Dieta przy zaparciach − przepis na kisiel z siemienia lnianego

17. 3. 2020 · Izabela Daniel · 4 minuty czytania
  • dieta w chorobie
  • zdrowe przepisy
Dieta przy zaparciach − przepis na kisiel z siemienia lnianego

Zaparcia mogą zdarzyć się każdemu. Na szczęście w większości przypadków można zapobiegać lub przeciwdziałać im odpowiednim odżywianiem. Jednym ze sposobów jest zwiększenie ilości odpowiedniej frakcji błonnika pokarmowego. Oto mój smaczny sposób na poprawę trawienia przy zaparciach − kisiel z siemienia lnianego. Sprawdź przepis!

Zaparcia − czym są?

Zaparcie polega na zmniejszeniu częstości wypróżnień (czyli mniej niż 2 razy w tygodniu) lub oddawaniem trochę częstszych, ale za to twardych i oddawanych ze znacznym wysiłkiem stolców. W drugim przypadku może towarzyszyć Ci uczucie niepełnego wypróżnienia się.

U podstawy przyczyn powstawania zaparć leży zazwyczaj zła dieta, stres, nieodpowiednie nawodnienie. Mogą to jednak także być poważniejsze przyczyny, np.: niedrożność jelit, hemoroidy, niedoczynność tarczycy, alergie i wiele innych. Jeżeli zaparcia występują często i są bardzo uporczywe, lepiej skonsultować to z lekarzem.

Zobacz naturalne metody walki z zaparciami w artykule: Farmaceuta radzi: domowe sposoby na zaparcia

Dieta przy zaparciach − Przepis na kisiel z siemienia lnianego z jabłkami

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 4 łyżki siemienia lnianego (niemielonego)
  • 300 ml wrzącej wody
  • 1 jabłko
  • Miód/syrop klonowy/cukier/ksylitol
  • Cynamon, sok z cytryny – wedle uznania

Przepis na kisiel z siemienia lnianego z jabłkami

Przygotowanie:

1.Do wrzącej wody dodaj siemię lniane i gotuj aż się lekko zagęści.

2.W 2. rondelku lub na patelni podpraż owoce, np. jabłka starte na tarce z dodatkiem miodu/syropu klonowego, cukru czy ksylitol, przypraw (cynamon, sok z cytryny).

3. Gdy woda z siemieniem się zagęści, połącz ją z owocami i gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji.

dieta w zaparciach

Jaka dieta przy zaparciach?

W przypadku zaparć, tak jak już wspomniałam, bardzo ważna jest odpowiednia dieta. Żeby odpowiedzieć na pytanie „Co jeść przy zaparciach?”, warto zadać kilka innych, dodatkowych pytań. Bardzo ważne jest ustalenie przyczyny zaparć i w miarę możliwości ich wyeliminowanie. Kolejną istotną wiadomością jest rodzaj zaparcia. Czy są to zaparcia spastyczne czy atoniczne?

Ogólne zalecenia związane z dietą przy zaparciach są następujące:

  • Staraj się spożywać około 4 − 5 posiłków, w regularnych odstępach czasowych (3 − 4 godzinnych). Ostatni posiłek najlepiej spożyć 2 − 3 godziny przed pójściem spać.
  • Jedz w spokoju, bez żadnego pośpiechu.
  • Bardzo ważne jest zadbanie o odpowiednie nawodnienie – ok. 2 litry wody każdego dnia.
  • Dieta przy zaparciach powinna być bogata w błonnik pokarmowy, z tego względu najlepiej zwiększyć spożycie pełnoziarnistych produktów zbożowych, warzyw, owoców, orzechów i nasion. 

Ilość błonnika powinna wynosić minimum 35g, a niekiedy warto zwiększyć ją nawet do 50/70 g. Pamiętaj, że zwiększanie spożycia błonnika powinno odbywać się stopniowo: osoby, które spożywały go w małych ilościach mogą odczuwać inne problemy związane z układem pokarmowym, gdy będą za szybko zwiększać ilość błonnika w diecie!

  • Do diety warto wprowadzić również fermentowane produkty mleczne (np. jogurt), a także kiszonki, nasiona, orzechy, suszone owoce, siemię lniane.
  • Nie zapominaj o tłuszczu, bo może przyśpieszyć pasaż treści jelitowej! Wybieraj oleje roślinne. Pamiętaj jednak, żeby dzienne spożycie tłuszczu nie przekraczało 35% całodziennego zapotrzebowania.
  • Po konsultacji z lekarzem i farmaceutą można rozważyć wprowadzenie probiotyków.

Czego unikać przy zaparciach? Siedzącego tryby życia! Poza prawidłowym odżywianiem bardzo ważna jest odpowiednia dawka aktywności fizycznej, redukcja stresu i ewentualne leczenie. Lekarz może wskazać Ci dietetyka, który ułoży specjalny jadłospis przy zaparciach.

Kisiel z siemienia lnianego jest świetnym rozwiązaniem dla osób borykających się z problemem zaprać, bo siemię zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego. Taki kisiel warto zjeść z samego rana. 

NazwaGramatura [g]Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]WW
Kisiel z siemienia lnianego z jabłkiem2001753,98,624,12,4

 

Więcej artykułów na ten temat

Izabela Daniel