Tauryna − dlaczego jest popularna wśród sportowców?

20. 11. 2019 · Izabela Daniel · 3 minuty czytania
Tauryna − dlaczego jest popularna wśród sportowców?

Tauryna to aminokwas, który znajduje się naturalnie w różnych produktach spożywczych. Kojarzona jest przede wszystkim z napojami energetycznymi, a także suplementami diety fizycznie dla sportowców. Tauryna uczestniczy przede wszystkich w wielu procesach fizjologicznych, które zachodzą w mięśniach. Może również poprawiać sprawność fizyczną, a także umysłową i przyśpieszać regenerację mięśni. Zobacz, dlaczego sportowcy decydują się na suplementację tym aminokwasem oraz czy jest to dla nich odpowiedni wybór.

Tauryna − co to?

Tauryna jest aminokwasem, który powstaje podczas rozkładu innego aminokwasu – cysteiny. Może powstawać w organizmie człowieka lub być przyswajana razem z jedzeniem. 

W organizmie człowieka najwięcej tauryny znajduje się w mięśniach, mózgu, sercu i wątrobie. Aminokwas ten pełni wiele funkcji w organizmie. M.in. odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu naczyniowego, układu nerwowego i mięśniowego. Przyczynia się do wytwarzania soli żółci (emulgujących tłuszcze) i posiada właściwości przeciwutleniające, czyli spowalnia procesy starzenia się.

Tauryna najczęściej kojarzona jest z napojami energetycznymi i suplementami diety, ale występuje ona również w wielu innych produktach spożywczych. Znajduje się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, np. w indyku, rybach, skorupiakach i owocach morza. Tauryna jest również obecna w twarogu, serze żółtym, mleku w proszku, czy w odżywce białkowej.

Tauryna

Taurynę można znaleźć również w produktach roślinnych, szczególnie w wodorostach morskich, nasionach roślin strączkowych (ciecierzycy, soczewicy, grochu).

Ilość tauryny może różnić się w zależności od dojrzałości konkretnej rośliny. Wiele związków odżywczych zmniejsza swoje stężenie w produktach spożywczych, w trakcie ich obróbki termicznej. Gotowanie na zawartości tauryny w jedzeniu − obróbka termiczna może sprawić, że produkty tracą nawet 75% jej początkowej zawartości. Związek chemiczny jakim jest tauryna obecny jest również w produktach takich jak twaróg, ser żółty czy mleko w proszku, odżywka białkowa.

Tauryna – działanie

Dlaczego w takim razie tauryna jest popularna wśród sportowców? Uważa się, że może przeciwdziałać procesom utlenienia się w mięśniach, które zachodzą np. po intensywnym wysiłku. Dzięki temu mięśnie mają możliwość szybciej się zregenerować.

Poza tym tauryna odpowiada za lepszą sprawność fizyczną, umysłową, a także wpływa na produkcje hormonów i przemianę materii. Podczas intensywnego wysiłku fizycznego, jak i umysłowego, tauryna może pośrednio wpływać na poprawę koncentracji i lepsze samopoczucia.

Tauryna – działanie

Co ciekawe, tauryna znajduje zastosowanie nie tylko w diecie sportowców, ale również w terapii różnych chorób metabolicznych, np. cukrzycy typu II, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii i arytmii. Ma ona działanie przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne, a także przeciwzapalne.

Tauryna  − dawkowanie

Warto jednak zaznaczyć, że jest ona ciągłym przedmiotem wielu badań. Dlatego ciężko określić zalecaną dla sportowców dawkę, którą powinni dostarczyć za pomocą suplementów diety. Żeby poprawić wyniki sportowe lepiej sięgać po bardziej sprawdzone produkty, suplementy, takie jak np. kofeina.

Tauryna  − dawkowanie

Na pewno potrzeba więcej badań,  żeby móc stosować taurynę w walce z chorobami. Niemniej jednak sportowcy mogą pozwolić sobie na suplementację tym aminokwasem zgodnie z informacją na opakowaniu producenta. Mimo to lepszym rozwiązaniem będzie wybieranie suplementów o dokładnie sprawdzonym sposobie działania.

Izabela Daniel