano i bazylii.
6. Na blachę wylej łyżeczkę oliwy i rozprowadź ją dokładnie pędzlem lub kawałkiem ręcznika papierowego. Wyłóż na nią za pomocą łyżki płaskie placki. Masy wystarczy na 4 – 5 małych placków.
7.Placki piecz przez około 20 – 25 minut. Ponieważ każdy piekarnik jest inny, obserwuj, kiedy zarumienią się brzegi.
8. Czas, gdy placki się pieką, wykorzystaj na zrobienie prostego sosu. Do jogurtu dodaj resztę przeciśniętego przez praskę czosnku, sól i pieprz.
9. Upieczone placki przełóż na talerz, polej sosem i posyp pokrojonym szczypiorkiem.
Dlaczego warto jeść dynię?
Dynia to bogate źródło beta-karotenu. Ten związek wpływa korzystnie na układ immunologiczny, obniża stężenia cholesterolu we krwi, a do tego opóźnia procesy starzenia. Przyczynia się również do poprawy funkcjonowania narządu wzroku, zwłaszcza po zmroku. Wiele badań wskazuje, że spożywanie beta-karotenu zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i hamuje rozwój już istniejących.
Dynia jest też źródłem potasu – pierwiastka, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową i ciśnienie krwi. Jeśli puchną Ci nogi, czujesz zmęczenie i nieregularne bicie serca, to może (chociaż nie musi) oznaczać, że wystąpił u Ciebie niedobór tego składnika. Na niedobór potasu szczególnie narażone mogą być osoby, które stosują diety odchudzające, przyjmują leki na nadciśnienie, moczopędne lub przeczyszczające.
Dowiedz się więcej na temat właściwości dyni.
Oprócz dyni innymi dobrymi źródłami potasu są:
- suszone owoce
- banany
- pomidory
- ziemniaki
Dlaczego placki z dyni i cukinii są dobre, jeśli się odchudzasz?
Dynia i cukinia to niskokaloryczne warzywa, zalecane nie tylko w diecie zwyczajowej, ale również łatwostrawnej. Zaletą tych placków jest to, że zostały upieczone w piekarniku, a nie usmażone na patelni. Dzięki temu świetnie sprawdzą się w Twoim jadłospisie, jeśli chcesz zrzucić kilka kilogramów. Możesz podawać je na drugie śniadanie lub kolację, a jeśli ilość składników zwiększysz o połowę, to również na obiad.
Dla uzyskania jeszcze lepszego smaku możesz oczywiście usmażyć te placki na patelni, jednak ich kaloryczność bardzo wzrośnie. Tak dzieje się w przypadku smażonych placków ziemniaczanych. Ziemniak sam w sobie nie jest wysokokaloryczny, jednak sposób przyrządzenia lub dodatek tłustych sosów sprawia, że niektóre potrawy z ziemniaka nie są zalecane, gdy chcesz schudnąć.
Sprawdź dietę na płaski brzuch.
Wartość odżywcza 1 porcji
Nazwa potrawy | Ilość w porcji (g) | Ilość w porcji (miara opisowa) | Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
Placki pieczone z dyni i cukinii | 4 placki | 301 | 14,11 | 11,89 | 38,19 | 9,04 | |
Dynia | 200 | 1 szklanka przetartej | 52 | 2 | 0,2 | 13 | 5,6 |
Cukinia | 200 | 1 szklanka przetartej | 32 | 2,42 | 0,36 | 6,4 | 5 |
Czosnek | 5 | 1 ząbek | 4 | 0,19 | 0,02 | 0,99 | 0,2 |
Jajko | 50 | 1 średnie | 74 | 6,29 | 4,97 | 0,38 | |
Mąka ziemniaczana | 15 | łyżka | 51 | 0,09 | 0,02 | 12,58 | 0,9 |
Cebula | 20 | 1/3 małej cebuli | 8 | 0,18 | 0,02 | 0,99 | 0,34 |
Jogurt naturalny | 60 | 3 łyżki | 2,94 | 1,8 | 2,52 | 3,55 | |
Oliwa z oliwek | 5 | 1 łyżeczka | 40 | 4,5 |
WW: 3,8
WBT: 1,6
Najnowsze artykuły
PCOS: Dieta i przepis na różowy koktajl z siemieniem lnianym
Przedstawiamy przepis na zdrowy koktajl, wpisujący się w dietę wspierającą leczenie PCOS. Sprawdź, jak go przygotować!Dieta obniżająca cholesterol: poznaj przepis na zdrowe guacamole!
Dieta obniżająca cholesterol powinna być bogata w tłuszcze roślinne zamiast w odzwierzęce. Sprawdź nasz przepis na zdrowe guacamole!Przepis na syrop na odporność – oto wzmacniająca mikstura z cebuli, imbiru i miodu!
Szukasz naturalnego syropu na odporność? Wszystko, czego potrzebujesz, to cebula, miód i imbir. Sprawdź, jak przygotować miksturę wspomagającą układ immunologiczny!Dania z buraka: sałatka z burakiem, gruszką i orzechami
Burak to warzywo o nieocenionych wartościach odżywczych. Jeśli jeszcze go nie polubiłeś, musisz koniecznie wypróbować nasz przepis na sałatkę z burakiem!Przepis na syrop z czosnku! Na co pomoże?
Czosnek to roślina wspierająca odporność. Nie musisz dodawać go tylko do kanapek - idealnie sprawdzi się jako składnik witaminowego syropu! Sprawdź nasz przepis!Dieta ketogeniczna: przepis na jajko zapiekane w awokado
Dieta katogeniczna zyskuje na popularności. Wśród przepisów bogatych w białko i tłuszcze znajdziesz recepturę na jajka zapiekane w awokado, którą serwujemy na blogu.Mięso roślinne w roli głównej, czyli przepis na wegańskiego burgera
Nie jesz mięsa i tęsknisz za smakiem burgera? Wypróbuj roślinne mięso - przepis na smaczne i syczące wegańskie danie przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie!-
Przeczytaj też
Zdrowe słodycze po treningu – kulki mocy z kaszy jaglanej
Jeśli szukasz sposobu na przygotowanie organizmu do wysiłku, sprawdź nasz przepis na kulki mocy. Dowiedz się, jak wykonać wysokoenergetyczne przekąski do spożywania przed treningiem!Ksylitol, stewia, syrop z agawy... Czym zastąpić cukier?
Chcesz wyeliminować cukier ze swojej diety? Sprawdź, jakie zamienniki zastosować! Przeczytaj, czym są ksylitol i stewia. Dowiedz się, czy warto sięgać po syropy roślinne!Łosoś pieczony w niskiej temperaturze z salsą mango-awokado
Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj nasz przepis z łososiem i awokado. Danie przygotowuje się w piekarniku w niskiej temperaturze. Dzięki temu ryba zachowuje swój wyjątkowy smak. Dowiedz się więcej!Dietetyczny deser – trójwarstwowy pudding chia
Szukasz pomysłu na zdrowy i jednocześnie pyszny deser? Poznaj nasz przepis na trójwarstwowy pudding chia. Sprawdź, jak przygotować pożywne i słodkie danie z nasion chia, malin i bananów!Sałatka z rukoli, pieczonych buraków i sera feta – oto jak jeść, żeby schudnąć
Nie masz pomysłu na smaczną sałatkę do kolacji lub do obiadu? Poznaj nasz wyjątkowy przepis i połącz buraki, rukolę, miód, oliwę z oliwek oraz ser feta. Sprawdź szczegóły!Przepis od dietetyka: zielony chłodnik ogórkowy z awokado i rzodkiewką
Chłodnik stanowi źródło składników odżywczych. To doskonały pomysł na obiad w upalne dni. Jak go przygotować? Poznaj przepis prezentowany przez naszego dietetyka!Tortilla pełnoziarnista z kurczakiem i warzywami z sosem paprykowym
Odpowiednie przygotowanie do treningu ma ogromne znaczenia i wpływa na wydolność organizmu. Sprawdź, co jeść, przygotowując się do wysiłku! Poznaj nasz zdrowy przepis!Odżywczy koktajl potreningowy – dietetyk radzi co jeść po treningu
Odżywienie mięśni po treningu to obowiązkowy element, dzięki któremu mogą się zregenerować i wzmocnić po intensywnym wysiłku. Sprawdź naszą propozycje na szybki i odżywczy koktajl potreningowy!
Więcej artykułów na ten temat
Łosoś pieczony w niskiej temperaturze z salsą mango-awokado
· 4 minuty czytaniaNie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj nasz przepis z łososiem i awokado. Danie przygotowuje się w piekarniku w niskiej temperaturze. Dzięki temu ryba zachowuje swój wyjątkowy smak. Dowiedz się więcej!Szparagi i dieta sezonowa! Przepis na lekką, wiosenną sałatkę ze szparagami
· 3 minuty czytaniaSzparagi wyróżniają się bogactwem witamin i minerałów, dlatego warto uwzględnić je w codziennej diecie. Sprawdź, jak przygotować pyszną sałatkę z dodatkiem tego warzywa!Zapalenie jelit – dieta i przepis na zupę warzywną z ryżem
· 4 minuty czytaniaCierpisz na zapalenie jelit? Zwróć uwagę na odpowiednią dietę. Dowiedz się, jak przegotować zupę warzywną z dodatkiem ryżu, kurczaka, a także marchewki i pietruszki!