Masa perłowa - rewolucyjny sposób na blizny i rozstępy!

31. 10. 2019 · Aleksandra Anna Wolska · 5 minut czytania
  • tajemnicze właściwości
Masa perłowa - rewolucyjny sposób na blizny i rozstępy!

Masa perłowa to nie tylko wspaniały materiał jubilerski. To także cenny składnik kosmetyków, który pomaga walczyć z bliznami, także tymi po trądziku, i rozstępami. Posiada w swoim składzie bogactwo aminokwasów, które opóźniają starzenie się skóry. Zobacz, jakie jeszcze tajemnicze właściwości ma masa perłowa.

Jak powstaje masa perłowa?

Masa perłowa − co to właściwie jest? Masa perłowa nazywana bywa też macicą perłową. Składa się głównie z węglanu wapnia (aragonitu), który nadaje jej specjalne właściwości. Oprócz tego, zawiera inne cenne mikroelementy i aminokwasy.

Perła zbierana jest z wnętrza muszli małż czy skorupiaków. Powstaje ona na skutek podrażnienia powierzchni mięczaka ciałem obcym (np. ziarenkiem piasku). Jego organizm uruchamia wówczas reakcję obronną na niechcianego „intruza” i pokrywa go kolejnymi warstwami masy perłowej. I w ten sposób powstają właśnie perły!

masa perłowa

Choć gdy słyszysz „kolor perły”, zapewne masz na myśli biel, tak naprawdę macica perłowa może występować w wielu odcieniach. Najcenniejsza jest niebieska i różowa.

Zastosowanie masy perłowej

Oczywiście, najbardziej znanym zastosowaniem pereł jest tworzenie z nich biżuterii. Od wieków, były one bardzo cenionym składnikiem klejnotów, niemal na równi z diamentami. Już w starożytnym Egipcie stosowano je do tworzenia biżuterii i sztuki użytkowej.

Jako, że perły „naturalne” występują dość rzadko, w starożytności rozpoczęto masową hodowlę pereł. Najpierw zajęli się tym Chińczycy (około XII wieku). Później potentatem w ich produkcji stała się Japonia. Obecnie perły (a ściślej mówić mięczaki perłorodne) hodowane są najczęściej w krajach wyspiarskich, np. Japonii, Australii, Indonezji, Filipinach i Polinezji Francuskiej.

masa perłowa zastosowanie

Perły gorszej jakości, które nie nadają się do zastosowania w biżuterii (np. ze względu na swój nieregularny kształt), przetwarza się na masę perłową lub drobny pył perłowy, które stosuje się w produkcji kosmetyków czy leków.

Masa perłowa używana jest również przy produkcji biżuterii, guzików, ozdób do włosów, zegarków czy zastawy stołowej. Niestety, zdarza się, że oszuści robią plastikowe imitacje produktów z masy perłowej. Jednak łatwo możesz sprawdzić prawdziwość masy perłowej. W przeciwieństwie do plastiku, będzie ona zimna w dotyku! Poza tym, masa perłowa, pomimo że mniej cenna niż same perły, wciąż powinna być dużo droższa niż plastik!

masa perłowa właściwości

Masa perłowa − właściwości

Masa perłowa i proszek perłowy mają swoje zastosowanie w medycynie. Węglan wapnia (z którego składają się perły), stosowany jako suplement. Stosowany jest w profilaktyce osteoporozy. Trwałość i naturalność tego surowca to z kolei czynniki, które zadecydowały o zastosowaniu masy perłowej w implantologii, np. zębów. Proszek perłowy wsypywany jest do rękawic chirurgicznych, żeby pochłonął nadmierną wilgoć i nieprzyjemny zapach.

W kosmetyce stosuje się głównie białą masę perłową. Perły w kosmetyce możesz znaleźć w postaci masy perłowej, hydrolizowanego proszku perłowego czy też jako puder perłowy. Każda z tych substancji ma nieco inne zastosowanie.

puder perłowy

Masa perłowa pochłania szkodliwe promieniowanie UV. Biała masa perłowa odbija światło słonecznie. Dlatego zapobiega powstawaniu wolnych rodników, które w zbyt dużej ilości mają bardzo niekorzystny wpływ na Twój organizm i kondycję skóry. Unikanie szkodliwych promieni słonecznych w znaczny sposób opóźnia procesy starzenia się skóry.

Już Kleopatra używała toniku z dodatkiem proszku perłowego w celu ochrony swojej cery przed egipskim słońcem.

Masa perłowa ma działanie przeciwzmarszczkowe i liftingujące skórę. Z tego powodu, stanowi nieraz jeden ze składników kosmetyków dla cery dojrzałej. Dzięki zawartym w niej aminokwasom, masa perłowa wzmacnia skórę i pobudza ją do regeneracji − przyspiesza odnowę komórkową. Dlatego używana jest ona również w gabinetach kosmetycznych do zabiegów napinająco-liftingujących.

Masa perłowa rozjaśnia cerę (w tym niechciane przebawienia), dlatego często żele i kremy na blizny posiadają ją w swoim składzie. Aminokwasy i sole mineralne w niej zawarte wpływają na strukturę kolagenu o pobudzają komórki do odnowy. Dzięki temu, możesz zauważyć wyraźną poprawę wyglądu przerośniętych i stwardniałych blizn. Przyspiesza gojenie się drobnych ran (np. po zmianach potrądzikowych). Doskonale sprawdza się w profilaktyce powstawania rozstępów i zmniejszeniu widoczności tych, które już powstały.

masa perłowa zastosowanie na blizny

Proszek perłowy poprawia koloryt cery − rozjaśnia ją i rozświetla. Z tego powodu, jest on jednym z podstawowych składników kosmetyków japońskich. Wynika to z tego, że Japonki bardzo cenią sobie jasną i rozświetloną cerę

Proszek perłowy jest też stosowany pastach i innych preparatach wybielania do zębów.

Masa perłowa – kosmetyki

Masa perłowa jest przede wszystkim używana do produkcji kosmetyków, które mają na celu redukcję i rozjaśnianie blizn i rozstępów. Znajdziesz ją m.in. w składzie kremu przeciw bliznom Nos-car. Ekstrakt z pereł znajduje się także w olejku No-scar, który także pomaga w walce z bliznami i rozstępami. Recenzję kosmetyków marki No-scar stworzyła Agnieszka: „Krem z masy perłowej przeciw bliznom i olejek z ekstraktem z pereł No-scar: recenzja”. Masę perłową znajdziesz także w kremie na blizny i rozstępy L'Biotica.

masa perłowa w kosmetykach

Oprócz tego, masa perłowa stosowana jest również w kosmetykach przeznaczonych do cer trądzikowych i dojrzałych (ze względu na swoje działanie liftingujące i przeciwzmarszczkowe).

Więcej artykułów na ten temat

Aleksandra Anna Wolska