Kawior w kosmetyce - luksusowa pielęgnacja skóry

28. 2. 2022 · Aleksandra Anna Wolska · 9 minut czytania
  • tajemnicze właściwości

Kawior w kosmetyce to prawdziwa bomba składników odżywczych. Można stosować go w pielęgnacji skóry dojrzałej, zmęczonej, odwodnionej i suchej. Kawior zawiera wiele aminokwasów, a także kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na odbudowę skóry. Zobacz, dlaczego ten luksusowy składnik warto wprowadzić do swojej codziennej pielęgnacji. Oto tajemnicze właściwości kawioru.

Kawior w kosmetyce − co to jest?

Kawior bardzo często kojarzy się z luksusem. Niewielkie czarne kuleczki, podawane zazwyczaj w zdobnej zastawie z łyżeczką z masy perłowej, na wytwornych przyjęciach to przysmak elit, zwykle suto popijany prawdziwym szampanem. Skąd takie skojarzenia? Przysmak ten nie jest bowiem tani. Zaledwie 50 g kawioru może kosztować nawet 200-300 zł, co oznacza, że kilogram tego morskiego, czarnego złota to nawet 4-6 tysięcy złotych!

kawior w kosmetyce

Czym jest kawior? To ikra ryb jesiotrokształtnych, do których zalicza się ryby jesiotrowate (łac.  Acipenseridae) oraz wiosłonosowate (łac. Polyodontidae). Nazwa kawior pochodzi z języka Tatarów „khawia” i oznacza dokładnie ikrę samicy jesiotra Acipenseridae species. Oryginalny kawior ma kolor czarny. Niegdyś był on wielkim przysmakiem cara Rosji, Ivana Groźnego, dlatego też niektórzy nazywają go kawiorem rosyjskim. Historia tego przysmaku i jego produkcja bardzo powiązane są z gospodarką Rosji. Do dziś z resztą kawior stanowi jej symbol. Od 2008 r., kiedy połów dzikiego jesiotra z Morza Kaspijskiego został oficjalnie zakazany, Rosja przestała być kawiorowym potentatem. Obecnie najwięcej czarnego kawioru produkuje się w krajach europejskich, takich jak Włochy i Francja, a także gospodarcze potęgo, czyli Stany Zjednoczone oraz Chiny. Produkt ten pochodzi głównie z ryb hodowlanych.  

Za najcenniejsze i najbardziej doceniane przez smakoszy uznaje się 3 rodzaje kawioru: z bielugi, siewrugi i jesiotra rosyjskiego osietry. Dlaczego kawior ma tak niebotyczną cenę? Oczywiście wpływa na nią dość skomplikowany proces produkcji jajeczek. Pozyskuje się je głównie z dojrzałych sami jesiotra, które mają nawet 8 czy 10 lat! Aby ocenić, jak dużo ikry posiada samica, często podda się je badaniom USG! Dodać do tego trzeba także, że jajeczka wydobywa się ręcznie i tak też starannie pakuje do słoiczków. Najlepszego kawioru nie kala się pasteryzacją, dlatego ma niezbyt długi okres przydatności do spożycia.

Jak smakuje kawior? Wiele zależy od odmiany, jednak zazwyczaj jest dość słony i ma charakterystyczną grudkowato-oleistą konsystencję. Najczęściej podaje się go na krakersach.

kosmetyki z kawiorem

Być może spotkałaś się z kawiorem czerwonym, choć to nazewnictwo jest zupełnie nietrafione. Czerwony kawior w kosmetyce czy w produktach spożywczych (często dodawany do sushi) to ikra ryb łososiowatych. Tzw. kawior złocisty, pochodzi natomiast od ryb pstrągowatych. Możesz także spotkać się z białą odmianą kawioru, czyli jajeczkami ślimaków, który popularność zyskał szczególnie we Francji.

Jak się okazuje, kawior to nie tylko przysmak dla osób kochających smak luksusu. Jajeczka ryb, pełne składników odżywczych wykorzystuje się również w produkcji kosmetyków. Po raz kolejny więc na ratunek skórze przychodzą produkty pochodzenia morskiego. Poznaj także moc alg morskich i zobacz, jak wpływają na Twoje ciało w artykule: Algi morskie i ich tajemnicze właściwości dla skóry.

Kawior w kosmetykach − właściwości biochemiczne

Wody słodkie, ale także morskie i oceaniczne to skarbnica minerałów i składników odżywczych dla Twojej skóry. Zobacz, jak wykorzystuje się wodę morską w kosmetyce: Woda morska w kosmetyce - dobra nie tylko na wakacjach!

kawior w kosmetykach działanie

Tradycyjny kawior czarny w kosmetyce znalazł zastosowanie z kilku ważnych powodów. Przede wszystkim, jako składnik morski pochodzenia rybnego, zawiera bardzo dużą ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Co więcej, kawior i ekstrakt z kawioru mają sporo aminokwasów (nawet 31%), co w znaczący sposób może wpływać na odbudowę skóry, włosów i paznokci.

Aminokwasami wchodzącymi skład kawioru są:

Kwasy tłuszczowe w kawiorze stanowią 10,9-19,4% − w zależności od odmiany i stopnia rozwoju ikry. Występują tu w formie fosfolipidów (w ich składzie są: kwas oleinowy 18,9-26,4%, kwas cerwonowy 18,1-24,2%, kwas tymondowy 7-10,4%, kwas arachidonowy 3,2-8,2%, kwas linolowy 0,3-1,7%) oraz trójglicerydów (skład ich to: kwas oleinowy 32,9-42,9%, kwas cerwonowy 7,6-13,1%, kwas tymondowy 3,2-9,2%, kwas arachidonowy 1,1-3,7%, kwas linolowy 0,8-5,4%,). Węglowodany w kawiorze stanowią około 3% jego objętości.

Kawior w kosmetyce zdobył uznanie także dzięki pokaźnej zawartości witamin takich jak witamina A, D i E − a więc substancji rozpuszczalnych w tłuszczach. Niektóre źródła podają także, że w kawiorze znaleźć można również witaminę B5. Dodatkowo w ikrze znajdują się także związki fosforu, magnezu, sodu, jodu, wapnia, selenu, potasu, miedzi, cynku oraz krzemu.

Dlaczego kawior zawiera aż tyle substancji odżywczych? Ikra to nic innego jak jaja ryb. Oznacza to, że w tych niewielkich kuleczkach zamknięte są wszystkie środki niezbędne do zbudowania nowego życia. Kawior więc podobnie do jaja ptaków, stanowi bombę mikro- i makroelementów.

kawior w kosmetykach właściwości

Kawior w kosmetyce − działanie na skórę, włosy i paznokcie

Czy kosmetyki z kawiorem to faktycznie tak wielki luksus? Jedno jest pewne: koszt pozyskiwania kawioru nie zmienia się diametralnie. Niektóre źródła przypisują zastosowaniu kawioru w kosmetyce pewną legendę. Uważa się bowiem, że kobiety pracujące przy produkcji kawioru miały bardzo gładkie dłonie. Tak właśnie rzekomo rozpoczęto badania nad wykorzystaniem kawioru i ekstraktu z kawioru w kosmetyce. Na ile to prawda? Trudno dziś to potwierdzić. Jedno jest pewne − kawior jako środek do pielęgnacji ciała został przebadany, a co za tym idzie, możemy go dziś z powodzeniem stosować na skórę i włosy. Czarny kawior w kosmetyce wykorzystuje się z bardzo wielu względów. Jakie ma on działanie na skórę?

1. Regeneruje i wzmacnia skórę

Cały zestaw aminokwasów, połączony z fosfolipidami, trójglicerydami oraz witaminami A + E doskonale wspomaga skórę w procesach regeneracyjnych. Działa nie tylko na osłabiony, ale i uszkodzony naskórek.

2. Głęboko odżywia zmęczoną cerę

Ekstrakt z kawioru dodany do kosmetyków do pielęgnacji skóry zawiera właściwie całą gamę niezbędnych elementów. Jeżeli Twoja skóra jest zmęczona i potrzebuje boostera, wypróbuj odżywczy krem z kawiorem i aloesem Botanicapharma. Poleca się go przede wszystkim do skóry poszarzałej, pozbawionej życia. Wyrównuje koloryt i przywraca jej naturalną jędrność. Oprócz kawioru i aloesu znajdziesz w nim również olejek z dzikiej róży, hydrolizowany kolagen, masło shea oraz skwalan.

3. Łagodzi podrażnienia

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witamina A+E pomagają łagodzić podrażnienia skóry. Kosmetyki z kawiorem możesz więc stosować na szorstką i podrażnioną skórę, np. po długiej ekspozycji na zimno.

ekstrakt z kawioru

4. Dogłębnie nawilża suchą cerę i nie tylko!

Kremy nawilżające bogate są zwykle w sacharydy. Cukry zawarte w kawiorze mają właściwości nawadniające. Dodatkowo trójglicerydy i fosfolipidy wzmacniają barierę hydrolipidową. Warto przypomnieć, że cera sucha ze swojej natury ma nieprawidłowo funkcjonujący płaszcz hydrolipidowy, który stale należy wzmacniać od zewnątrz. Zobacz także ciekawy artykuł: Skóra odwodniona, to nie zawsze skóra sucha! Sprawdź, jaka jest różnica

Wypróbuj nawadniający krem do twarzy odwodnionej Vis Plantis. Wegański kawior pozyskuje się z algi Caulerpa lentillifera, który nawilża i rewitalizuje skórę. W składzie kosmetyku znajdziesz także niacynamid, czyli witaminę B3, a także olej makadamia, olej jojoba i masło shea.

5. Zapobiega procesom starzenia

Moc witamin, a przede wszystkim zdolność do syntezy kolagenu w skórze sprawia, że kawior to luksusowa pielęgnacja skóry dojrzałej. Sprawdzi się w przypadku zwiotczałej, pozbawionej jędrności skóry, zwłaszcza tam, gdzie pojawiają się pierwsze zmarszczki. Aby zatrzymać czas, wypróbować możesz Ava Aktywatory Młodości Plus Perły i Roślinny Kawior stworzone na bazie roślinnego kawioru (także Caulerpa Lentillifera Extract) oraz sproszkowanej perły (przeczytaj więcej o właściwościach masy perłowej). W serum znajduje się również wyciąg z laminarii północnej, gliceryna oraz sól morska. Innym kosmetykiem z kawiorem o działaniu przeciwstarzeniowym i przeciwzmarszczkowym jest serum Novaclear Collagen. Znajdziesz w nim m.in. kolagen, złoto, allantoinę, a także ekstrakt z kwiatu piwonii, arnikę, owoce dzikiej róży oraz żeń-szeń. Mieszanka ta poprawia jędrność skóry, jej koloryt oraz łagodzi wszelkie podrażnienia.

zielony kawior w kosmetyce

6. Działa antyoksydacyjnie

Kosmetyki do pielęgnacji twarzy powinny posiadać współcześnie sporą dawkę antyoksydantów. Przydają się one zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy nad miastami rozpościera się smog i zawieszone pyły. W lecie antyoksydanty z kolei pomagają neutralizować negatywny wpływ promieniowania UV. Kawior zawiera witaminę A i E, które zwalczają wolne rodniki i stres oksydacyjny.

Dowiedz się więcej o roli antyoksydantów w kosmetyce.

7. Kawior na włosy

Aminokwasy oraz kwasy tłuszczowe sprawią, że Twoje włosy staną się lśniące, sypkie i zdrowe. Proteiny uzupełniają ubytki w strukturze włosa, a lipidy zapewniają im tłuszczową otoczkę. Wypróbuj maskę Kallos Caviar z ekstraktem z kawioru, która nadaje włosom blaski i miękkość.

Zielony kawior w kosmetyce − czy to naprawdę kawior?

A od jakiej ryby pochodzi zielony kawior? Od żadnej! Tak nazywa się bardzo często wspomnianą algę Caulerpa lentillifera, która nie tylko wyglądem, ale i działaniem przypomina ryby kawior. Morskie winogrona czy wodorosty umibudo rosną najczęściej w ciepłych wodach w okolicy japońskiej Okinawy. Zielony kawior dorobił się jeszcze jednej ciekawej nazwy − „glony długowieczności”. Dlaczego? Wszystko przez to, że uważa się je za eliksir młodości. Posiadają w swoim składzie wiele aminokwasów, witamin oraz związków potasu, jodu, wapnia i magnezu. Dodatkowo bogate są w zielony chlorofil oraz kwas hialuronowy, który dumnie nosi tytuł najlepszego przyjaciela skóry człowieka.

czarny kawior w kosmetyce

Czy warto stosować kosmetyki z kawiorem? Tak!

Zarówno wegański (zielony) kawior, jak i kawior pochodzenia rybiego (czarny od ryb jesiotrowatych, czerwony od łososiowatych, czy biały od ślimaków) to cenne składniki kosmetyczne. Doskonale nadają się do pielęgnacji każdego rodzaju cery, zwłaszcza dojrzałej. Stymulują produkcję kolagenu, pomagają w regeneracji naskórka, nawadniają i dostarczają całego mnóstwa minerałów oraz witamin.

Źródła:

  1. Ratz-Łyko A.: SUROWCE POCHODZENIA MORSKIEGO JAKO SKŁADNIKI KOSMETYKÓW, Dostępny w Internecie: https://www.researchgate.net/profile/Anna-Ratz-Lyko/publication/258050777_Surowce_pochodzenia_morskiego_jako_skladniki_kosmetykow/links/00b495289f4ee1d792000000/Surowce-pochodzenia-morskiego-jako-skladniki-kosmetykow.pdf, Dostęp [27.02.2022]
  2. Kawior - jak się z nim obchodzić i jak go jeść, żeby nie wyjść na ignoranta? Podpowiadamy, [w:] Magazyn Kuchnia, Wyborcza.pl, Dostępny w Internecie: https://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/7,123892,23315375,kawior-jak-sie-z-nim-obchodzic-i-jak-go-jesc-zeby-nie-wyjsc.html?disableRedirects=true, Dostęp [27.02.2022]

Więcej artykułów na ten temat