Zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym. Sprawdź przepis!

17. 9. 2019 · Izabela Daniel · 4 minuty czytania
  • zdrowe przepisy
Zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym. Sprawdź przepis!

Jesień to kuchenne rozpoczyna sezon na bakłażany. Są bardzo wartościowe i jak najbardziej mają swoje miejsce w zdrowym jadłospisie. Oto przepis na moussakę – zapiekankę z pomidorami, bakłażanem i mięsem mielonym. Jest to potrawa popularna głównie w Grecji.  Przygotowanie dania może zająć Ci trochę czasu, ale z pewnością – warto go poświęcić!

Jesień to sezon na bakłażany!

Bakłażan znany jest również pod nazwą oberżyna. Jest bardzo wartościowy i warto wkomponować go do zdrowej diety. Zawiera dużo witamin i minerałów, a do tego jest niskokaloryczny.  Bakłażan charakteryzuje się wysoką zawartością witamin z grupy B, potasu i błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit. Dzięki niskiej zawartości energii będzie świetnym rozwiązaniem dla osób na diecie, tak jak praktycznie każde warzywo. Jest on jednak stosunkowo ciężkostrawny.

Zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym − przepis

Liczba porcji: 4 − 5

Czas przygotowania: 70 min

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Ok. 400 g sosu pomidorowego domowej roboty, passaty pomidorowej lub pomidorów w puszce
  • 400 g mięsa mielonego chudego, np. z piersi indyka
  • 300 ml mleka 2%
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Pół szklanki startego parmezanu
  • Przyprawy: sól, pieprz, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka oregano, 1 łyżka papryki słodkiej, szczypta cukru, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej

zapiekanka z bakłażanem - składniki

Przygotowanie:

1.Bakłażany pokrój w cienkie plastry o grubości ok. 0,5 cm. Pokrojone bakłażany wymieszaj z duża szczyptą soli i drugą łyżką oliwy.

2.W międzyczasie nagrzej piekarnik do 150 stopni C.

3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj jedną łyżką oliwy z oliwek.

4.Bakłażany ułóż na blaszce. Piecz przez 10 minut i w połowie czasu pieczenia przewróć na drugą stronę (termo obieg). Po tym czasie zostaw do ostudzenia.

przygotowanie zapiekanki z bakłażanem

5. Cebulę i  czosnek drobno pokrój.

6. Na patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy i zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek.

7. Po kilku minutach dodaj mięso mielone i smaż z dodatkiem przypraw: cynamonu, oregano, papryki słodkiej, soli i pieprzu.

8. Gdy mięso będzie podsmażone dodaj sos pomidorowy lub pomidory z puszki. Ja dodałam świeżo przygotowany przez mojego tatę sos pomidorowy (z własnych pomidorów). Gotuj przez ok. 20 min z dodatkiem cukru (bez przykrycia).

zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym

9.W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. Na patelni lub w rondelku rozpuść masło. Gdy się rozpuści dodaj 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Następnie stopniowo dolewaj mleka i energicznie mieszaj tak, żeby nie powstały grudki. Smaż wszystko na małym ogniu. Gdy sos będzie gotowy (czyli będzie lekko gęsty) dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Zdejmij z ognia.

zapiekanka z bakłażanem i mięsem

10.Piekarnik nagrzej ponownie, tym razem do 180 stopni C (tryb: góra-dół). Brytfankę wysmaruj łyżką oliwy z oliwek i nałóż warstwę pokrojonych bakłażanów (1/3 całości bakłażanów). Na bakłażany nałóż połowę sosu pomidorowego z mięsem i przykryj kolejną warstwą bakłażanów. Znowu nałóż kolejną połowę sosu mięsnego i przykryj ostatnią porcją bakłażanów. Na sam wierzch nałóż cały sos beszamelowy i posyp świeżo startym parmezanem.

Propozycja podania zapiekanki z bakłażanem

11. Piecz ok. 30 min i gotowe!

zapiekanka z bakłażanem oraz z mięsem

Zapiekanka z bakłażanem − czyli zdrowa kuchnia grecka

Zapiekanka z bakłażanów i mięsa mielonego nazywana jest moussaką. Jest to tradycyjna potrawa kuchni greckiej. A tak uważana jest za bardzo zdrową. Przecież Grecja należy do państw basenu Morza Śródziemnego, a dieta śródziemnomorska uważana jest za jedną z najzdrowszych. Zobacz też przepis z diety śródziemnomorskiej na: Dieta śródziemnomorska − przepis na sałatkę z pieczonymi warzywami.

W kuchni greckiej popularna jest oliwa z oliwek, czosnek, pomidory, papryka, ale również mniej „zdrowe” mięsa, np. baranina. Moussaka mimo tego, że składa się ze zdrowych produktów, jak oliwa, bakłażany i pomidory to jest też bogata w tłuszcz. W tradycyjnej potrawie mięso jest zazwyczaj tłuste i czerwone. Z tego względu w moim przepisie zostało zamienione na chudy drób. Mimo to w całej potrawie jest sporo masła i oliwy, a także parmezan, co również przekłada się na wysoką kaloryczność potrawy. Przygotowanie moussaki jest dość pracochłonne, ale myślę, że warto chociaż raz ją przygotować i poznać nowe smaki tradycyjnej kuchni greckiej.

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

Nazwa Miara domowaEnergia (kcal)Białko (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)WW
Moussaka1/5 potrawy31524,217,5181,8

 

Więcej artykułów na ten temat

Izabela Daniel