Kamfora w kosmetyce - pielęgnacja skóry trądzikowej i nie tylko!

28. 2. 2022 · Aleksandra Anna Wolska · 9 minut czytania
  • substancje naturalne i syntetyczne

Kamfora znana jest ludzkości od wieków − stosowano ją już w starożytności. Pozyskiwało się ją dawniej wyłącznie z drzewa cynamonowca kamforowego. Dziś najczęściej pochodzi z laboratorium, gdzie powstaje w wyniku reakcji chemicznej. W kosmetyce oraz w medycynie można ją spotkać pod postacią stałą lub w formie olejku kamforowego. Kamfora to jeden z najstarszych medykamentów na świecie, który rozgrzewa, rozluźnia oraz pobudza krążenie. W kosmetyce najczęściej wykorzystuje się ją do walki z trądzikiem, a także w kremach do stóp, pomadkach i perfumach. Poznaj tajemnicze właściwości kamfory.

Co to jest kamfora?

Kamfora to woskowate, białe ciało stałe, o bardzo intensywnym i charakterystycznym zapachu. Należy do grupy związków organicznych zwanych terpenami. Produkuje się ją z drzewa, a dokładnie z cynamonowca kamforowego, czyli Cinnamomum camphora.

Czy znasz powiedzenie: „zniknąć jak kamfora” lub „wyparować jak kamfora”? Nawiązuje ono do właściwości chemicznych tego związku − kamfora zamienia się w gaz i ulatnia. Dlatego właśnie w czystej postaci powinna być zawsze zamykana w słoiczku lub pojemniku, który zapobiegnie jej sublimacji.

Kamfora w kosmetyce, ale i w przemyśle chemicznym czy w medycynie, występuje także pod postacią olejku kamforowego. Można go pozyskać przez ekstrakcję kamfory (ciała stałego) lub w procesie syntetycznej produkcji z pinenu. Dziś drzewo kamforowe w naturalnym środowisku najczęściej spotkać można w ciepłym klimacie Japonii. Dawniej występowało także w Chinach, Stanach Zjednoczonych, w Kanadzie, a także w innych miejscach na kontynencie afrykańskim i azjatyckim.

Naturalne drzewo cynamonowca kamforowego, czy też drzewko kamforowe, kamforowiec, bardzo długo wydziela swój charakterystycznych, mocny zapach. Wykorzystuje się je zatem do produkcji kuferków oraz skrzynie. Nawet po ścięciu zachowuje właściwości odstraszające insekty i grzybobójcze. Drzewo kamforowca, ale i samą kamforę można wykorzystywać do odstraszania moli. Historycznie kamforę wykorzystywano również do tworzenia perfum czy kadzideł.

kamfora w kosmetyce

Kamforę można wykorzystać też w kuchni. Dziś powszechnie stosuje się ją w potrawach indyjskich, m.in. w… deserach! Choć jej charakterystyczny, ostry zapach może Ci się z tym nie kojarzyć, w dawnych czasach stanowiła składnik słodyczy.

Chemiczne właściwości kamfory

Pod kątem budowy chemicznej kamfora należy do grupy związków organicznych zwanych terpenami. Olejek kamforowy, oprócz kamfory, zawiera także inne substancje takie jak: borneol, cineol, eugenol, felandren, pinen, safron. Uważaj! Możesz spotkać na rynku aż 3 rodzaje olejku kamforowego − najprościej odróżnić je od siebie kolorami: biały, żółty i brązowy. Do stosowania przez ludzi dopuszcza się wyłącznie olejek kamforowy biały.

Wzór chemiczny kamfory to C10H16O. Choć dobrze rozpuszcza się w olejkach eterycznych, w eterze czy alkoholu, praktycznie nie jest rozpuszczalna w wodzie.

 

co to jest kamfora

 

Kamfora − zastosowanie w medycynie

Do czego jest kamfora? Czysta kamfora, w postaci ciała stałego, to powszechnie znany medykament o właściwościach rozgrzewających. Do dziś w medycynie ludowej stosuje się ją np. do nacierania klatki piersiowej podczas przeziębienia czy innej infekcji wirusowej, aby udrożnić drogi oddechowe i ułatwić oddychanie. W ajurwedzie kamfora pomaga na wiele przypadłości, m.in. na przeziębienia, grypę, zapalenie oskrzeli, problemy z układem krążenia i sercem, biegunki i choroby metaboliczne, obrzęki, schorzenia w obrębie dróg rodnych, przekrwienia.

Przeczytaj także: Zapalenie oskrzeli – co warto wiedzieć o chorobie? Objawy, przyczyny, leczenie

właściwości kamfory

Ze względu na te właśnie właściwości, kamfora i olejek kamforowy są szeroko wykorzystywane przez przemysł leczniczy i farmaceutyczny. Stosuje się ją do produkcji leków na przeziębienie i grypę oraz górnych dróg oddechowych. Warto wiedzieć, że kamfora wykazuje właściwości przeciwzapalne. Silny aromat olejku kamforowego sprawia, że można go używać również w aromaterapii. Polecam Ci również artykuł: Aromaterapia – czy olejkami eterycznymi można wyleczyć przeziębienie?

Jak działa kamfora? Czysta kamfora, jak i olejek kamforowy, mają silne działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne (antyseptyczne i odkażające). Stąd częste wykorzystanie tych składników w wyrobach medycznych do stosowania bezpośrednio na skórę w przypadłościach o podłożu grzybiczym czy bakteryjnym. Olejek kamforowy nałożony na skórę daje efekt znieczulający. Dlatego jego stosowanie może przynosić natychmiastową ulgę. Kamforę można nakładać bezpośrednio na skórę w przypadku występowania obrzęków, np. po urazie czy w przypadku obrzęków samoistnych. Olejek kamforowy stosuje się także do produkcji środków dezynfekcyjnych.

Dowiedz się więcej o innych olejkach eterycznych o działaniu przeciwgrzybicznym: Olejek z drzewa herbacianego likwiduje wypryski trądzikowe! Oraz Olejek lawendowy w kosmetyce. Jego właściwości Cię zaskoczą!

Kamfora pomaga w przypadku problemów trawiennych − pobudza układ krwionośny i metabolizm do szybszej pracy. Dzięki temu Twoje ciało szybciej oczyszcza się z toksyn powodujących zatrucie. Kamfora ma również działanie rozkurczowe. Przeczytaj również: Problemy z trawieniem po wigilijnej uczcie − jak im zapobiec?

Kamforę, a właściwie olejek kamforowy zastosować możesz także w przypadku bólu ucha. Sprawdź również artykuł: Otalgia. Ból ucha bez choroby? Nacierając skórę wokół ucha osoby dorosłej, możesz nieco uśmierzyć ból w przypadku zapalenia − zawsze jednak lepiej najpierw skonsultuj to z lekarzem lub farmaceutą. Kamfora działa rozgrzewająco na kanał słuchowy i może przynieść ulgę w jednym z najsilniejszych bóli. Ale pamiętaj! Olejku kamforowego nigdy nie wykorzystuj do zakrapiania wewnętrznego kanału słuchowego, może to powodować jego uszkodzenie!

Kamfora i olejek kamforowy, dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym, pomagają na bóle mięśni oraz nerwobóle. Czystą kamforę możesz stosować bezpośrednio na skórę lub też udać się do apteki po odpowiednią maść. Rozluźniające właściwości kamfory pozwolą odprężyć się także osobom z zespołem niespokojnych nóg.

jak działa kamfora

Kiedy kupujesz kamforę lub olejek kamforowy w aptece czy w drogerii, koniecznie sprawdź stężenie. Im większa zawartość czystej kamfory, tym lepsze będzie działania produktu.

Kamfora − działanie w kosmetykach. Do jakiej skóry stosować?

Wiesz już, że kamfora to stosowany od wieków skuteczny środek o właściwościach medycznych. A dlaczego stosuje się go w kosmetyce. Podobnie jak w przemyśle farmaceutycznym do produkcji kosmetyków wykorzystuje się zarówno czystą kamforę, jak i olejek kamforowy. Warto wiedzieć, że dziś kamfora ma głównie pochodzenie syntetyczne i nie ma zbyt wiele wspólnego z oryginalnymi drzewami cynamonowca kamforowego. A szkoda… naturalne produkty zawsze cechują się lepszymi właściwościami.

Kamfora w kosmetyce wykorzystywana jest bardzo często ze względu na swój specyficzny zapach. Dodaje się ją do perfum, ale również do antyperspirantów czy kremów do stóp. Kamfora w kosmetykach do pielęgnacji stóp przynosi przyjemne uczucie świeżości i ochłody. Kremy z tym składnikiem poleca się zwłaszcza latem, kiedy potliwość stóp może bardzo doskwierać. Sprawdź inne metody na pocące się stopy: Domowe sposoby na pocenie się nóg. Sprawdź 13 sposobów! Wywoływanie sensacji termicznych na podeszwie stóp wykorzystane zostało m.in. w rozgrzewającym balsamie do stóp Gehwol. Ma on nieco lżejszą konsystencję niż tradycyjny, tłusty krem pielęgnacyjny. W jego składzie znajdziesz także takie produkty jak imbir, paprykę, lawendę oraz rozmaryn, olej z awokado, aloes, mocznik, lanolinę oraz glicerynę. Krem rozgrzewa i przede wszystkim nawilża zrogowaciały naskórek. Polecam Ci go zwłaszcza na zimę, kiedy nieustająco marzną Ci nogi. Przeczytaj również: Zimne dłonie i stopy - co mogą oznaczać? Lekarz tłumaczy!

do czego jest kamfora

Rozgrzewające działanie kamfory wykorzystuje się w wielu kosmetykach do pielęgnacji. Ciepło, które wytwarza na skórze, daje poczucie komfortu i rozluźnienia. Na bazie tego składnika często wykonuje się maści oraz żele, które wpływają także relaksująco na mięśnie. Kamfora dodana do żelu Flos-lek z arniką górską sprawia, że żel nie tylko regeneruje skórę, ale i powoduje uczucie rozluźnienia i rozgrzania. Oprócz arniki i kamfory znajdziesz w nim także imbir oraz cynamon (także naturalne substancje rozgrzewające) i rozmaryn. Poznaj również przepis na domowy scrub z cynamonem: Rozgrzewający peeling z cynamonem. Na cellulit i nie tylko! Producent zaleca żel ten zwłaszcza osobom aktywnym fizycznie − wtarty w skórę po treningu koi obolałe mięśnie i przyspiesza regenerację. Arnika dodatkowo poprawia koloryt skóry i przyspiesza znikanie siniaków.

Chcesz znaleźć skuteczny lek na trądzik? Przede wszystkim udaj się na konsultację do dermatologa. Jednak kamfora i olejek kamforowy, ze względu na swoje działanie antyseptyczne i antygrzybicze, pomaga w niwelowaniu ropnych wyprysków na twarzy o podłożu trądzikowym. Sprawdź również artykuł: Ręce od twarzy! 10 skutecznych sposobów, jak zapobiegać pryszczom. Kamforę znajdziesz w wielu tonikach, kremach czy nawet maściach do twarzy. Pamiętaj, że przy problemach ze skórą trądzikową niezwykle ważnym etapem pielęgnacji jest oczyszczanie. Do dokładnego usuwania zanieczyszczeń i nadmiaru sebum w skórze przyda Ci się np. Tołpa dermo face sebio. Kosmetyk nakładaj na skórę rano i wieczorem. Kamfora zastosowana w żelu ma na celu otworzenie porów, dzięki czemu łatwiej je oczyścić. Żel-peeling przywraca skórze naturalne pH, zmniejsza wydzielanie sebum oraz redukuje zaczerwienienia.

kamfora działanie

Kamfora w kosmetyce znalazła zastosowanie również w pomadkach do ust. Pobudza ona krążenie i rozgrzewa naskórek, dzięki czemu ustaw wydają się pełniejsze. Olejek kamforowy może także zwalczać wczesne stadium opryszczki na ustach. Jednak pamiętaj, że w przypadku rozwinięcia się tej choroby lepiej udać się do lekarza. Zobacz artykuł: Nawracająca opryszczka na ustach: czy plastry pomogą?

Przyjemny i orzeźwiający zapach kamfory wykorzystuje się w wielu produktach higienicznych. Dodawać można ją np. do szamponów, zwłaszcza tych oczyszczających i do włosów o nadmiernym przetłuszczaniu się. Olejek kamforowy pomaga w leczeniu schorzeń skóry głowy o podłożu bakteryjnym i grzybiczym. Kamforę, imbir, ekstrakt z pokrzywy, olejek z gorzkiej pomarańczy, olejek ze skórki cytryny, mentol, olejek z szałwii lekarskiej i ekstrakt z lawendy znajdziesz w szamponie głęboko oczyszczającym do włosów z łupieżem od TricoBotanica.

kamfora właściwości

Czy kosmetyki z kamforą są dla Ciebie?

Jeżeli borykasz się z problemami trądzikowymi, kosmetyki z kamforą mogą okazać się dla Ciebie wybawieniem z kłopotu. Skutecznie zwalcza ona bakterie − a to one odpowiadają za wypryski skórne. Kamfora stosowana naskórnie pomaga zwalczyć obrzęki i potrafi znieczulić miejsce, w które się ją wciera. Ten archaiczny specyfik pomoże Ci także zrelaksować się po ciężkim treningu i da ulgę Twoim napiętym mięśniom. W drogeriach i aptece znajdziesz wiele produktów do stóp na bazie kamfory. Wszystko dzięki jej charakterystycznemu, orzeźwiającemu zapachowi.

Źródła:

  1. Kędzia A., Kędzia A.W.: Działanie oleju kamforowego na bakterie beztlenowe, Dostępny w Internecie: http://www.czytelniamedyczna.pl/2648,dzialanie-oleju-kamforowego-na-bakterie-beztlenowe.html. Dostęp: [27.02.2022]
  2. Gilewska A.: Kamfora – co to? Działanie, zastosowanie, gdzie kupić?, [w:] Portal medyczny wylecz.to, Dostępny w Internecie: https://wylecz.to/ziola/kamfora/, Dostęp: [27.02.2022]

Więcej artykułów na ten temat