Tauryna – czym jest i jak działa?

24. 8. 2022 · 4 minuty czytania

Tauryna jest aminokwasem suplementowanym głównie przez sportowców i osoby aktywne fizycznie. Czym jest tauryna i w jakich produktach spożywczych ją znajdziesz? Czy tauryna jest szkodliwa? Podpowiadamy.

Iwona Bąkowska
Iwona Bąkowska
Tauryna – czym jest i jak działa?

Tauryna jest aminokwasem, który zazwyczaj kojarzymy z napojami energetycznymi i suplementami diety dla sportowców. Jak działa na organizm i jakie jest jej zastosowanie? Czy jest szkodliwa? Jakie są jej najlepsze źródła? Przedstawiamy wszystko, co powinieneś wiedzieć na temat suplementacji tauryny i jej wpływie na funkcjonowanie organizmu.

Tauryna – co to jest?

Chemiczna nazwa tauryny to kwas 2-aminoetylosulfonowy. To aminokwas występujący w każdej tkance zwierzęcej, powstający w wyniku rozkładu innego aminokwasu znajdującego się w organizmie – cysteiny. Tauryna jest aminokwasem niebiałkowym, co oznacza, że nie bierze udziału w budowaniu mięśni, jednak wyróżnia się wieloma innymi właściwościami i ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Największe stężenie tauryny znajduje się w mięśniach, sercu, wątrobie, mózgu i siatkówce oraz kobiecym mleku.

 Taurynę kojarzymy najczęściej z suplementami przeznaczonymi dla osób aktywnych fizycznie. Zawierają ją między innymi witaminy i minerały dla sportowców, aczkolwiek dobrym jej źródłem są również produkty spożywcze. Najwięcej tauryny można znaleźć w:

  • Skorupiakach i owocach morza,
  • Drobiu,
  • Wołowinie,
  • Rybach,
  • Nabiale (twaróg, żółty ser, mleko kozie),
  • Roślinach strączkowych (soczewica, groch, cieciorka).

Ilość aminokwasu w danej roślinie zależy głównie od jej dojrzałości. Ponadto zawartość tauryny w produktach spożywczych zmniejsza się w wyniku obróbki termicznej. W przypadku omawianego związku jest to utrata nawet 75% początkowej zawartości.

Tauryna działanie

Tauryna – działanie

Ciekawostką na temat tauryny jest, że po raz pierwszy wyizolowano ją z byczej żółci w 1827 r., a nazwa aminokwasu pochodzi od łacińskiej nazwy gatunkowej zwierzęcia, czyli taurus. Działanie i właściwości tauryny odkryto znacznie później, bo dopiero w latach 70. Ubiegłego wieku. O taurynie najwięcej mówi się w świecie sportowców. Udowodniono, że w wyniku jej działania zostaje przyspieszona regeneracja mięśni po treningu. Ponadto poprawia syntezę białek, co w połączeniu z efektywną regeneracją powoduje szybszy przyrost masy mięśniowej. Inne właściwości tauryny to między innymi:

  • Poprawienie sprawności fizycznej,
  • Wzmocnienie układu nerwowego,
  • Rozluźnienie mięśni,
  • Lepsza produkcja hormonów,
  • Poprawa funkcji poznawczych, koncentracji i samopoczucia,
  • Przeciwdziałanie chorobom metabolicznym, np. cukrzycy typu II, nadciśnieniu tętniczemu, hipercholesterolemii i arytmii,
  • Ochrona siatkówki.

Należy również wspomnieć, że tauryna przyspiesza metabolizm, dzięki czemu pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej. Zobacz również nasze porady, jak poprawić trawienie po obfitym posiłku.

    Tauryna – dawkowanie

    Dawkowanie tauryny zależy od wielu czynników, a podstawowymi kryteriami są wiek, masa ciała i poziom aktywności. Co więcej, ilość aminokwasu różni się w zależności od konkretnego produktu. Ogólnie przyjętą, bezpieczną dla zdrowia dawką jest od 0,005 g do 3 g na dobę. Przed rozpoczęciem przyjmowania produktów, w składzie których znajduje się tauryna, niezbędne jest dokładne zapoznanie się z ulotką i ścisłe przestrzeganie zaleceń producenta. 

    Tauryna dawkowanie

    Tauryna – zastosowanie

    Ponieważ tauryna hamuje procesy kataboliczne w mięśniach oraz wykazuje właściwości anaboliczne, jednym z najbardziej znanych zastosowań omawianego aminokwasu są suplementy na regenerację mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym. Produkty dla sportowców zawierające tę substancję w swoim składzie to między innymi:

    Jednak to nie wszystkie zastosowania tauryny, a co więcej, niektóre mogą zaskoczyć! Przykładem może być wykorzystanie tauryny w paście do zębów. W swoim składzie zawiera ją np. pasta do zębów Septoral Profilactic, w której tauryna neutralizuje wolne rodniki, przez co przeciwdziała rozwijaniu się stanów zapalnych dziąseł. Bardzo częstym zabiegiem jest umieszczenie tauryny w napojach energetycznych, gdzie, oprócz kofeiny, stanowi jeden z kluczowych składników.

    Tauryna – skutki uboczne

    Suplementacja tauryny zgodnie ze wskazaniami na ulotce i nieprzekraczanie zalecanej dziennej dawki nie powinno wywołać skutków ubocznych. Co więcej, nadwyżki aminokwasu wydalane są z organizmu wraz z moczem, dlatego ryzyko jest stosunkowo niewielkie. Możliwe objawy niepożądane na skutek przyjęcia zbyt dużej ilości tauryny, to między innymi różnego rodzaju dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak ból brzucha czy biegunka

    Przeczytaj także: BCAA – co to jest? Czy warto je przyjmować?

    Tauryna szkodliwość

    Tauryna – szkodliwość

    Niewskazana jest suplementacja tauryny przez:

    • Kobiety w ciąży i matki karmiące piersią,
    • Osoby przyjmujące leki psychotropowe,
    • Osoby cierpiące na chorobę afektywną dwubiegunową,
    • Dzieci,
    • Osoby mało aktywne fizycznie.

    Podsumowanie

    Tauryna jest aminokwasem, który regularnie poddaje się kolejnym badaniom, mającym na celu dokładniejsze zbadanie jej właściwości. Na ten moment przypisuje się jej dosyć istotne funkcje w organizmie, które chętnie wykorzystują producenci suplementów diety dla sportowców i napojów energetycznych. Dawkowana zgodnie z zaleceniami bardzo rzadko wywołuje skutki uboczne. Warto również podkreślić, że tauryna znajdująca się w tych produktach jest pozyskiwana syntetycznie, co może być ważną informacją dla wegan.

    Źródła:
    1.  K. Szymański, K. Winiarska, Tauryna i jej potencjalne wykorzystanie w terapii, https://publisherspanel.com/api/files/view/2719.pdf [dostęp 26.08.2022]
    2. S.G. Ra, Y. Choi, N. Akazawa, H. Ohmori, S. Maeda, Taurine supplementation attenuates delayed increase in exercise-induced arterial stiffness, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27163699/ [dostęp 26.08.2022]
    3.  J. Domagała, Tauryna – cenny składnik mleka koziego, "Medycyna weterynaryjna", nr 59 (7) 2003 

      Więcej artykułów na ten temat

      O autorze
      Iwona Bąkowska
      Iwona Bąkowska
      Copywriterka, pasjonatka słonecznej Italii, literatury faktu i mocnej, włoskiej kawy. Na co dzień stawiam na rozwój w obszarze świadomej pielęgnacji i dbałości o ciało. Rozszyfrowuję składy kosmetyków i ich wpływ na organizm. Swoją wiedzą dzielę się za pomocą merytorycznych artykułów, niosących realną wartość dla czytelników.
      Przeczytaj więcej od tego autora
      O autorze
      Iwona Bąkowska
      Iwona Bąkowska
      Copywriterka, pasjonatka słonecznej Italii, literatury faktu i mocnej, włoskiej kawy. Na co dzień stawiam na rozwój w obszarze świadomej pielęgnacji i dbałości o ciało. Rozszyfrowuję składy kosmetyków i ich wpływ...
      Przeczytaj więcej od tego autora