Pieczone placki z dyni i cukinii

4. 1. 2018 · Jolanta Chojnowska · 4 minuty czytania
  • dieta na odchudzanie
Pieczone placki z dyni i cukinii

Jeśli się odchudzasz, a masz ochotę na placki, to ten przepis będzie idealny.  Dynia i cukinia nie zawierają dużo kalorii, więc zaleca się je nie tylko w diecie zwyczajowej, ale również łatwostrawnej. Oto przepis!

Dlaczego warto jeść sezonowo?

Bardzo często mówi się, żeby spożywać warzywa i owoce, które zbierane są w aktualnej porze roku. Czy sezonowość ma naprawdę takie znaczenie? Gdy kupujesz warzywa, które właśnie dojrzały, masz pewność, że zawierają większą ilość witamin i przeciwutleniaczy. Niestety podczas przechowywania i transportu ilość tych składników odżywczych się zmniejsza.

Z kolei warzywa i owoce, które pochodzą z odległych krajów, zbierane są jeszcze zielone i dojrzewają dopiero podczas transportu. Właśnie dlatego smakują gorzej oraz zawierają mniej składników odżywczych. Dodatkową zaletą żywności sezonowej jest to, że jest tańsza niż ta importowana ze względu na niższe koszty transportu.

Przepis na pieczone placki z dyni i cukinii

Czas przygotowania: 35 minut

Ilość porcji: 1

Składniki:

  • 1 szklanka startej dyni (około 200 g)
  • 1 szklanka startej i odciśniętej z wody cukinii
  • 1 jajko
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 małej cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • pieprz ziołowy
  • papryka wędzona słodka w proszku
  • bazylia
  • oregano
  • łyżeczka oliwy
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • sól
  • szczypiorek

składniki na placki z dyni i cukinii

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 190oC (grzanie góra – dół).

2. Dynię umyj i obierz ze skóry. Zetrzyj ją na tarce z dużymi oczkami i wrzuć do miski.

3. Cukinię umyj i zetrzyj na tej samej tarce do oddzielnej miseczki. Odciśnij ją z wody (na przykład biorąc po garści i mocno ściskając). Odciśniętą cukinię dodaj do dyni.

4. Do cukinii i dyni dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę niecały ząbek czosnku (zostaw trochę do sosu). Całość dokładnie wymieszaj.

5. Do masy dodaj po 2 szczypty soli i pieprzu ziołowego i po 3 szczypty papryki, oregano i bazylii.

6. Na blachę wylej łyżeczkę oliwy i rozprowadź ją dokładnie pędzlem lub kawałkiem ręcznika papierowego. Wyłóż na nią za pomocą łyżki płaskie placki. Masy wystarczy na 4 – 5 małych placków.

7.Placki piecz przez około 20 – 25 minut. Ponieważ każdy piekarnik jest inny, obserwuj, kiedy zarumienią się brzegi.

8. Czas, gdy placki się pieką, wykorzystaj na zrobienie prostego sosu. Do jogurtu dodaj resztę przeciśniętego przez praskę czosnku, sól i pieprz.

9. Upieczone placki przełóż na talerz, polej sosem i posyp pokrojonym szczypiorkiem.

placki z dyni i cukinii przepis na podanie na talerzu placki z dyni i cukinii na talerzu właściwie usmażone placki z dyni i cukinii

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia to bogate źródło beta-karotenu. Ten związek wpływa korzystnie na układ immunologiczny, obniża stężenia cholesterolu we krwi, a do tego opóźnia procesy starzenia. Przyczynia się również do poprawy funkcjonowania narządu wzroku, zwłaszcza po zmroku. Wiele badań wskazuje, że spożywanie beta-karotenu zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i hamuje rozwój już istniejących.

Dynia jest też źródłem potasu – pierwiastka, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową i ciśnienie krwi. Jeśli puchną Ci nogi, czujesz zmęczenie i nieregularne bicie serca, to może (chociaż nie musi) oznaczać, że wystąpił u Ciebie niedobór tego składnika. Na niedobór potasu szczególnie  narażone mogą być osoby, które stosują diety odchudzające, przyjmują leki na nadciśnienie, moczopędne lub przeczyszczające.

Oprócz dyni innymi dobrymi źródłami potasu są:

  • suszone owoce
  • banany
  • pomidory
  • ziemniaki

Dlaczego placki z dyni i cukinii są dobre, jeśli się odchudzasz?

Dynia i cukinia to niskokaloryczne warzywa, zalecane nie tylko w diecie zwyczajowej, ale również łatwostrawnej. Zaletą tych placków jest to, że zostały upieczone w piekarniku, a nie usmażone na patelni. Dzięki temu świetnie sprawdzą się w Twoim jadłospisie, jeśli chcesz zrzucić kilka kilogramów. Możesz podawać je na drugie śniadanie lub kolację, a jeśli ilość składników zwiększysz o połowę, to również na obiad.

Dla uzyskania jeszcze lepszego smaku możesz oczywiście usmażyć te placki na patelni, jednak ich kaloryczność bardzo wzrośnie. Tak dzieje się w przypadku smażonych placków ziemniaczanych. Ziemniak sam w sobie nie jest wysokokaloryczny, jednak sposób przyrządzenia lub dodatek tłustych sosów sprawia, że niektóre potrawy z ziemniaka nie są zalecane, gdy chcesz schudnąć.

Wartość odżywcza 1 porcji

Nazwa potrawyIlość w porcji (g)Ilość  w porcji (miara opisowa)Energia (kcal)Białko (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)Błonnik (g)
Placki pieczone z dyni i cukinii4 placki30114,1111,8938,199,04
Dynia2001 szklanka przetartej5220,2135,6
Cukinia2001 szklanka przetartej322,420,366,45
Czosnek51 ząbek40,190,020,990,2
Jajko501 średnie746,294,970,38
Mąka ziemniaczana15łyżka510,090,0212,580,9
Cebula201/3 małej cebuli80,180,020,990,34
Jogurt naturalny603 łyżki2,941,82,523,55
Oliwa z oliwek51 łyżeczka404,5

WW: 3,8
WBT: 1,6

Easy with food

Więcej artykułów na ten temat

Jolanta Chojnowska